Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις στην υγεία – Διάλεξη στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων

Διάλεξη – ομιλία πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων από τον κ. Κοκκίνη Φοίβο – Παναγιώτη Πνευμονολόγο,

0 708

Διάλεξη – ομιλία πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων από τον κ. Κοκκίνη Φοίβο – Παναγιώτη Πνευμονολόγο,

kapnisma syn1Διάλεξη – ομιλία πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων από τον κ. Κοκκίνη Φοίβο – Παναγιώτη Πνευμονολόγο, Συντονιστή Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Ο κ. Κοκκίνης παρουσίασε διεξοδικά τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος και τις επιπτώσεις στην υγεία. Την ομιλία, η οποία συνοδεύονταν και από πλούσιο και ενδιαφέρον οπτικό υλικό, παρακολούθησαν οι μαθητές της Α’ τάξης και καθηγητές του σχολείου μας. Παραβρέθηκαν επίσης ο κ. Νταιλιάνης Χρήστος και η κυρία Στηργιάρη Σταματία, επισκέπτες υγείας από το Ιατρείο Διακοπής του καπνίσματος του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις των μαθητών.
Η ομιλία εστιάστηκε κυρίως στα συστατικά του τσιγάρου, τον εθισμό και τις επιπτώσεις στην υγεία.
Τα κυριότερα συστατικά του τσιγάρου είναι η πίσσα και η νικοτίνη. Η πίσσα αποτελεί μείγμα βλαβερών χημικών ουσιών και χρησιμοποιείται στην ασφαλτόστρωση των δρόμων. Περίπου το 70% της πίσσας του τσιγάρου, εναποτίθεται στους πνεύμονες των καπνιστών με αποτέλεσμα να τους φράζει.
Η νικοτίνη είναι το εθιστικό ναρκωτικό που εμπεριέχει ο καπνός. Ανεβάζει την πίεση του αίματος και τους παλμούς της καρδιάς κάθε φορά που κάποιος καπνίζει. Η έλλειψη της προκαλεί το φαινόμενο της στέρησης.
Οι κυριότερες συνέπειες του καπνίσματος είναι:
Το εμφύσημα που καταστρέφει αργά τους πνεύμονες κάνοντας την αναπνοή τόσο δύσκολη που ακόμη κι ένας απλός περίπατος είναι αδύνατος. Παρ’ όλο που η ζημιά που έχει ήδη γίνει δεν επανέρχεται, μπορεί κάποιος να αποτρέψει παραπέρα ζημιά διακόπτοντας το κάπνισμα.
Ο καρκίνος του πνεύμονα που προκαλείται από τη πίσσα και τη νικοτίνη στο καπνό του τσιγάρου. Πολλοί καρκίνοι του πνεύμονα δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση και τα θύματα συνήθως πεθαίνουν λίγους μήνες μετά τη διάγνωση. Το κάπνισμα επίσης προκαλεί καρκίνους στα χείλη, τη στοματική κοιλότητα, το λαιμό, το λάρυγγα και την κύστη και είναι πάντα παράγων κινδύνου για καρκίνους στο πάγκρεας, το στομάχι, τη μήτρα και τα νεφρά.

Οι καρδιοαγγειακές ασθένειες που προκαλούνται από τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα. Οι καρδιοαγγειακές παθήσεις απομυζούν την ενέργειά του ατόμου και κάνουν την αναπνοή του πολύ δύσκολη.

Οι περιφερειακές αγγειακές παθήσεις που αναπτύσσονται όταν λιγότερο αίμα και οξυγόνο κυκλοφορεί στα χέρια και στα πόδια. Αυτό αρχίζει σαν μούδιασμα ή οδυνηρός πόνος και μπορεί να καταλήξει σε γάγγραινα.

Ο κ. Κοκκίνης αναφέρθηκε επίσης στο παθητικό κάπνισμα , που είναι η εισπνοή καπνού που προέρχεται από τα τσιγάρα άλλων ανθρώπων. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή άλλες ζημιές στους πνεύμονες και καρδιακές παθήσεις. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους και γραφεία.
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν είναι πολύ πιθανό να πάθουν πνευμονία και βρογχίτιδα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους από τα παιδιά των μη καπνιστών γονέων. Επίσης είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από πολύ συχνές και σοβαρές κρίσεις άσθματος. Και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ πιθανό να δοκιμάζουν το τσιγάρο ή να γίνουν καπνιστές αν ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν.

kapnisma syn2

Γιατί καπνίζουν οι νέοι:

Σύμφωνα με έρευνα οι ακόλουθοι παράγοντες καθορίζουν την αιτία που οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα :
• Συνήθεια γονέων
• Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον
• Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του
• Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με τον αθλητισμό
• Σχέσεις / οικογενειακή δομή
• Επίπεδο εκπαίδευσης
• Κοινωνικο- οικονομικό επίπεδο
• Διαχείριση άγχους και καταπίεσης
• Αποδοχή
Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό
– 61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια
– 26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr