Θανάσης Λιούτας: Επιστολή προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

0 811

Πάντα πιστός στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα από τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες του Κορωνοϊού, ο βουλευτής Τρικάλων Θανάσης Λιούτας συνέταξε και απέστειλε τη δεύτερη – μέσα σε έναν μήνα – επιστολή του προς  τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Στη δεύτερη αυτή επιστολή, ο Τρικαλινός βουλευτής αναλύει την κρισιμότητα της κατάστασης που πλήττει τον πρωτογενή τομέα σήμερα, ζητά άμεσα να υπολογιστεί το ύψος της ζημιάς, να ενεργοποιηθεί το μέτρο των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimins) και να δοθεί στήριξη στους πληττόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους ανά στρεμματική και ζωική μονάδα αντίστοιχα.

Η επιστολή του Θανάση Λιούτα παρατίθεται κάτωθι.

 

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή επανέρχομαι – σε συνέχεια της πρότερης επιστολής μου, που σας είχα αποστείλει την 4η Απριλίου του 2020 με θέμα, «Μέτρα Στήριξης των κτηνοτρόφων από τις συνέπειες της πανδημίας του Κορωνοϊού και συγκεκριμένα από την αδυναμία πώλησης των αμνοεριφίων που προγραμματιζόταν για τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα» – και σας καταθέτω μια εξειδικευμένη πρόταση που αποσκοπεί στην ανακούφιση των Ελλήνων κτηνοτρόφων και αγροτών από τις οικονομικές συνέπειες που έφερε η υγειονομική κρίση.

Η πανδημία του Κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τα άκρως απαραίτητα  μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνησή μας, το προηγούμενο διάστημα για τη θωράκιση της ανθρώπινης ζωής από την εξάπλωση της επιδημίας, σε οικονομικό επίπεδο έχουν δημιουργήσει κρίσιμες συνέπειες.

Ειδικότερα, σε σχέση με τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, τόσο αναφορικά με το ζωϊκό κεφάλαιο όσο και με το φυτικό, η σημερινή ημέρα κρίνεται ως εξαιρετικά δύσκολη. Μάλιστα, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική και αποφασιστική στήριξη, η αυριανή ημέρα θα κριθεί ως ακόμη κρισιμότερη για την επιβίωσή του.

Τις ημέρες του Πάσχα, οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να πωλήσουν τα αμνοερίφια τους σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής.

Σε συνδυασμό με το παραπάνω, η συνεχιζόμενη κλειστή εστίαση παρατείνει το πρόβλημα της υπερπροσφοράς συνολικά του ζωικού κεφαλαίου (πχ. αμνοερίφια, χοιρινά, βοοειδή, πουλερικά κ. αλ.). Οι δυο αυτές συνθήκες επιτείνουν τη μείωση της ζήτησης και συνολικά τα προβλήματα που δημιουργούνται σε τέτοιου είδους έκτακτες συνθήκες.

Επιπρόσθετα, μεγάλο είναι το πρόβλημα και αναφορικά με τους παραγωγούς κηπευτικών. Συγκεκριμένα, στον Νομό Τρικάλων, λόγω  των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, για ένα διάστημα, πλέον των 15 ημερών, είχαμε παύση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Το γεγονός αυτό έφερε στα όρια των αντοχών, τους παραγωγούς κηπευτικών, και όχι μόνο, του Νόμου Τρικάλων.

Από τα παραπάνω κατανοούμε όλοι το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

 

Γι’ αυτό σας ζητώ:

  • Να καταγραφεί και να πιστοποιηθεί η οικονομική απώλεια του εισοδήματος στους κτηνοτρόφους και στους παραγωγούς κηπευτικών (σε πρώτη φάση).
  • Να υπολογιστεί άμεσα το ύψος της ζημίας, ανά ζωική και ανά στρεμματική μονάδα αντίστοιχα.
  • Να ενεργοποιηθεί το μέτρο των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), ώστε να παρασχεθούν στους πληττόμενους παραγωγούς τα αναγκαία κεφάλαια – ανά ζωική και στρεμματική μονάδα – που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν την κρίση που προέκυψε.

 

Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε και εσείς πολύ καλά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός  κόσμος της χώρας μας.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και το σύνολο του ανθρώπινου κεφαλαίου που ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή έχουν ανάγκη από στήριξη. Η στήριξη που θα δοθεί θα είναι ανάλογη της δύναμης που θα έχουν οι παραγωγοί μας την επόμενη ημέρα της κρίσης, ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν στις πλάτες τους με την εργασία τους, το πολύ μεγάλο μέρος που ιστορικά τους αναλογεί στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας.

Πρέπει να μείνουν δυνατοί και πρέπει επιβιώσουν, διότι όπως όλοι μας γνωρίζουμε, από την πρωτογενή παραγωγή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η επιβίωση της χώρας μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθήσουμε όλοι προς αυτό.

Με εκτίμηση 

Αθανάσιος Λιούτας

Βουλευτής Ν. Τρικάλων ΝΔ»

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr