65η επέτειος για τη Χιροσίμα

Η Ιαπωνία τίμησε την 65η επέτειο από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, παρουσία για πρώτη φορά του Αμερικανού πρεσβευτή.

0 139

Η Ιαπωνία τίμησε την 65η επέτειο από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, παρουσία για πρώτη φορά του Αμερικανού πρεσβευτή. Η Ιαπωνία τίμησε την 65η επέτειο από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, παρουσία για πρώτη φορά του Αμερικανού πρεσβευτή. Στις 8.15 το πρωί, κτύπησε η καμπάνα της ειρήνης, την ώρα που το βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay έριξε τη βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945. Δεκάδες χιλιάδες επιζώντες, παιδιά και αξιωματούχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. «Αυτό που διαπερνά τη συνείδηση της παγκόσμιας γνώμης είναι η επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα.

Ο απολογισμός εκείνης της βόμβας ήταν στα τέλη του 1945 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης.

Αρκετές χιλιάδες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι.

Έξι ημέρες αργότερα, η Ιαπωνία παραδόθηκε.

Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο πρώτος ΓΓ που λαμβάνει μέρος, και ο Aμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία Τζον Ρους, επίσης ο πρώτος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών που λαμβάνει μέρος σε μια τέτοια τελετή.

 

ΕΡΤ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.