25.000 εισπράκτορες θα ασχοληθούν αποκλειστικά με το ΦΠΑ

Να ασχοληθούν για τους επόμενους 2 μήνες αποκλειστικά με την είσπραξη ΦΠΑ ζητεί με εγκύκλιό του προς τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

0 254

Να ασχοληθούν για τους επόμενους 2 μήνες αποκλειστικά με την είσπραξη ΦΠΑ ζητεί με εγκύκλιό του προς τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Να ασχοληθούν για τους επόμενους 2 μήνες αποκλειστικά με την είσπραξη ΦΠΑ ζητεί με εγκύκλιό του προς τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Οι έλεγχοι μάλιστα, θα επικεντρωθούν στις καταστάσεις που έχουν λάβει οι ΔΟΥ και θα παραλάβουν και τα ελεγκτικά κέντρα με επιχειρήσεις Α, Β και Γ κατηγορίας, που ενώ υπέβαλαν εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τα έτη 2008 και 2009, δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις.

Ειδικότερα, δίνονται οδηγίες στις περιπτώσεις αυτές να καλείται ο υπόχρεος τηλεφωνικά, προκειμένου εντός πέντε ημερών να προσέλθουν στη ΔΟΥ για την υποβολή της δήλωσης και την καταβολή του φόρου.

Χαρακτηριστικά δίνονται οι εξής εντολές:

1 Αξιοποίηση προσωπικού
Σε κάθε ΔΟΥ, με ευθύνη του προϊσταμένου, θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου προσωπικού που υπάρχει δυνατότητα να ασχοληθεί με τους ελέγχους, με τον ορισμό συγκεκριμένων υπαλλήλων αποκλειστικής απασχόλησης με το έργο αυτό.

2 Εντατικοποίηση των ελέγχων
Οι υπάλληλοι-ελεγκτές, ανάλογα με την περίπτωση, θα διενεργούν και θα ολοκληρώνουν (με τη σύνταξη και της έκθεσης ελέγχου) δύο τουλάχιστον ελέγχους ημερησίως αν πρόκειται για βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ και έναν τουλάχιστον έλεγχο ημερησίως αν πρόκειται για βιβλία Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ.

3 Διασταύρωση των στοιχείων
Από τις ΔΟΥ θα διενεργείται έρευνα, είτε μέσω των αποτελεσμάτων διενεργούμενων διασταυρώσεων και άλλων στοιχείων που παρέχονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και το Τaxis είτε μέσω των τηρουμένων αρχείων της κάθε ΔΟΥ, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

4 Προθεσμία για τις δηλώσεις
Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις θα καλείται ο υπόχρεος τηλεφωνικά εντός προθεσμίας πέντε ημερών να προσέλθει στη ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις και καταβάλει τον αναλογούντα φόρο μετά των νομίμων πρόσθετων φόρων ή να του επιβληθούν οι λοιπές κυρώσεις. Αν ο υπόχρεος που προσκλήθηκε δεν υποβάλει τις δηλώσεις που του ζητούνται, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ θα εκδίδει άμεσα σχετική εντολή προσωρινού ελέγχου.

Σημειώνεται ότι χρέη και πρόστιμα ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένουν ανείσπρακτα από το Δημόσιο εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, ο αριθμός των ανέλεγκτων υποθέσεων υπερβαίνει τις 2.500.000 χρήσεις, ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου τους 1.300.000 και των υποθέσεων που λιμνάζουν στα δικαστήρια τις 150.000.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr