11/4 Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον

Σήμερα, 11/4 είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον. Η νόσος του Parkinson, που συνήθως αναφέρεται ως ”Parkinson”, πήρε την ονομασία της από το Άγγλο ιατρό James Parkinson, που ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τα συμπτώματα της νόσου το 1817.

0 431

Σήμερα, 11/4 είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον. Η νόσος του Parkinson, που συνήθως αναφέρεται ως ”Parkinson”, πήρε την ονομασία της από το Άγγλο ιατρό James Parkinson, που ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τα συμπτώματα της νόσου το 1817.

Parkinson toulΣήμερα, 11/4 είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον. Η νόσος του Parkinson, που συνήθως αναφέρεται ως ”Parkinson”, πήρε την ονομασία της από το Άγγλο ιατρό James Parkinson, που ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τα συμπτώματα της νόσου το 1817. 

Το σύμβολο αυτής της ασθένειας είναι η Κόκκινη Τουλίπα που απεικονίζεται στη φωτογραφία. Πρόκειται για μία εκφυλιστική νόσο του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από προβλήματα που αφορούν στην κινητικότητα του σώματος και όχι μόνο, αφού δύναται να εκδηλωθούν και συμπτώματα που δεν σχετίζονται με την κίνηση του ατόμου. Λέγοντας εκφυλιστική εννοούμε ότι κάποια από τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν γρηγορότερα – εκφυλίζονται. Αυτό δε συμβαίνει ξαφνικά, αλλά προοδευτικά και έτσι τα συμπτώματα της νόσου με τον καιρό επιδεινώνονται. Συνεπώς, ως μια διαταραχή όψιμης έναρξης, τα συμπτώματα της εκδηλώνονται ιδιαίτερα στην 5η και 6η δεκαετία της ζωής των ασθενών.

Ο Sergey Brin, ένας από τους συνιδρυτές του Google, πριν χρόνια δήλωσε ότι φέρει μία μετάλλαξη ενός γονιδίου που αυξάνει την πιθανότητα να εκδηλώσει τη Νόσο του Πάρκινσον. Μάλιστα είχε αναφέρει πως δεν πάσχει από τη νόσο και ότι δεν είναι ξεκάθαρες οι ακριβείς επιπτώσεις των εργαστηριακών του αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τον κύριο Brin, οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι η πιθανότητα να εκδηλώσει τη νόσο σ’ όλη του τη ζωή κυμαίνονται από 20 έως 80 τοις εκατό. Ο Dr. Bressman, ειδικός στις κινητικές διαταραχές και τη γενετική, τους ανέφερε ότι περίπου το 30% των ανθρώπων που φέρουν αυτή τη γονιδιακή μετάλλαξη εκδηλώνουν τη νόσο.

Ο κος Brin που είναι μόλις 37 ετών, ανέφερε ότι ανακάλυψε τη γονιδιακή μετάλλαξη, χρησιμοποιώντας την 23andMe, μία υπηρεσία βιοτεχνολογίας της οποίας συνιδρυτής ήταν η σύζυγός του, Anne Wojcicki. Η εταιρεία μπορεί να χαρτογραφήσει το γενετικό υλικό του ασθενούς και να τους βοηθήσει να βρουν πληροφορίες σχετικά με τους προγόνους τους και σχετικά με τον κίνδυνο να εκδηλώσουν συγκεκριμένες παθήσεις. Η εταιρεία Google, της οποίας πρόεδρος τεχνολογίας είναι ο κος Brin, επένδυσε $3.9 εκατομμύρια στην υπηρεσία 23andMe τον Μάιο του 2007. Ο κος Brin και η οικογένειά του έχουν ήδη ιδρύσει την Πανεπιστημιακή Έδρα Eugenia Brin για τη Ν. Πάρκινσον και τις Διαταραχές Κίνησης (Eugenia Brin Professorship in Parkinson’s Disease and Movement Disorders) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, όπου παρακολουθείται η μητέρα του.

Η συμπτωματολογία της νόσου, περιλαμβάνει τρόμο, δυσκαμψία, βραδυκινησία και δυσχέρεια στον λόγο και συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα και χειρουργική επέμβαση. Παρόλο που πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να έχουν υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας επί πολλά χρόνια, η νόσος δεν είναι ιάσιμη και εμφανίζει ποικιλομορφία. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν στοιχεία ότι η άσκηση μπορεί να δρα προστατευτικά έναντι της Ν. Πάρκινσον. Τα πρώτα σημάδια της νόσου που ενδέχεται να παρατηρηθούν είναι η αυξημένη δυσκολία πραγματοποίησης κινήσεων λεπτού χειρισμού, όπως το γράψιμο, το ράψιμο, το ξύρισμα κ.α.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr