ΔΝΤ – Οι 13 αλλάγες στην Ελλάδα

Τα δεκατρία μέτρα που συζητούν οι τεχνοκράτες με το οικονομικό επιτελείο και κάποια από αυτά θα εφαρμοσθούν από τη στιγμή που η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης.

0 312

Τα δεκατρία μέτρα που συζητούν οι τεχνοκράτες με το οικονομικό επιτελείο και κάποια από αυτά θα εφαρμοσθούν από τη στιγμή που η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης.

Τα δεκατρία μέτρα που συζητούν οι τεχνοκράτες με το οικονομικό επιτελείο και κάποια από αυτά θα εφαρμοσθούν από τη στιγμή που η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης.

1. Το πρώτο θύμα θα είναι ο δημόσιος τομέας: Θα μπει λουκέτο στους προβληματικούς δημόσιους οργανισμούς. Είναι βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα εισηγηθεί απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού αποδίδουν την κακοδαιμονία της ελληνικής οικονομίας στην αναποτελεσματικότητα και τη σπατάλη του δημόσιου τομέα, που εκτρέφει τη φοροδιαφυγή. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «το Σύνταγμα είναι σαφές. Εγγυάται τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων στον βαθμό που αυτή έχει να κάνει με συγκεκριμένες θέσεις που υπάρχουν. Οταν παύουν να υπάρχουν οι θέσεις, τότε η θέση καταργείται και μαζί δεν είναι πια δημόσιος υπάλληλος και αυτός ο οποίος είναι στη θέση».

2. Φοροαπαλλαγές: Αναμένεται να περικοπούν οι εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα και να κλείσει το παράθυρο των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης για μια σειρά εισοδημάτων.

3. Ναυτιλιακές – κατασκευαστικές: Προτείνεται να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των συγκεκριμένων εταιρειών.

4. Αύξηση τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες μέσω αύξησης του ΦΠΑ: Αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% ή μείωση των συντελεστών του φόρου από τρεις σε δύο βαθμίδες. Σε περίπτωση που ισχύσει το δεύτερο σενάριο, τότε θα μεταταγούν δεκάδες προϊόντα από τον μεσαίο συντελεστή 9% στον υψηλό συντελεστή 19%. Παράλληλα, θα αυξηθεί ο κατώτατος συντελεστής ΦΠΑ που σήμερα είναι 4,5%.

5. Ακίνητα: Ενδέχεται να προτείνουν να αυξηθούν οι συντελεστές του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Επιπλέον, θα «ψαλιδιστεί» το αφορολόγητο όριο κατά τη φορολόγηση των ακινήτων και ο υπολογισμός του φόρου να γίνεται με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές τιμές. Ετσι, θα αυξηθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα πληρώνουν φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά ταμεία.

6. Αυξήσεις μισθών: Το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστεί και κατά τη διετία 2011 – 2012.

7. Βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα: Μείωση συντάξεων στα πρότυπα των περικοπών στους μισθούς του Δημοσίου, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση όλων των μορφών πρόωρης συνταξιοδότησης.

8. Θα επανεξεταστεί η χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και θα καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις.

9. Μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των δώρων και των επιδομάτων. Θα ζητηθεί να εφαρμοστεί ό,τι έγινε φέτος και στον δημόσιο τομέα με τον 13ο και τον 14ο μισθό.

10. Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο, ενώ εισηγείται την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων.

11.Απελευθέρωση όλων των αγορών, των κλειστών επαγγελμάτων και αποκρατικοποιήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

12. Επίσης, θα εισηγηθεί άμεσα μεταρρυθμίσεις: Στην έκθεσή του προς την ελληνική κυβέρνηση ο διεθνής οργανισμός κάνει λόγο για ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως «επιθετικές» ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, ακόμα και στην κοινή ωφέλεια. Σύμφωνα με το ΠΣΑ, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 5,75 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.

13. Νοσοκομεία – Ασφαλιστικά ταμεία: Το ΔΝΤ ζητεί καλύτερη διαχείριση των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει συγχώνευση νοσοκομείων με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τον τομέα της Υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες που έχει παρέμβει το ΔΝΤ έχει επικρατήσει η φράση «το ΔΝΤ έφερε αρρώστιες», αφού αποδυναμώθηκε ο τομέας της Υγείας.

espresso

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr