Καλαμπάκα – Πληροφορίες για το ασύρματο δίκτυο από τον Φώτη Πεντεδήμο

Χρήσιμα στοιχεία για το ασύρματο δίκτυο που κατασκευάζεται στην Καλαμπάκα μας έστειλε ο συμπολίτης μας κ. Φώτης Πεντεδήμος , Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sat24.gr

0 857

Χρήσιμα στοιχεία για το ασύρματο δίκτυο που κατασκευάζεται στην Καλαμπάκα μας έστειλε ο συμπολίτης μας κ. Φώτης Πεντεδήμος , Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sat24.gr

Χρήσιμα στοιχεία για το ασύρματο δίκτυο που κατασκευάζεται στην Καλαμπάκα μας έστειλε ο συμπολίτης μας κ. Φώτης Πεντεδήμος , Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sat24.gr

Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το Ασύρματο Δίκτυο. 

1. Τι ακριβώς είναι το ασυρματικό Internet και τι προσφέρει ?

Το τι είναι το Internet είναι γνωστό σε όλους μας και ιδιαίτερα στους νέους και  αποτελεί  μια από τις βασικές πηγές πληροφόρησης και ενημέρωσης . Η διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι , λόγω κόστους, σε σχέση πάντα με ακριβότερες λύσεις, όπως είναι οι  οπτικές ίνες, η ασύρματη υλοποίηση του δικτύου αποτελεί αρκετά πιο οικονομική λύση και είναι πιο κοντά στην ευρυζωνική πρόσβαση.

2. Πως ακριβώς αυτό υλοποιείτε για την Καλαμπάκα ?

Η Δήμος Καλαμπάκας και η δημοτική αρχή αποφάσισε την πιο πολύπλοκη, αλλά και την πιο τεχνολογικά αναπτυγμένη ασύρματη λύση. Σε συνεργασία με την εταιρεία μας  αποφασίστηκε η πόλη να καλυφθεί με 10 συνολικά κόμβους οι οποίοι βρίσκονται στην περίμετρο της πόλης καλύπτοντας το 100% των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος, ενώ παράλληλα καλύπτεται και η περιοχή της Διάβας αλλά και μέρος του Καστρακίου. Παράλληλα καλύπτονται και οι τρεις πλατείες της πόλης με Hot Spot  για τους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους οι οποίοι επιθυμούν να συνδεθούν σε εξωτερικούς χώρους.   Η πρωτοπορία σε αυτή τη σχεδίαση είναι η αξιοπιστία του δικτύου, δηλαδή με απλά λόγια εάν «πέσει» ένας κόμβος το δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία των άλλων κόμβων ή η γενικότερη λειτουργία του δικτύου.   Παράλληλα, η επεκτασιμότητα του δικτύου προς άλλες απομακρυσμένες περιοχές είναι εύκολη και ΑΜΜΕΣΗ, διότι έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την επέκταση και την ευρύτερη κάλυψη.

 

3. Αναφέρατε ότι περιέχει πρωτοποριακές και καινοτόμες λύσεις . Τι ακριβώς σημαίνει αυτό ?

Καταρχήν να πούμε ότι η δημοτική αρχή επέλεξε το δύσκολο δρόμο και τρόπο για την υλοποίηση του δικτύου,  με αποτέλεσμα  το δίκτυο το οποίο λειτουργεί σήμερα κατά 90% να παρέχει ταχύτητες οι οποίες εσωτερικά στο δίκτυο αγγίζουν περί τα 70Mbps. Νομίζω ότι  αυτό το κατατάσσει σε ένα από τα πιο γρήγορα ασυρματικά δημοτικά δίκτυα σε όλη την Ελλάδα.  Η μεγαλύτερη καινοτομία είναι η ανοικτή αρχιτεκτονική του, η οποία βασίζεται και στην φιλοσοφία του δήμαρχου ότι το δίκτυο είναι για τους δημότες. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό ? Ότι η επέκταση του δικτύου βασίζετε στους ίδιους  τους δημότες . Το δίκτυο , σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα δημοτικά δίκτυα σε όλη την Ελλάδα , είναι ανοικτό και έτοιμο να δεχθεί κάθε ιδιώτη ο οποίος θέλει να στήσει κόμβο και να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του, ενώ παράλληλα θα απολαμβάνει και τις υψηλές ταχύτητες που προσφέρει.

4. Πως πρακτικά κάποιος μπορεί να συνδεθεί σε αυτό ?

Οι τρόποι σύνδεσης είναι δύο :

1. Σαν απλός πελάτης με τον υπολογιστή του σε μέρος που το σήμα είναι δυνατό και βρίσκεται κοντά σε κόμβο ή βάζοντας μια απλή εξωτερική κεραία.

2. Σαν κόμβος , που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τηρεί κάποιες προδιαγραφές, ενώ ο εξοπλισμός είναι διαφορετικός από μια απλή κεραία και φυσικά πιο ακριβός .

Να επαναλάβω ότι είμαστε ο μοναδικός δήμος σε όλη την Ελλάδα που καλούμε τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη του δικτύου και το δίκτυο μας παράλληλα είναι ανοιχτό σε όλους.

5. Πόσο κοστίζει η συμμετοχή σε αυτό ?

Η συμμετοχή/σύνδεση στο δίκτυο είναι δωρεάν και δεν απαιτείται από την μεριά του χρήστη καμία συμμετοχή πέραν του ποσού που θα δώσει για την αγορά εξοπλισμού (κεραίας), όπου αυτή φυσικά χρειάζεται .

6. Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει και γιατί κάποιος να συνδεθεί σε αυτό ?

Πολύ σωστά αναφέρατε τη λέξη υπηρεσίες . Είναι το προϊόν εκείνο,  το οποίο διαχωρίζει ένα επιτυχημένο από ένα αποτυχημένο δίκτυο . Αρχικά θα είναι εφικτή η πρόσβαση στο Internet αλλά ο απώτερος σκοπός είναι να αναπτυχθούν και άλλες υπηρεσίες μέσα από αυτό, οι οποίες θα είναι και δημιούργημα των ίδιων των χρηστών. Σαν παράδειγμα να αναφέρω την μετάδοση φωνής, εικόνας και εφαρμογές τηλεϊατρικής, παρακολουθούσης χώρων, απομακρυσμένης μάθησης κτλ .Το πεδίο  είναι ανεξάντλητο ,η πλατφόρμα η οποία το υποστηρίζει είναι εδώ , η πρόκληση /πρόσκληση είναι όλων μας για την πλήρη αξιοποίηση του .

7. Όσον αφορά την ακτινοβολία αλλά και όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα ?

Πραγματικά έμεινα έκπληκτος από τις απόψεις ορισμένων, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τα θέματα της ακτινοβολίας και τυχόν επιπτώσεων που μπορεί να έχει η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου στην πόλη μας.

Καταρχήν να αναφέρω ότι βάση νόμου η μπάντα των 2,4 αλλά και 5 ΜΗz  είναι μια ελεύθερη μπάντα για την δημιουργία ασύρματων δικτύων και δεν απαιτείται καμιά αδειοδότηση ή κρατική παρέμβαση . Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που όλα τα modem που έχουμε σπίτι μας για το Internet  εκπέμπουν σε αυτές τις συχνότητες και με την ίδια ισχύ την οποία χρησιμοποιούμε  και εμείς για το στήσιμο του δικτύου μας.

Από μεριά μας η κεραίες οι οποίες έχουμε επιλέξει, αλλά και όλα τα υλικά είναι σχεδιασμένα να παρέχουν τη  μεγίστη απόδοση με την μικρότερη δυνατή ακτινοβολία.

Η κεραίες διασύνδεσης είναι εντελώς κατευθυντικές και λειτουργούν 80% κάτω από το ανώτατο όριο συμφώνα με τον νομοθεσία.

Για να το πούμε πιο απλά , ο κάθε σταθμός εκπέμπει 10 φορές ποιο χαμηλά  από ένα κινητό, το οποίο έχουμε στο αυτί μας ,ενώ οι κεραίες είναι αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από εμάς. Να αναφέρω ότι η απόσταση ασφαλείας συμφώνα με τον νόμο είναι ότι πρέπει να είμαστε 10 εκατοστά !! μακριά από μια κεραία ασυρματικού δικτύου στα 2,4 MHz, ενώ αντίστοιχα από κεραία κινητής τηλεφωνίας αυτή η απόσταση είναι στα 300 μέτρα .

Είναι αστείο λοιπόν να συζητάμε για τέτοια θέματα, ενώ θα έπρεπε να συμβάλλουμε με προτάσεις και ιδέες για την καλύτερη αξιοποίηση του δικτύου .

8. Ποια είναι τα οφέλη τα οποία θα έχουν οι δημότες από το δίκτυο αυτό ?

Καταρχήν όπως έχω αναφέρει η πρόσβαση στο Internet είναι ένα από τα οφέλη και φυσικά η δυνατότητα στην πληροφόρηση και την επικοινωνία είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά . Παράλληλα οι επιπλέον υπηρεσίες οι οποίες θα ενταχθούν σποραδικά στο δίκτυο είναι οι προστιθέμενες αξίες οι οποίες θα κάνουν το δίκτυο πιο λειτουργικό αλλά και χρήσιμο στο ευρύ κοινό . Παράλληλα επειδή οι υπηρεσίες αλλά ακόμη και το στήσιμο των νέων κόμβων από ιδιώτες, θα γίνουν από δημότες  η μεταφορά τεχνογνωσίας από την εταιρεία μας, σε ανθρώπους επαγγελματίες και μη, αλλά και η ενασχόληση των νέων ανθρώπων με τις τεχνολογίες μόνο σαν θετικό σημείο μπορεί να χαρακτηριστεί.

9. Λίγα λόγια για την εταιρεία σας και την πορεία σας στο χώρο ?

Η εταιρεία μας  Sat24.gr δραστηριοποιείτε στον χώρο των τηλεπικοινωνιών από το 2004 προσφέροντας ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές λύσεις.

Ήδη αυτή την στιγμή ο Δήμος Καλαμπάκας αποτελεί τον τρίτο δήμο στον οποίο υλοποιούμε έργο ασύρματης ευρυζωνικής  πρόσβασης. Παράλληλα πελάτες μας είναι πολλά γνωστά ονόματα του χώρου τα οποία εμπιστεύτηκαν την εταιρεία μας για ολοκληρωμένες λύσεις πάνω στην μηχανογράφηση και τις τηλεπικοινωνίες.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της εταιρείας μας είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στον πελάτη, όχι μόνο κατά την  υλοποίηση του έργου, αλλά όταν μας χρειάζεται περισσότερο, δηλαδή μετά κατά την λειτουργία του. Δεν χτίζουμε σε πελατειακές σχέσεις αλλά σχέσεις συνεργασίας .

Εγώ προσωπικά μετά από 19 χρόνια εμπειρίας σε πολυεθνικές αλλά και ελληνικές εταιρείες  χαίρομαι ιδιαίτερα για την υλοποίηση  ενός  τέτοιου έργου στον τόπο που κατάγομαι και πιστεύω να έχω συμβάλει έστω και ελάχιστα στην ανάπτυξη αυτού .

Σας ευχαριστώ

Φώτης Πεντεδήμος

Διευθύνων Σύμβουλος

Sat24.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr