2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας: Εκπαιδευτική εκδρομή στον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμπάκας

Χθες ημέρα Πέμπτη 10 Μαΐου, οι Γ και Ε τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας

0 212

Χθες ημέρα Πέμπτη 10 Μαΐου, οι Γ και Ε τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας  πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Καλαμπάκας.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δούνε από κοντά τον τρόπο επεξεργασίας των λυμάτων του Δήμου που μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις καθαρισμού μέσω των υπονόμων, μερικές φορές και με χρήση ειδικών βυτιοφόρων οχημάτων.

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος Χημικός της μονάδας κ. Βασιλόπουλος Θεόδωρος, βιολογικός καθαρισμός είναι η διαδικασία που διαχωρίζει τις επικίνδυνες ουσίες από το νερό στα λύματα, ώστε το νερό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται σε τρία στάδια.

Στο αρχικό στάδιο καθαρισμού απομακρύνονται υλικά όπως τα λίπη και τα έλαια και η άμμος. Εδώ εφαρμόζεται μηχανική μέθοδος. Κατόπιν, αφαιρούνται τα μεγάλα αντικείμενα, όπως τα ξύλα, τα σίδερα, κουτιά κ.α. Αυτό γίνεται επειδή υπάρχει περίπτωση να καταστραφούν οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού αν αυτά τα υλικά περάσουν στο εσωτερικό. Εδώ χρησιμοποιούνται σχάρες για την κατακράτηση των στερεών υλικών. Ύστερα γίνεται η ιζηματοποίηση. Σε όλες σχεδόν τις εγκαταστάσεις υπάρχει αυτό το στάδιο. Εκεί τα βαρέα λύματα ανεβαίνουν στην επιφάνεια (κόπρανα, λάσπη), ώστε να αφαιρεθούν.

Στο δεύτερο στάδιο καθαρισμού αφαιρούνται βιολογικά απόβλητα, όπως τα ανθρώπινα απόβλητα, οι σάπωνες και τα απορρυπαντικά. Η πλειονότητα των βιολογικών εγκαταστάσεων χρησιμοποιεί αερόβια αποικοδόμηση. Για να είναι αποτελεσματική η μέθοδος, οι οργανισμοί που θα εκτελέσουν την αποικοδόμηση απαιτούν οξυγόνο και ένα υπόστρωμα για να ζήσουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό. Σε όλες τις μεθόδους τα βακτήρια και τα πρωτόζωα καταναλώνουν υλικά όπως ζάχαρη.

Η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων αφαιρεί σχεδόν όλο το ποσοστό των παθογόνων ουσιών κυρίως με χημικές διαδικασίες.

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων εξαιτίας του υψηλού κόστους του εξοπλισμού. Κύριος σκοπός είναι η αφαίρεση του φωσφόρου και του αζώτου. Το άζωτο μπορεί να βρίσκεται στο νερό με την μορφή αμμωνίας, η οποία είναι τοξική για τα ψάρια.

Ο Δ/ντής και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχαριστούν τον υπεύθυνο της ξενάγησης και ενημέρωσης καθώς και το προσωπικό του Κέντρου Βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Καλαμπάκας για την αποδοχή της εκπαιδευτικής επίσκεψης και το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές έχουν σχηματίσει γνώμη για το πόσο απαραίτητη είναι μία τέτοια μονάδα για την περιοχή μας και τα προβλήματα που θα υπήρχαν αν δεν είχε δημιουργηθεί.

vilologikos kal 2o dim0vilologikos kal 2o dim1vilologikos kal 2o dim2vilologikos kal 2o dim3vilologikos kal 2o dim4vilologikos kal 2o dim5vilologikos kal 2o dim6vilologikos kal 2o dim7vilologikos kal 2o dim8vilologikos kal 2o dim9vilologikos kal 2o dim10

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.