Βλαχάβα – Η λιχουδιά ήταν δηλητήριο

Διέφυγε τον κίνδυνο το ζευγάρι από τα Τρίκαλα που κατανάλωσε δηλητηριασμένα μανιτάρια, από αυτά που γέμισαν φέτος τη Βόρεια Ελλάδα.

0 421

Διέφυγε τον κίνδυνο το ζευγάρι από τα Τρίκαλα που κατανάλωσε δηλητηριασμένα μανιτάρια, από αυτά που γέμισαν φέτος τη Βόρεια Ελλάδα.

Διέφυγε τον κίνδυνο το ζευγάρι από τα Τρίκαλα που κατανάλωσε δηλητηριασμένα μανιτάρια, από αυτά που γέμισαν φέτος τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι μανιταροσυλλέκτες συνιστούν στους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών να μη μαζεύουν ανεξέλεγκτα τα μανιτάρια που βρίσκουν μπροστά τους και να αποφεύγουν οπωσδήποτε εκείνα που έχουν λευκά ελάσματα, δαχτυλίδι πάνω από το πόδι και θήκη στη βάση του ποδιού.

Το ζευγάρι από τη Βλαχάβα της Καλαμπάκας πήγε την περασμένη εβδομάδα για συλλογή μανιταριών, τα οποία μαγείρεψαν και κατανάλωσαν.

Λίγες ώρες αργότερα άρχισαν και οι δύο να νιώθουν αφόρητους πόνους στο στομάχι και μεταφέρθηκαν από συγγενείς τους στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της η 57χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε με οξεία ηπατική ανεπάρκεια σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Ο 58χρονος σύζυγός της νοσηλεύεται στην Α Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου και θα παραμείνει για μερικές μέρες ακόμη.

«Δύο είναι τα θανατηφόρα είδη που συναντώνται στη χώρα μας: ο φαλλοειδής αμανίτης και ο ανοιξιάτικος αμανίτης. Το περιστατικό των Τρικάλων αφορά – όπως όλα δείχνουν – κατανάλωση φαλλοειδούς αμανίτη, ο οποίος αφθονεί φέτος στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία», δήλωσε στο «Εθνος» ο συλλέκτης και ερευνητής μανιταριών Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Στη χώρα μας καταγράφονται τον χρόνο το πολύ δύο θάνατοι από κατανάλωση μανιταριών και πάνω από 300 δηλητηριάσεις, κάποιες από τις οποίες αφήνουν προβλήματα στους ασθενείς.

Πέρυσι υπήρξε ένα θανατηφόρο περιστατικό σε χωριό της Λάρισας, ενώ φέτος κανένα μέχρι στιγμής. Τα περισσότερα κρούσματα από δηλητηριάσεις μανιταριών είναι στον ορεινό όγκο της Θράκης.

Μάλιστα πριν από μερικά χρόνια ένας 77χρονος χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 35 μέρες στο νοσοκομείο – πολλές από τις οποίες πέρασε διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας – , αφού προηγουμένως έφαγε μανιτάρια που μάζεψε ο ίδιος από το βουνό.

«Η φετινή ήταν η καλύτερη χρονιά τα τελευταία 20 χρόνια με πρωτοφανή καρποφορία. Οι συχνές βροχοπτώσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα να γεμίσει ο τόπος μανιτάρια και μαζί τους ξεχύθηκαν πολλοί κάτοικοι χωριών στους αγρούς για να μαζέψουν. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να προσέχουν», μας είπε ο κ. Κωνσταντινίδης και εξήγησε:

«Ο φαλλοειδής αμανίτης είναι το πιο επικίνδυνο είδος στον πλανήτη και υπάρχει σε αφθονία στην Ελλάδα, ενώ ευθύνεται για το 95% των δηλητηριάσεων στην Ευρώπη και φυσικά και στην πατρίδα μας. Συνήθως βρίσκεται μαζί με τον καίσαρα αμανίτη. Ετσι γίνεται σύγχυση και όσοι δεν ξέρουν τα μαζεύουν και τα δύο».

ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Ο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΜΑΝΙΤΗΣ
Ο φαλλοειδής αμανίτης έχει κιτρινοπράσινο καπέλο, λευκά ελάσματα και λευκό πόδι, ενώ ο αμανίτης καίσαρας έχει πορτοκαλοκόκκινο καπέλο, κίτρινα ελάσματα και κίτρινο πόδι.

Κι ενώ με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται εύκολο να τα ξεχωρίσει κανείς, τα κοινά στοιχεία τους είναι πολύ περισσότερα και καθιστούν δυσδιάκριτα τα δύο είδη μεταξύ τους. Και τα δύο έχουν την κλασική μορφή του μανιταριού με την ομπρέλα, δαχτυλίδι στο πάνω μέρος του ποδιού και το πόδι τους αναδύεται μέσα από μια κυπελλόμορφη θήκη. Το φαλλοειδικό σύνδρομο εκδηλώνεται έως και 24 ώρες μετά την κατανάλωση δηλητηριασμένων μανιταριών.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr