Άμπωτη: Το σπάνιο φαινόμενο που παρατηρείται στη χώρα μας

0 1.001

Ένα σπάνιο φαινόμενο έχει κάνει την «εμφάνισή» του τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Πρόκειται για την άμπωτη. Περί τίνος πρόκειται;

Ένα σπάνιο φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές όπως το Καβούρι και ο Θερμαϊκός κόλπος. Λόγος για την άμπωτη. 

Τι συμβαίνει; Τα νερά έχουν υποχωρήσει πολλές δεκάδες μέτρα, με αποτέλεσμα να «αποκαλυφθεί» η στεριά σε σημεία που μέχρι πρότινος έκαναν βόλτες τα… ψάρια.

Βόλτες στο Καβούρι

Στο Καβούρι έχει υποχωρήσει το νερό και έχει φανεί το νησάκι που υπάρχει στο σημείο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέφερε ο ΑΝΤ1.

Το Σάββατο ήταν πολύς ο κόσμος που αποφάσισε να κάνει μία βόλτα στο νησάκι, εκμεταλλευόμενος τη σπάνια αυτή ευκαιρία

Υποχώρησε η στάθμη και στον Θερμαϊκό Κόλπο

Ίδια εικόνα, όμως, και στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, με τη στάθμη να έχει κατέβει σημαντικά.

Σύμφωνα με το thes.gr, η θάλασσα έχει τραβηχτεί δεκάδες μέτρα με αποτέλεσμα βάρκες να έχουν κολλήσει στην στεριά.

Ιδιαίτερα εμφανές είναι το φαινόμενο λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου. Οι πολίτες μπορούν ακόμη και να περπατήσουν εκεί όπου κανονικά υπήρχε θάλασσα.

Τι είναι η άμπωτη και πού οφείλεται

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας και το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Λόγος της «εμφάνισης» είναι η διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης, η οποία είναι πολύ αυξημένη πάνω από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, έφτασαν τα 1035hpa γεγονός που οδήγησε στο να τραβηχθεί η θάλασσα προς τα μέσα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκας, σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο, ωστόσο όταν το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο αλλά συναντάται γενικά στη χώρα, τότε αποκλείεται αυτό το σενάριο.

«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» δήλωσε προ ημερών στο Mega.

πηγη: sputniknews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.