Χρυσό και αργυρό μετάλλιο πήραν στο παναμερικανικό φεστιβάλ πολιτισμού – χορού ο καθηγητής Γιάννης Δήμας με τετράδα συντοπιτών μουσικών

Στην Καλιφόρνια της Αμερικής από 11-22 Φεβρουαρίου, είχε προσκληθεί να διδάξει και να στηρίξει τεχνικά, τις επίλεκτες χορευτικές ομάδες της ελληνοχριστιανικής κοινότητας της ομογένειας στην περιοχή Pasadena του Los Angeles, για την συμμετοχής τους στο 35ο F.D.F. ο συμπολίτης μας καθηγητής κ. Γιάννης Δήμας.

0 398

Στην Καλιφόρνια της Αμερικής από 11-22 Φεβρουαρίου, είχε προσκληθεί να διδάξει και να στηρίξει τεχνικά, τις επίλεκτες χορευτικές ομάδες της ελληνοχριστιανικής κοινότητας της ομογένειας στην περιοχή Pasadena του Los Angeles, για την συμμετοχής τους στο 35ο F.D.F. ο συμπολίτης μας καθηγητής κ. Γιάννης Δήμας.

Στην Καλιφόρνια της Αμερικής από 11-22 Φεβρουαρίου, είχε προσκληθεί να διδάξει και να στηρίξει τεχνικά, τις επίλεκτες χορευτικές ομάδες της ελληνοχριστιανικής κοινότητας της ομογένειας στην περιοχή Pasadena του Los Angeles, για την συμμετοχής τους στο 35ο F.D.F. ο συμπολίτης μας καθηγητής κ. Γιάννης Δήμας.

Το F.D.F. (Folk Dance Festival), στο χώρο του παραδοσιακού χορού σε επίπεδο συλλογικών φορέων πολιτισμού, είναι ιστορικά το μεγαλύτερο φεστιβάλ παραδοσιακού χορού στον κόσμο. Είναι παναμερικανικής εμβέλειας, έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και διοργανώνεται ετησίως συνήθως σε διαφορετική πολιτεία, εδώ και 35 χρόνια. Φέτος διοργανώθηκε στην πόλη Ontario της Καλιφόρνιας, όπου συμμετείχαν 102  φορείς πολιτισμού της ομογένειας από διάφορες πολιτείες της Αμερικής. Οι διαγωνιζόμενοι χορευτές ξεπέρασαν τον αριθμό των 2.000 ατόμων, υπολογίζοντας άλλους τόσους συνοδούς η συνολική συμμετοχή ήταν πάνω από 4.000 άτομα. Μια δυναμική παρουσία της νεολαίας των Ελλήνων της διασποράς, μέσα από οργανωμένες ομάδες πολιτισμού, σε παναμερικανική εμβέλεια.

Ο συμπολίτης μας καθηγητής κ. Γιάννης Δήμας, που είναι πανεπιστημιακός Διδάσκων στο ΤΕΦΑΑ και υπεύθυνος των επίλεκτων χορευτικών ομάδων του Δήμου Καλαμπάκας από το 1987, είχε δεχθεί πρόταση συνεργασίας πριν τρία χρόνια από φορέα πολιτισμού των Ελλήνων της Pasadena Los Angeles. Σκοπός ήταν να προετοιμάσει εκεί, μέσα από οργανωμένα σεμινάρια, τις επίλεκτες χορευτικές τους ομάδες και ταυτόχρονα να τις στηρίξει με τις γνώσεις του στο 35ο F.D.F. με στόχο την διάκριση. Η συνεργασία συνεχίστηκε και από εδώ από την Ελλάδα, την πόλη των Τρικάλων, όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα δίνονταν οδηγίες, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας εικόνας και ήχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δήμας πρότεινε στην παραπάνω φορέα πολιτισμού, οι δύο επίλεκτες χορευτικές τους ομάδες (εφήβων-νεανίδων και ανδρών-γυναικών), να υποστηριχθούν μουσικά στην τελική αγωνιστική τους παρουσία στο F.D.F. με μια καλή μουσική ορχήστρα από την Ελλάδα και μάλιστα από την περιοχή μας. Έτσι έγινε η επιλογή τεσσάρων άξιων Τρικαλινών μουσικών, οι οποίοι συνταξίδεψαν στο Los Angeles, Χρήστος Κιτσόπουλος, Άρης Ντίνας. Γιάννης Σούλτης και Μίλτος Κρανιάς.

Μετά από 24 ώρες ταξίδι Τρίκαλα – Αθήνα – Παρίσιι – Los Angeles η Τρικαλινή αποστολή φθάνοντας στο προορισμό της δεν ξεκουράστηκε, αλλά από το αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο χώρο προετοιμασίας των ομάδων, όπου κάτω από τις οδηγίες του κ. Δήμα και της κ. Ελένης Κούλος-Ιωάννου (υπεύθυνη της ομάδας Pasadena), έγινε μια εξάωρη πρόβα. Οι πρόβες συνεχίστηκαν εντατικά καθημερινά, στην εβδομάδα που μεσολαβούσε πριν το διαγωνιστικό φεστιβάλ με θεματολογία «Γαμήλια λαϊκά δρώμενα στην Θεσσαλία μεταξύ Βλάχων και Καραγκούνηδων». Οι συμμετέχοντες χορευτές ήταν παιδιά Ελλήνων της διασποράς τρίτης και τέταρτης γενιάς, με βασική γλώσσα επικοινωνίας τα αγγλικά και ελάχιστα ελληνικά.

Παρ’ όλα αυτά μέσα στο όλο πρόγραμμα υπήρχαν τραγούδια που τραγουδιόταν μόνον από τους χορευτές και όχι από την ορχήστρα. Δύσκολο εγχείρημα αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή του Τρικαλινού καθηγητή.

Από τις 17-21 Φεβρουαρίου οι ομάδες μεταφέρθηκαν από το Los Angeles στο Οntario την πόλη διοργάνωσης του 35ου F.D.F. Οι χώροι διοργάνωσης φανταστικοί από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής και όλα λειτουργούσαν άψογα με την αυστηρή χρονική τήρηση του προγράμματος. Παντού έβλεπες νέους να μετακινούνται φορώντας παραδοσιακές φορεσιές από όλα τα μέρη της Ελλάδας, παντού άκουγες ελληνική παραδοσιακή μουσική, παντού αντίκριζες χορευτικές ομάδες να κάνουν πρόβες. Ένα χορευτικό γεγονός με πολυποίκιλες θετικές κοινωνικές διαστάσεις για την ομογένεια.

Η ομάδες της Pasadena του Los Angeles παρουσίασαν κατά άριστο τρόπο τα επιλεγμένα προγράμματά τους, με την άψογη μουσική υποστήριξη της Τρικαλινής ορχήστρας, που συζητήθηκε γι’ αυτό απ’ όλο το φεστιβάλ. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονταν το βράδυ της Κυριακής 20 Φεβρουαρίου στην μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων όπου χωρούσε καθήμενους 3.100 άτομα, παρουσία του Μητροπολίτη Καλιφόρνιας κ. Γεράσιμου.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην τελική κατάταξη οι ομάδες της Pasadena Los Angeles κατακτούν: Ομάδα Εφήβων-Νεανίδων το αργυρό μετάλλιο (δηλαδή την 2η θέση στην κατηγορία τους) και ειδική διάκριση για το τραγούδι των χορευτών. Ομάδα Ανδρών-Γυναικών το χρυσό μετάλλιο, δηλαδή 1η θέση σε παναμερικανικό επίπεδο.

Τα μέλη του Δ.Σ. του παραπάνω φορέα, Έστερ Βαβούλης, Ελένη Κούλος-Ιωάννου, Παναγιώτα Ντάρλας, Νικόλ Βαρβιτσιώτης και Χριστίνα Πάππας, θέλοντας να ευχαριστήσουν την Τρικαλινή πενταμελή αποστολή οργάνωσαν μια μικρή τουριστική ξενάγηση σε χώρους όπως, το παλιό καi σύγχρονο Los Angeles, το θρυλικό Hollywood και την οδό των ‘αστέρων’, την παραλία Santa Monika, το Bεverly Hills, όπως επίσης και μια εκδρομή στο Las Wegas.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντοπίτες μας: Πανεπιστημιακό δάσκαλο κ. Γιάννη Δήμα και στους μουσικούς μας  Χρήστο Κιτσόπουλο, Άρη Ντίνα. Γιάννη Σούλτη και Μίλτο Κρανιά, διότι η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την τόσο μεγάλη επιτυχία των επίλεκτων χορευτικών ομάδων Pasadena Los Angeles, στο 35ου Folk Dance Festival, των ενωμένων πολιτειών της Αμερικής.

 

Η πενταμελή Τρικαλινή αποστολή αμέσως μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου

photo2

Η ομάδα εφήβων Pasadena του Los Angeles με την πενταμελή Τρικαλινή αποστολή

photo3

Η ομάδα ενηλίκων Pasadena του Los Angeles με την πενταμελή Τρικαλινή αποστολή αμέσως μετά την απονομή του χρυσού και αργυρού μεταλλίου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr