Η τοποθέτηση του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Αντώνη Τούλα για την Αδόμητη Ζώνη

0 689

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Αντώνη Τούλα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Αδόμητη Ζώνη

ΑΔΟΜΗΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ-ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ

Το σημερινό θέμα είναι από τα σοβαρότερα και ποιό δισεπίλυτα  μετά την πτώση και επανακατασκευή της γέφυρας της Διάβας αφού αναστατώνει την καθημερινότητα των Καλαμπακιωτών και Καστρακινών τα τελευταία 25 χρόνια. Γι’ αυτό δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτικά παιχνίδια αλλά μόνο για σοβαρή συζήτηση από την οποία στο τέλος πρέπει να βγεί μία λύση που θα δικαιώνει τους συμπολίτες μας που πλήττονται ή τουλάχιστον θα μετριάζει τις επιπτώσεις γι’ αυτούς.

Από το 1993 που ξεκίνησε αυτή η ιστορία  με τον καθορισμό ζωνών προστασίας αρχαιολογικού περιβάλλοντος από τα μέλη του ΚΑΣ έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και έχουν γραφεί και σταλεί προς Αθήνα στο ΥΠ. ΠΟ.ΑΘΛ. πολλά υπομνήματα και επιστολές. Καμία όμως δεν πέτυχε τον στόχο της αφού καμιά κυβέρνηση και κανένας Υπουργός Πολιτισμού μέχρι σήμερα  δεν στάθηκε αλληλέγγυος απέναντι στους αδικημένους συμπολίτες μας που τους απαξίωσαν τις περιουσίες τους και είναι αναγκασμένοι αυτοί της Β’ ζώνης  για κάθε εργασία  να ρωτούν την αρχαιολογία και οι τελείως αδικημένοι της Α’ ζώνης γνωστή ως αδόμητη  να μην μπορούν να κάνουν απολύτως καμία τεχνική  εργασία πληρώνοντας όμως τα παράβολα για το κτηματολόγιο και τις δόσεις του  ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο. Βλέπουμε λοιπόν ότι αντίθετα, με τους φόρους που έχουν μπει από την οικονομική κρίση και μετά όχι μόνο δεν έχουν εισπράξει αλληλεγγύη αλλά αυτό που εισπράττουν είναι ειρωνεία και πρόκληση.

Από το ιστορικό μου γεννήθηκαν δύο ερωτήματα: 1) τελικά το ΚΑΣ είναι ανεξέλεγκτο; παρασέρνοντας έτσι και το Κράτος να έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα;  διότι αυτή τη στιγμή παραβιάζεται το άρθρο 17 του Ελληνικού Συντάγματος περί προστασίας της ιδιοκτησίας και 2) αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι η ελεγχόμενη ζώνη Β’  βοήθησε στο να μην υπάρχει άναρχη δόμηση και να υπάρχει μια καλαισθησία και μια οπτική επαφή με τους βράχους των Μετεώρων,από την Α’ ζώνη  τόσα χρόνια ποιό είναι το κέρδος της πόλης της Καλαμπάκας και του χωριού Καστρακίου; Η δική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει κέρδος.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει  α) να καταργηθεί εντελώς η Α’ ζώνη (αδόμητη) και να γίνει Β’ ζώνη μόνο για κατοικίες ή  β) να γίνει αναοριοθέτηση της Α’ ζώνης ώστε τα όρια της να μαζευτούν πιο πάνω εκεί που είναι ο Ιερός χώρος.

Για να γίνουν όμως αυτές οι αλλαγές πρέπει: 1) να αναλάβει ότι έξοδα υπάρχουν ο Δήμος Καλαμπάκας 2) να οριστεί μια επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από έναν καλό δικηγόρο, τον διευθυντή ή τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας, τον προϊστάμενο της πολεοδομίας και δύο δημοτικούς συμβούλους.  3) να οριστεί ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στην αδόμητη ζώνη θα επισκέπτονται τον δικηγόρο και θα δηλώνουν υπεύθυνα  τα τετραγωνικά μέτρα που τους ανήκουν και τον κωδικό του κτηματολογίου. 4) ο προϊστάμενος της πολεοδομίας θα χαρτογραφήσει τα οικόπεδα και στο τέλος του χάρτη θα αναγράφεται το σύνολο των ιδιοκτητών και το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων 5) ο δικηγόρος αφού γίνουν τα παραπάνω θα τα στείλει με την απόφαση του Δ.Σ  που θα πάρουμε απόψε στο ΥΠ. ΠΟ. ΑΘΛ. στην Υπουργό Πολιτισμού, στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου και στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων 6) μετά το ΚΑΣ θα αποφασίσει εκ νέου.

 

 Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Τούλας

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr