Αφαίρεση του ΑΦΜ σε όσους φοροδιαφεύγουν

Στην κατάργηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα προχωράει το υπουργείο Οικονομικών

0 308

Στην κατάργηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα προχωράει το υπουργείο Οικονομικών

Στην κατάργηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα προχωράει το υπουργείο Οικονομικών όταν θα εντοπίζει περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης, το οικονομικό επιτελείο ενεργοποιεί ένα ακόμα «όπλο».

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση συμπεριλήφθηκε άρθρο που προβλέπει ότι «η φορολογική διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα».

Μάλιστα, όσοι εντοπίζονται να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή, πρώτα θα ειδοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια θα προχωράει η αναστολή ή κατάργηση του ΑΦΜ τους. Αλλωστε, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ξεκάθαρα πως «ο φορολογούμενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου».

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει και υπουργικές αποφάσεις βάσει των οποίων θα καθορίζονται οι περιπτώσεις που θεωρούνται φοροδιαφυγή. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αναλάβει να καταρτίσει τις αποφάσεις αυτές άμεσα, ώστε η εφαρμογή του μέτρου να μην καθυστερήσει από την ψήφιση του νόμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr