Μεγάλη πυρκαγιά στο Κακοπλεύρι

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες στις 2.30 μ.μ. στο δάσος Κακοπλευρίου του δήμου Χασίων. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον δρόμο που οδηγεί στο Κακοπλεύρι, λίγο πριν την είσοδο του χωριού από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

0 647

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες στις 2.30 μ.μ. στο δάσος Κακοπλευρίου του δήμου Χασίων. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον δρόμο που οδηγεί στο Κακοπλεύρι, λίγο πριν την είσοδο του χωριού από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατοίκων η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από τσιγάρο που ίσως κάποιος ασυνείδητος διερχόμενος να πέταξε ενώ κατ’ άλλους από κάποιον κάτοικο που είχε επιχειρήσει να κάψει καλαμιές σε χωράφι κοντά στο δάσος.
Βοηθώντας της ξηρασίας και των στεγνών χόρτων (καλαμιές) η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα στο δάσος πριν προλάβουν οι κάτοικοι του Κακοπλευρίου και της Οξύνειας να την σβήσουν.
Στον τόπο της πυρκαγιάς έφτασαν πυροσβεστικά οχήματα και άνδρες της Π.Υ. Καλαμπάκας που ρίχτηκαν στη μάχη κατάσβεσής της.
Την επιχείρηση συντόνιζε ο Δ/ντής Πυροσβεστικού τμήματος Καλαμπάκας κ. Παπαπολύκαρπος. Παράλληλα και λόγω της έντασης της φωτιάς, που συνεχώς δυνάμωνε ειδοποιήθηκε ο Νομάρχης, ο Περιφερειάρχης ως και εναέριες δυνάμεις.
Στο χώρο έφτασαν από την πρώτη στιγμή, που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά ο Δήμαρχος Χασίων Κώστας Κωστούλας μαζί με τον αντιδήμαρχο Κώστα Κακαβούλα και τους δημοτικούς συμβούλους Αν. Καλτσούδα και Νίκο Πέτρου, οι οποίοι βοηθούσαν με όποια μέσα και τις υδροφόρες του δήμου τους πυροσβέστες να σβήσουν την φωτιά.
Να πούμε ότι και η τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα από τα Δ.Δ. Κακοπλευρίου και Οξύνειας, κινητοποιήθηκαν συμβάλλοντας στο έργο των πυροσβεστών.
Δυστυχώς τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα έφτασαν δυόμιση ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα η φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα το πευκοδάσος (μαύρη πεύκη) δημιουργώντας ακόμη μια γκρίζα ψηφίδα στο παζλ των πυρκαγιών που κατέκαψαν τα ωραιότερα δάση της χώρας.
Επίσης δεν κινδύνεψε κανένας απ’ τους οικισμούς του δήμου Χασίων που βρίσκονταν εντός της πύρινης ζώνης (Κακοπλεύρι – Σταγιάδες).
Κίνδυνο δεν διέτρεξαν ούτε οι ιδιωτικές κατασκηνώσεις Αγ. Κοσμά Κακοπλευρίου, ούτε ασφαλώς η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου «ΣΤΑΓΙΑΔΩΝ». Μέχρι στις 6 μ.μ. η φωτιά είχε κάψει περίπου 300 στρέμματα πευκοδάσος.
Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να επισημάνουμε την αυταπάρνηση των πυροσβεστών του Π. Τμήματος Καλαμπάκας χάριν των οποίων κρατήθηκε η φωτιά μέχρι τα εναέρια μέσα να κάνουν ρίψη νερού.
Επίσης για ακόμη μια φορά έγινε φανερό ότι βασικό στοιχείο για την κατάσβεση των πυρκαγιών είναι ο συντονισμός και η ταχύτητα παρέμβασης.
Στην φωτιά του Κακοπλευρίου, όπως είδαμε είχαμε αγαστή συνεργασία Π.Υ. Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικής κοινωνίας.
Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι αγροτικοί δρόμοι που υπάρχουν εντός του δάσους. Τέλος σύμμαχος για την μη επέκταση της πυρκαγιάς ήταν ο Θεός και ειδικότερα η άπνοια που υπήρχε στη περιοχή.

Η ΕΡΕΥΝΑ 25 Σεπτεμβρίου 2007, αρ. φύλλου 14722,   σελίδα 7 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr