Φωτοβολταϊκά Net metering: Τελικά συμφέρει και ποιους;

Σε λίγες μέρες κλείνουμε ένα έτος εφαρμογής του προγράμματος συμψηφισμού ενέργειας με φωτοβολταικα (net metering) και ήδη το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει αρχίσει και αυξάνει ραγδαία.

0 1.964

Σε λίγες μέρες κλείνουμε ένα έτος εφαρμογής του προγράμματος συμψηφισμού ενέργειας με φωτοβολταικα (net metering) και ήδη το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει αρχίσει και αυξάνει ραγδαία.

Σε λίγες μέρες κλείνουμε ένα έτος εφαρμογής του προγράμματος συμψηφισμού ενέργειας με φωτοβολταικα (net metering) και ήδη το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει αρχίσει και αυξάνει ραγδαία. 

Οι πρώτες εγκαταστάσεις αφορούσαν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες με υψηλό ενεργειακό κόστος και ενεργοβόρες κατοικίες. Πολλοί όμως ακόμη αναρωτιούνται αν συμφέρει η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού αυτοπαραγωγής net metering.

Όπως ήταν αναμενόμενο η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη και φυσικά δεν συμφέρει το ίδιο όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζουμε ότι με το net metering γίνεται ετησίως συμψηφισμός παραγόμενης με καταναλισκόμενη ενέργεια και ο καταναλωτής πληρώνει μόνο τη διαφορά αν αυτή είναι αρνητική (καταναλισκόμενη μεγαλύτερη από την παραγόμενη). Ο συμψηφισμός αφορά κυρίως το κόστος ενέργειας αλλά και μέρος των τελών με τον αλγόριθμο υπολογισμού να ευνοεί την απευθείας κατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας.

Χωρίς να θέλουμε να εμπλακούμε σε αναλυτικά παραδείγματα του οφέλους συμψηφισμού ανάλογα με τον καταναλωτή μία μέση εξοικονόμηση για μία οικία είναι της τάξεως των 13-16 λεπτά την κιλοβατώρα και 10-14 λεπτά για μία επιχείρηση.

Κόστος /kWp

Επιπλέον πρέπει να αναφέρουμε ότι κάποια κόστη ανεξάρτητα από το μέγεθος του συστήματος είναι ανελαστικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο μετρητής ενέργειας του αυτοπαραγωγού, το μόντεμ, ο πίνακας διακλάδωσης, ο πίνακας AC του φωτοβολταϊκού, το παροχικό καλώδιο αντιστροφέας-μετρητής, το κόστος διασύνδεσης με τη ΔΕΗ, το κόστος μελέτης, το κόστος αποτύπωσης της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης κα. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις οικονομίες κλίμακος που ισχύουν σε κάθε έργο (δηλ. όσο πιο μεγάλο το έργο τόσο αναλογικά οικονομικότερο είναι), εξάγεται το συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερο ένα φωτοβολταϊκό τότε το κόστος ανά kWp είναι μικρότερο καθιστώντας πιο συμφέρουσα την επένδυση.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι ένα μικρό φωτοβολταϊκό των 3Kwp μπορεί να κοστίζει 2.000€/kWp ενώ ένα φωτοβολταϊκό 100kWp αγγίζει τα 1.000€/kWp.

Επιπλέον, τα μεγάλα φωτοβολταϊκά που κυρίως εγκαθίστανται σε επιχειρήσεις έχουν το θετικό ότι εκπίπτει ο ΦΠΑ αλλά και όλη η δαπάνη ως έξοδο. Κατά συνέπεια η απόσβεση της επένδυσης βελτιώνεται δραματικά.

Για την επιλογή του κατάλληλου συστήματος net metering ελατέ σε επικοινωνία με τους ειδικούς στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά την Mp-energy.gr

Ας δούμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα καταναλωτών ενδιαφερόμενων για net metering.

Παράδειγμα 1: Μέση κατοικία 4.500kWh

Φωτοβολταϊκά Net metering: Τελικά συμφέρει και ποιουςΈνα μέσο σπίτι 100τμ σε πολυκατοικία έχει μία κατανάλωση ετησίως 4.000-5.000kWh. Οι ανάγκες αυτές καλύπτονται με ένα φωτοβολταϊκό περίπου 3kWp το οποίο, λαμβάνοντας υπόψην τις μεγάλες αποστάσεις καλωδίων (πολυκατοικία), κοστίζει περίπου 6.000€ (ΜΕ ΦΠΑ). Το ετήσιο κόστος που θα κερδίσει ο χρήστης είναι περίπου 600€. Αν θεωρήσουμε ότι σε 10-15 χρόνια θα υπάρξει ένα κόστος συντήρησης ή αποκατάσταση βλαβών περίπου 1.000€ τότε η απόσβεση αρχικού κεφαλαίου ξεπερνά τα 10 έτη.

Πέρα από το οικονομικό μόνο ζήτημα, η βασική δυσκολία που εμφανίζεται στο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ότι για να εγκαταστήσει η οικογένεια αυτή το φωτοβολταϊκό στην ταράτσα την πολυκατοικίας θα πρέπει να πάρει έγγραφη άδεια από όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων διαμερισμάτων (γεγονός εξαιρετικά δύσκολο).

Παράδειγμα 2: Μονοκατοικία 15.000kWh

Ως δεύτερο παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε μία μονοκατοικία με πισίνα η οποία θερμαίνεται με αντλία θερμότητας. Η κατανάλωση σε αυτή την περίπτωση ξεπερνά ετησίως τις 15.000kWh και αρκεί ένα φωτοβολταϊκό 10kWp το οποίο θα μηδενίσει σχεδόν αυτή την κατανάλωση. Το κόστος του φωτοβολταϊκού 10kWp είναι περίπου 16.000€ (ΜΕ ΦΠΑ) και εξοικονομεί περίπου 2.500€ με τον χρόνο, με την απόσβεση να έρχεται νωρίτερα από τα 7 χρόνια λαμβάνοντας υπόψη συντήρηση και πιθανές βλάβες.

Παράδειγμα 3: Επιχείρηση 60.000kWh

Τελευταίο παράδειγμα μία επιχείρηση με 60.000kWh ετήσια κατανάλωση και κόστος ενέργειας περίπου 7500€. Σε αυτή την περίπτωση με ένα φωτοβολταϊκό 40kWp με κόστος περίπου 45.000€ + ΦΠΑ (εκπίπτει το φΠΑ και δαπάνη περίπου 15.000€) η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από 4 χρόνια.

Συνεπώς, η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού net metering δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου και την ετήσια κατανάλωση αποδεικνύεται πιο συμφέρουσα επιλογή για καταναλώσεις από 8.000kWh και πάνω.

Πηγή https://www.mp-energy.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr