Ερώτηση του κ. Χαίδου – Απαξίωση των Ολοήμερων Σχολείων

Ερώτηση κατέθεσε μέσω της Βουλής προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη ο Βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Χάιδος, σχετικά με την απαξίωση των Ολοήμερων Σχολείων και τη συνεχή μείωση του αριθμού τους στο Νομό Τρικάλων.

0 351

Ερώτηση κατέθεσε μέσω της Βουλής προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη ο Βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Χάιδος, σχετικά με την απαξίωση των Ολοήμερων Σχολείων και τη συνεχή μείωση του αριθμού τους στο Νομό Τρικάλων.

Με την παρέμβασή του ο Βουλευτής επισημαίνει ότι, παρότι η κυβέρνηση υποσχόταν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από το 3,5%  που το παρέλαβε στο 5% επί του ΑΕΠ, στην πράξη μείωσε αυτό το ποσοστό στο 2,7%, με συνέπεια την υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων και τη δραματική μείωση του αριθμού των Σχολείων και των μαθητών που ζητούν να φοιτήσουν σε αυτά και κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Τέλος καλεί την Κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα και να ενισχύσει τα Ολοήμερα Σχολεία, με αύξηση της χρηματοδότησης για επέκταση και ποιοτική αναβάθμισή τους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν σωστά στο ρόλο τους και να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή των μαθητών σε αυτά.

  

Ακολουθεί η Ερώτηση:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη

 

ΘΕΜΑ: «Η απαξίωση των Ολοήμερων Σχολείων και η συνεχής μείωση του αριθμού τους στο

                 Νομό Τρικάλων.»

                 
Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θέσπισαν το θεσμό του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, η λειτουργία του οποίου προσέφερε τα μέγιστα στην Παιδεία και την κοινωνία, ενώ ανακούφισε πολλούς εργαζόμενους γονείς, κυρίως των αστικών κέντρων, προετοιμάζοντας τα παιδιά στα βασικά τους μαθήματα και καλλιεργώντας νέες δεξιότητες σε πολλά γνωστικά αντικείμενα και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ υποσχόταν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από το 3,5% που το παρέλαβε στο 5% σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ, στην πράξη μείωσε αυτό το ποσό στο 2,7%, με αποτέλεσμα να αναιρεθούν και οι δεσμεύσεις της για τα περισσότερα ζητήματα της Εκπαίδευσης και να συσσωρεύονται και να οξύνονται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα στο χώρο της Παιδείας. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ανακολουθίας είναι τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, για τα οποία ενώ δεσμευόταν για την επέκταση και την ποιοτική ενίσχυση του θεσμού με τη λειτουργία τμημάτων διευρυμένου ωραρίου με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, βαθμιαία αυτά υποχρηματοδοτήθηκαν και αποδυναμώθηκαν και σήμερα ζητούν να φοιτήσουν σε αυτά πολύ μικρός αριθμός παιδιών σε σχέση με το παρελθόν.

Έτσι κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2007-2008 στο Νομό Τρικάλων παρατηρήθηκε η αναστολή της λειτουργίας δεκάξι (16) Ολοήμερων Σχολείων. Συγκεκριμένα σε οκτώ (8) ανέρχονται τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία του Νομού μας που βρίσκονται σε αναστολή, ενώ αυτά που λειτουργούν φτάνουν τα 87. Όσον αφορά τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία αυτά που λειτουργούν ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25), ενώ σε αναστολή βρίσκονται οκτώ (8). Παράλληλα και σύμφωνα με στοιχεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης ο αριθμός των μαθητών στα Ολοήμερα Σχολεία του Ν. Τρικάλων, ενώ μέχρι το σχολικό έτος 2004-2005 παρουσίαζε αύξηση, από το σχολικό έτος 2005-2006 παρατηρείται συνεχής μείωση. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία για τη συνέχιση και στήριξη του θεσμού από την πολιτεία τόσο για τη φετινή σχολική χρονιά όσο και για τη μελλοντική του προοπτική.  

 

Κατόπιν των ανωτέρω

    

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ :

 

  • Προτίθεται η Κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα το θεσμό του Ολοήμερου Σχολείου με αύξηση της χρηματοδότησης για επέκταση και ποιοτική αναβάθμισή του;
  • Αν ναι, με ποιους τρόπους θα ενισχύσει το Υπουργείο τα Ολοήμερα Σχολεία, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται σωστά στο ρόλο τους και να επιτευχθεί η αύξηση της συμμετοχής των μαθητών σε αυτά;

 

      Ημερομηνία 

       4-10-2007                                                                                                         Υπογραφή

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr