Αλλαγή παρόχου για φθηνότερο ρεύμα

0 1.146

Τα τελευταία χρόνια η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται συνεχώς με πολλούς καταναλωτές να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στους φουσκωμένους λογαριασμούς. Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που μη μπορώντας να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος στρέφονται σε διάφορες λύσεις, η πιο συνηθισμένη και εύκολη από τις οποίες είναι η αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Από το 2012 και μετά που σταμάτησε το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον χώρο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιούνται περίπου 25 εταιρείες οι οποίες προσφέρουν οικονομικές ενεργειακές λύσεις στους καταναλωτές. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες παρέχουν μια σειρά από συνδυαστικά πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το κόστος της ενέργειας για τους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.

 

Σήμερα οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν μια από τις παρακάτω εταιρείες για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Έτσι για την αλλαγή εταιρείας ρεύματος έχεις να επιλέξεις μεταξύ: ΕΛΤΑ Ενέργεια, Ζενίθ, ΒΙ.ΕΝΕΡ, Volton, Protergia, Φυσικό Αέριο, OTE ESTATE, Green Watt+Volt, NRG, Ήρων, Efa Energy, Volterra, Solar Energy, Petrogaz Energy, We Energy, KEN, Κόρινθος Power, Elpedison και ΕΛΙΝ. Κάθε μια από αυτές προσφέρει μια σειρά από προγράμματα και τιμολόγια σε ιδιώτες και επαγγελματίες που ψάχνουν για ρεύμα με μικρό κόστος.

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά για αλλαγή παρόχου ρεύματος

 

Η διαδικασία για να αλλάξει κάποιος πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος είναι γρήγορη και απλή. Χρειάζεται να συγκεντρώσει και να καταθέσει μια σειρά από δικαιολογητικά τα οποία είναι σχεδόν ίδια για όλους τους προμηθευτές. Εδώ να σημειώσουμε πως η αλλαγή που γίνεται είναι καθαρά εμπορική δηλαδή αφορά μόνο την τιμή του ρεύματος. Ο μετρητής, η διανομή και η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν στον ΔΕΔΔΗΕ. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται περίπου 14 εργάσιμες ημέρες από όταν υπογράψετε τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να αλλάξετε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα παρακάτω:

 

  • Αντίγραφο διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άδειας παραμονής /άδειας διαμονής.
  • Λογαριασμός ρεύματος του ακινήτου ή οποιοδήποτε έγγραφο (ΔΕΔΔΗΕ) που να εμφανίζει τον αριθμό παροχής του ακινήτου ή Αποδεικτικό σχέσης με το ακίνητο.
  • Ένδειξη του μετρητή (π.χ. φωτογραφία) υποχρεωτικά εφόσον το νούμερο παροχής είναι έως 25KVA.
  • Γνωστοποίηση ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ.
  • Αποδεικτικό πληρωμής ή της ρύθμισης του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος.

 

Η παραπάνω διαδικασία γίνεται και από εξουσιοδοτημένο άτομο, αρκεί να έχει μαζί του:

 

  • Επικυρωμένη εξουσιοδότηση (πρωτότυπη ή απλή φωτοτυπία) από ΚΕΠ ή την αρμόδια Προϊσταμένη Αρχή (Εκκλησία, Δημόσιο, Πρεσβεία κλπ.) ή Αστυνομική Αρχή.
  • Διαβατήριο ή άδεια παραμονής/διαμονής, Αστυνομική ταυτότητα.

 

Σύγκριση παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

Παρά την αρχική διστακτικότητα που είχαν οι Έλληνες καταναλωτές ως προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τα πρώτα χρόνια, πλέον όλο και περισσότεροι πραγματοποιούν σύγκριση εταιρειών ρεύματος και επιλέγουν να φύγουν από τη ΔΕΗ και να δοκιμάσουν τις προνομιακές τιμές που προσφέρουν αυτοί. Είναι ξεκάθαρο πως οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν εδραιώσει καλά τη θέση τους στον ενεργειακό χάρτη της χώρας μας και εκτός από υπηρεσίες προμήθειας ρεύματος δραστηριοποιούνται και σε τομείς όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η διανομή και η μεταφορά του και προσπαθούν να είναι ανταγωνιστικοί κατόπιν σύγκρισης παρόχων ρεύματος που θα διενεργήσει κάποιος καταναλωτής.

 

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο έμπειρος καταναλωτής είναι πλέον υποχρεωμένος να κάνει σύγκριση τιμών μεταξύ των προγραμμάτων και τιμολογίων που προσφέρουν οι διάφορες εταιρείες ρεύματος. Για να βρει την πιο συμφέρουσα λύση όμως θα πρέπει να συγκρίνει μεταξύ των τιμολογίων που απευθύνονται στις δικές του ανάγκες. Έτσι για να πετύχει αυτό χρειάζεται να γνωρίζει την κατανάλωση κιλοβατώρων που δαπανά μηνιαίως, αν χρησιμοποιεί μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα, αν κάνει χρήση νυχτερινού ρεύματος, αν δικαιούται ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο και να έχει κάποιες γνώσεις σχετικά με την έκπτωση συνέπειας, τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τα διάφορα πακέτα προσφορών που διαχέονται στην αγορά τη δεδομένη περίοδο. Μόνο έτσι μπορεί κανείς σωστά να συγκρίνει τους παρόχους ρεύματος.

 

Πως να μειώσω τον λογαριασμό ρεύματος

Τώρα που ο λογαριασμός ρεύματος συνεχώς ανεβαίνει όλοι μας ψάχνουμε τρόπους για να τον μειώσουμε. Είναι σημαντικό να δούμε κάποια μικρά κόλπα που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει στο σπίτι του αλλά και να μάθει ποιες συσκευές είναι ενεργοβόρες, καίνε δηλαδή αρκετό ρεύμα, ώστε να κάνει τη χρήση τους με φειδώ. Αρχικά να πούμε πως όλες οι παλιές συσκευές καίνε πολύ περισσότερο ρεύμα σε σχέση με τις καινούριες. Οπότε επιλέγοντας να αντικαταστήσουμε σταδιακά τις παλιές μας συσκευές θα δούμε σίγουρα εξοικονόμηση ρεύματος και χρημάτων. Όταν επιλέγουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές προσέχουμε να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης, να έχουν δηλαδή υψηλή απόδοση της ενέργειας που καταναλώνουν. Αυτές είναι οι συσκευές που χαρακτηρίζονται ως Α ή Α+ ενεργειακής κατανάλωσης. Επιπλέον αντικαθιστούμε τις λάμπες που έχουμε με λάμπες led οι οποίες εξοικονομούν μεγάλη ποσότητα ενέργειας.

 

Ας δούμε τώρα τις ηλεκτρικές συσκευές που καίνε αρκετό ρεύμα και τρόπους ώστε να τις χρησιμοποιούμε οικονομικά:

 

  • Το ψυγείο είναι από τις συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ωρο με αποτέλεσμα να καίνε αρκετό ρεύμα, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με παλιά ψυγεία. Ένας τρόπος για να εξοικονομήσουμε ενέργεια είναι να αποφεύγουμε να κρατάμε το ψυγείο ή την κατάψυξη ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αντικατάσταση ενός παλιού ψυγείου με ένα καινούργιο υπολογίζεται πως θα κάνει απόσβεση σε περίπου 2 χρόνια.

 

  • Το κλιματιστικό είναι μια από τις συσκευές που έχει γίνει απαραίτητη σε κάθε νοικοκυριό όμως καίει πολύ ρεύμα. Για εξοικονόμηση επιλέγουμε ένα με τεχνολογία inverter ενώ πάντα το λειτουργούμε με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

 

  • Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι μια ακόμα συσκευή που καίει πολύ ρεύμα καθώς ζεσταίνει το νερό. Καθώς ζούμε σε μια χώρα με πολύ ήλιο μπορούμε να εφοδιαστούμε με έναν ηλιακό ο οποίος ζεσταίνει το νερό χρησιμοποιώντας τη θερμότητα του ήλιου. Τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ή μπόιλερ τον ανοίγουμε μόνο τις μέρες που είναι απαραίτητο και ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του στους 40 – 50°C.

 

  • Το πιστολάκι είναι μια από τις συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα, περισσότερο και από το ηλεκτρικό σίδερο. Η λύση είναι να αγοράσουμε ένα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

 

  • Ο φούρνος είναι μια ακόμα από τις συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα. Για μεγαλύτερη οικονομία τον βάζουμε σε λειτουργία μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο ενώ για το ζέσταμα του φαγητού επιλέγουμε την τοστιέρα ή ένα τηγάνι. Επίσης και τα μάτια της κουζίνας καταναλώνουν αρκετό ρεύμα για αυτό επιλέγουμε κεραμικές εστίες που έχουν χαμηλότερη κατανάλωση.
  • Ο αφυγραντήρας είναι πλέον απαραίτητος σε όσους μένουν σε περιοχές με υψηλή υγρασία όμως καίει αρκετό ρεύμα. Κατά την αγορά επιλέγουμε έναν υψηλής ενεργειακής απόδοσης και τον λειτουργούμε με κλειστές πόρτες ή παράθυρα.

 

  • Το στεγνωτήριο χρειάζεται και αυτό πολύ ρεύμα για να λειτουργήσει. Για εξοικονόμηση το γεμίζουμε καλά πριν από κάθε χρήσει ώστε να μη χρειάζεται να το βάζουμε συχνά σε λειτουργία.

 

Η εξοικονόμηση χρημάτων στο λογαριασμό ρεύματος έχει γίνει πλέον επιτακτική ανάγκη για πολλούς καταναλωτές. Οι συνεχόμενα αυξανόμενες τιμές οι οποίες συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τις τιμές άλλων προϊόντων έχουν γίνει πονοκέφαλος για πολλούς. Η πληθώρα πληροφοριών σε προσφορές από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και τα ολοένα ξεχωριστά προγράμματα που διαφημίζουν οι πάροχοι ρεύματος δημιουργούν το μόνιμο ερώτημα: ποιο είναι το φθηνότερο ρεύμα και ποιος πάροχος θεωρείται σήμερα ο φθηνότερος;

 

Στα ερωτήματα αυτά όμως σήμερα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ο μεγάλος αριθμός παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας έχει δημιουργήσει έναν υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών οι οποίοι πλέον μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από πολλά προγράμματα και να βρουν αυτό που καλύπτει τις ανάγκες τους με τον καλύτερο και πιο οικονομικό τρόπο. Τη λύση φυσικά τη δίνουν καλύτερα οι ειδικοί σύμβουλοι ενέργειας οι οποίοι μπορούν να αναγνωρίσουν τι ακριβώς σε συμφέρει τη δεδομένη στιγμή που αναζητάς τη φθηνότερη εταιρεία ρεύματος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr