Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ασπροπόταμος εκπέμπει SOS

0 1.094

Διανύουμε μία περίοδο «περιβαλλοντικής βαρβαρότητας» που αφορά όλους μας. Αφορά όλο τον κόσμο, όλη την Ελλάδα, αλλά και τη Θεσσαλία. Πρόκειται για μία κατάσταση που επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε και να αποκαταστήσουμε την βιοποικιλότητα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε ενα περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο το οποίο απορρυθμίζει την προστασία του περιβάλλοντος, με πρόσχημα την διευκόλυνση των επενδύσεων αλλά στην πραγματικότητα τάσσεται υπέρ μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

Η περιοχή του Ασπροποτάμου που εκτείνεται στις πλαγιές της νότιας Πίνδου στον Νομό Τρικάλων απειλείται με μια τεράστια καταστροφή, καθώς σχεδιάζεται η τοποθέτηση πολλών βιομηχανικών ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έχει υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων από ιδιωτικές εταιρείες για την εγκατάσταση 33 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 547,45 MW, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

Εάν υπολογίσουμε ότι μια τέτοιου τύπου ανεμογεννήτρια έχει ισχύ 2 MW και ύψος 150 μέτρων, καταλήγουμε σε έναν αριθμό περίπου 300 ανεμογεννητριών σε δεκάδες συστοιχίες σε όλη σχεδόν την κορυφογραμμή. Πρόκειται για απίστευτα μεγέθη, καθώς αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 20% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος σε όλη την Ελλάδα.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων μεγάλων δρόμων με ακτίνες καμπυλότητας που θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα θα δημιουργηθούν στις πλαγιές μέχρι τις κορυφές των βουνών του Ασπροποτάμου μετατρέποντας την περιοχή σε ένα απέραντο λατομείο-εργοτάξιο, καταστρέφοντας δάση, οικοσυστήματα και το φυσικό τοπίο της περιοχής. Εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δικτύων και πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκατοντάδες «γήπεδα» για τις βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών θα δημιουργηθούν στις κορυφές των βουνών για να αποτελειώσουν ότι θα έχει απομείνει.

Στο νομό Τρικάλων υπάρχουν τρεις γεωγραφικές περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000. Η περιοχή Ασπροποτάμου (GR 1440001), η περιοχή Κόζιακα (GR 1440002) και η περιοχή των ορέων Αντιχασίων και Μετεώρων (GR1440003). Δεν δικαιολογούνται, λοιπόν, τόσο βίαιες επεμβάσεις σε προστατευόμενη περιοχή από την Ε.Ε. όταν εκτιμάται ότι οι ανεμογεννήτριες και η διάνοιξη δρόμου μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Στην περιοχή του Ασπροποτάμου μπορούμε να δούμε σπάνιους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, απομεινάρια της τελευταίας παγετωνικής περιόδου,περιοχές υψηλής αισθητικής αξίας και με υψηλούς δείκτες βιοποικιλότητας, λόγω του μεγάλου πλούτου σε ποικιλία και αριθμό ειδών χλωρίδας και πανιδας συμπεριλαμβανομένων και ενδημικών ειδών αλλά και ειδών προτεραιότητας με βάση την ΚΟ 92/43/EEC (annex II) όπως για παράδειγμα η καφέ αρκούδα.

Σε όλη την Ευρώπη η συγκεκριμένη τεχνολογία θωρείται ξεπερασμένη, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι προβληματική γιατί δεν αποθηκεύεται και δεν δικτυώνεται εύκολα, ενώ δεν υπάρχει πραγματική αντιστάθμιση στην χρήση ορυκτών καυσίμων  λόγω του τυχαίου και μεταβλητού χαρακτήρα του ανέμου, αλλά και των ορίων λειτουργίας των Α/Γ -από 4-8 Μποφώρ ανέμου, της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αλλά και των μεγάλων αντιδράσεων των τοπικών κοινοτήτων. Στη Γερμανία δε που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη διείσδυση της αιολικής ενέργειας και μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες Α/Γ,  πλέον σταμάτησε η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων (χερσαίων) με αποτέλεσμα την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην αιολική τους βιομηχανία. Επίσης σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα αιολικά πάρκα δεν μπαίνουν μέσα σε προστατευμένες περιοχές.

«Οι τοπικές κοινωνίες είναι διατεθειμένες να αγωνιστούν μέχρι τέλους για να σώσουν τη μοναδική περιοχή του Ασπροποτάμου, ενώνοντας τον αγώνα τους και τη φωνή τους με τους συμπολίτες της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας που παλεύουν για να σώσουν τα Αγραφα, αλλά και με όλες τις συλλογικότητες απανταχού στην επικράτεια που παλεύουν για τη σωτηρία του τόπου τους ενάντια σε αυτή την οικολογική και κοινωνική καταστροφή και ισοπέδωση στο βωμό της “πράσινης ανάπτυξης” και του ιδιοτελούς και κοντόφθαλμου κέρδους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία του Ασπροποτάμου.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, τάσσεται μαζί τους, στηρίζει τον αγώνα τους και ζητά από τη ΡΑΕ και κάθε αρμόδιο φορέα την ανάκληση ή ακύρωση κάθε παλιάς και νέας έγκρισης ΑΣΠΗΕ στην περιοχή του Ασπροποτάμου, την άμεση επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (ΕΠΣΧΑΑ) με δημόσια διαβούλευση και τη θέσπιση οριζόντιου συστήματος ζωνών αποκλεισμού για ΑΣΠΗΕ σε όλη τη χώρα με κριτήρια τα ευαίσθητα και απειλούμενα οικοσυστήματα, τη φυσική και οικολογική αξία, την τοπική οικονομία και την ταυτότητα της κάθε περιοχής.

 

                                           Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

neolaiasyriza3kala@gmail.com

@NeoiNeesSyrizaTrikalon

photo save aspropotamos

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr