Χορός δημοσκοπήσεων από τις Κυριακάτικες εφημερίδες

Φουντώνουν και πάλι τα σενάρια που μιλούν για συνεργασίες των κομμάτων, καθώς τρείς νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας στον Κυριακάτικο τύπο, δείχνουν ότι δεν υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα όταν έρθει η ώρα των εκλογών.

0 321

Φουντώνουν και πάλι τα σενάρια που μιλούν για συνεργασίες των κομμάτων, καθώς τρείς νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας στον Κυριακάτικο τύπο, δείχνουν ότι δεν υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Φουντώνουν και πάλι τα σενάρια που μιλούν για συνεργασίες των κομμάτων, καθώς τρείς νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας στον Κυριακάτικο τύπο, δείχνουν ότι δεν υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει σταθερό προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με διαφορά που κυμαίνεται από 5 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για τις Ευρωεκλογές η διαφορά βρίσκεται στις 2,5% ποσοστιαίες μονάδες. Ο Κώστας Καραμανλής πάντως εμφανίζεται να αυξάνει τα ποσοστά του ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται στις 2,5 μονάδες στην πανελλαδική δημοσκόπηση της RASS για το Παρόν της Κυριακής.

32,1% το ΠΑΣΟΚ
29,6% η ΝΔ,
7,9% ο ΣΥΡΙΖΑ,
7,1% το ΚΚΕ,
5,1% ο ΛΑΟΣ
και 3,2% οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Στο 11,6% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην έρευνα της FOCUS για τη Real News στην πρόθεση ψήφου, αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές; η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκεται στο 3%.

ΠΑΣΟΚ 30,2%
ΝΔ 27,2%
ΚΚΕ 7%
ΣΥΡΙΖΑ 6,8%
ΛΑΟΣ 3,6%
και οι αναποφάσιστοι 15,4%.

5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής.

40% το ΠΑΣΟΚ
έναντι 35% της ΝΔ,
8,5% το ΚΚΕ,
7,5% ο ΣΥΡΙΖΑ,
5% ο ΛΑΟΣ και
3% οι οικολόγοι.

Αναφορικά με τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι οι φετινές ευρωεκλογές θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση, στην έρευνα της RASS το 45,8% διαφωνεί με αυτήν την άποψη, το 36,7% συμφωνεί ενώ μάλλον συμφωνεί το 8,9% και μάλλον διαφωνεί το 6,8%.

Με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος το 85,8% των ερωτηθέντων δηλώνει στην ίδια έρευνα ότι το πιο πιθανό είναι να ψηφίσει ενώ το 12,4% ότι πιθανότητα δεν θα ψηφίσει.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία στη δημοσκόπηση της Public Issue προηγείται ο Κώστας Καραμανλής με 40% έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου και 25% κανένας από τους δυο.

Η οικονομική κρίση και οι δημοσκοπήσεις που εξακολουθούν να αποκλείουν σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης πυροδοτούν σενάρια εκλογικής συνεργασίας. Σενάρια που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν αποκλείσει για τη ΝΔ με το ΛΑΟΣ.
Στην έρευνα της FOCUS, το 42,5% υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ-ΛΑΟΣ θα απομακρύνει το κυβερνών κόμμα από τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου και το 38,7%δηλώνει ότι θα συσπειρώσει την κεντροδεξιά.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κώστα Σημίτη στο ερώτημα αν το κόμμα θα είναι πιο ισχυρό ίδια έρευνα, το 48,2% απαντά αρνητικά ενώ το 39,7% θετικά.

Στο θέμα των συνεργασιών σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue τα ποσοστά είναι ιδιαιτέρως χαμηλά. Ειδικότερα, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 18%, αυτοδύναμη της ΝΔ 17%, Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ 16% και Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 15%.

…και στα σχόλια των πολιτικών

Στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος δηλώνει για το θέμα ότι η ΝΔ έχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν χρειάζεται καμία συνεργασία".


Στη real news ο Βαγγέλης Βενιζέλος δηλώνει για τον Κώστα Σημίτη ότι είναι αυτονόητο ότι ένας πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ενεργό στέλεχος του κόμματός του και επισημαίνει ότι η χώρα έχει ανάγκη τόσο από μια ισχυρή, αποτελεσματική και αξιόπιστη κυβέρνηση όσο και από ευρύτατες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις.


Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει ότι η συνάντηση της Πέμπτης έλυσε ένα σοβαρό ζήτημα γιατί ο Σημίτης συμβολίζει την κυβερνητική μας όψη.


Ο Αλέκος Παπαδόπουλος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υποστηρίζει ότι Η λύση για την έξοδο της χώρας από την πολύμορφη κρίση που τη μαστίζει θα προέλθει, υπό προϋποθέσεις, μόνο από τις δυο μεγάλες παρατάξεις και όχι φυσικά από κοινού ή με συνεργασίες εξουσιαστικής σκοπιμότητας με τα μικρά κόμματα".

Πηγή: ΝΕΤ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr