Τα μονοπάτια των Μετεώρων – Πεζοπορία της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας

Ζούμε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου. Λίγοι και τυχεροί γνωρίζουν και περπατάνε στα μονοπάτια αυτού του μοναδικού τοπίου των Μετεώρων.

0 2.224

Ζούμε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου. Λίγοι και τυχεροί γνωρίζουν και περπατάνε στα μονοπάτια αυτού του μοναδικού τοπίου των Μετεώρων.

Ζούμε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου. Λίγοι και τυχεροί γνωρίζουν και περπατάνε στα μονοπάτια αυτού του μοναδικού τοπίου των Μετεώρων.

Η Ο.Λ.Καλαμπάκας σε μια προσπάθεια να δώσει την ευκαιρία στον κόσμο της
πόλης μας και όχι μόνο, διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο μια μικρή πεζοπορία
στον υπέροχο αυτό τόπο.

Ξεκινήσαμε μια μεγάλη ομάδα 50 ατόμων περίπου, κάθε ηλικίας, από το χώρο
στάθμευσης της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου με προορισμό το μέρος όπου
βρίσκεται το άγαλμα του οπλαρχηγού Βλαχάβα και η Ιερά Μονή Υπαπαντής. Κακή εντύπωση μας έκανε η πρωτοφανής άρνηση ορισμένων επαγγελματιών που βρίσκονται εκεί, να μας δώσουν το κλειδί της πόρτας που οδηγεί στο μονοπάτι. Έτσι, αλλάξαμε αναγκαστικά για λίγο την πορεία ακολουθώντας αρχικά άλλο
μονοπάτι.

Σε λιγότερο από μια ώρα, περνώντας μέσα από δάσος βελανιδιάς,
φτάσαμε στον προορισμό μας. Ο ενθουσιασμό των καινούριων της παρέας ήταν
εμφανής στο βλέμμα τους και στα χαρούμενα πρόσωπά τους.

Για πρώτη φορά είδαν και μια άλλη πλευρά των Μετεώρων που ούτε φανταζόταν ότι υπήρχε. Τα χρώματα της άνοιξης έκαναν το τοπίο ακόμη ομορφότερο….

Επιστρέψαμε μετά από ένα δίωρο χαλαρής πεζοπορίας γεμάτοι χαρά και ευεξία.

Ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα καθημερινά προβλήματα και μία γνωριμία με
το μαγικό τόπο που ζούμε. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να χαρίζουμε σε όσους
επιθυμούν να συνοδοιπορούν μαζί μας στη φύση ώρες ξεγνοιασιάς και φυσικής
ανάτασης…

Για την ΟΛΚ
Ν.Έ

meteora olkIMG 2139meteora olkIMG 2150meteora olkIMG 2153meteora olkIMG 2160meteora olkIMG 2164meteora olkIMG 2176

 

Τα μονοπάτια των Μετεώρων

monopatia ph1

Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους και να αισθανθεί την αύρα των πέτρινων γιγάντων.

Οι βράχοι ορθώνονται ανάμεσα στην πεδιάδα της Θεσσαλίας και τους ορεινούς όγκους των Χασίων και της Πίνδου. Καλύτερη εποχή για πεζοπορία στα Μετέωρα είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Το Καλοκαίρι ο πεζοπόρος θα χρειαστεί να έχει αρκετό νερό μαζί του, και καλό είναι να αποφεύγει τις θερμές ώρες της ημέρας. Το χειμώνα καλό είναι να λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες και να αποφεύγονται οι δύσκολες διαδρομές σε περίπτωση υγρού καιρού και εδάφους.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Τα μονοπάτια των Μετεώρων έχουν μακρά παράδοση, καθώς για αιώνες ήταν η μοναδική οδός που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για τις μετακινήσεις τους. Τα μονοπάτια αυτά ένωναν οικισμούς, μονές και αγροτικές περιοχές. Σε πολλά σημεία υπήρχαν διαμορφωμένα καλντερίμια και τοιχία αντιστήριξης, έργα φτιαγμένα με κόπο και μεράκι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όμως των μονοπατιών των Μετεώρων είναι το βράχινο ανάγλυφο. Σε αρκετά σημεία τα μονοπάτια διέρχονται πάνω σε βράχο, που σε κάποιες περιπτώσεις δυσκολεύει τη διέλευση. Εδώ οι παλιότεροι χρήστες των μονοπατιών έκαναν περίτεχνες παρεμβάσεις στο βράχο λαξεύοντας τον σε μορφή σκαλοπατιών και τραβερσών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπήρχαν και ξύλινες κατασκευές με σκάλες, σκαλωσιές κλπ.

monopatia ph2

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Δυστυχώς πολλά μονοπάτια μετά τη διάνοιξη των δρόμων που οδηγούν στις μονές, είτε καταστράφηκαν από τους δρόμους, είτε εγκαταλείφτηκαν και έγιναν αδιάβατα από την πυκνή βλάστηση και τις κατακρημνίσεις του εδάφους. Κάποια από αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, καθώς διασώθηκαν επειδή περνούσαν οι βοσκοί με τα ζώα τους. Τα τελευταία χρόνια πολλά μονοπάτια χρησιμοποιούνται από τους αναρριχητές για να προσεγγίσουν τα βράχια. Επίσης πολλοί πεζοπορούν σε αυτά για αναψυχή.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ

Ο Δήμος Καλαμπάκας μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας προσέλαβε ένα Συνοδό Βουνού και έναν Εκπαιδευτή Αναρρίχησης, οι οποίοι ανέλαβαν να συντηρήσουν και να σηματοδοτήσουν τα κύρια μονοπάτια των Μετεώρων. Έγινε μια επιλογή των σημαντικότερων μονοπατιών και κάποια από αυτά καθαρίστηκαν από τη βλάστηση, σηματοδοτήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν. Πολλά είναι τα μονοπάτια που δεν έχουν συντηρηθεί ακόμα, ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

Στα Μετέωρα υπάρχουν μονοπάτια που ενδείκνυνται για αρχάριους πεζοπόρους, καθώς και άλλα για έμπειρους ορειβάτες. Αυτός ο διαχωρισμός προκύπτει από το ανάγλυφο και την κλίση του εδάφους, καθώς και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και επηρεάζουν την ολισθηρότητα του εδάφους και την πτώση πετρών. Για τη διευκόλυνση των πεζοπόρων έγινε ένας ιδιαίτερος χαρακτηρισμός, που αφορά συγκεκριμένα τα μονοπάτια των Μετεώρων με το ιδιαίτερο ανάγλυφο.

Εύκολο: Εύκολο μονοπάτι που ενδείκνυται για αρχάριους. Δεν εμπεριέχει ιδιαίτερες δυσκολίες και κινδύνους. Οι καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν σημαντικά την πεζοπορία σε αυτό. Η σήμανση είναι με τετράγωνα ή με τρίγωνα.

Μέτριας Δυσκολίας: Μέτριας δυσκολίας μονοπάτι που ενδείκνυται για πεζοπόρους με μικρή εμπειρία και άνεση σε μονοπάτια. Πιθανώς να περιέχει μικρές διελεύσεις σε βράχινα τμήματα χωρίς να απαιτούνται αναρριχητικές τεχνικές και εξοπλισμός. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την πεζοπορία σε αυτό, και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επικρατούσες συνθήκες. Η σήμανση είναι με τρίγωνα ή με κύκλους.

Δύσκολο: Δύσκολο μονοπάτι που ενδείκνυται μόνο για έμπειρους ορειβάτες. Περιέχει εκτεταμένες διελεύσεις σε βράχινα τμήματα και πιθανή χρήση αναρριχητικών τεχνικών και εξοπλισμού. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν σημαντικά την ορειβασία και μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Η σήμανση είναι με κύκλους ή με ορθογώνια.

monopatia 1monopatia 2monopatia 3monopatia 4

 monopatia 5 1

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr