Ενορίτες της Διάβας… – Του π. Ηρακλή Φίλιου

0 1.022

Όλα στη ζωή γίνονται κατά παραχώρηση Θεού. Εκείνο που μπορεί ο άνθρωπος να πράξει σε δύσκολες στιγμές και σε δοκιμασίες, όπως αυτή που διανύουμε, είναι να ερμηνεύσει κατάλληλα το θέλημα του Θεού, να κάνει υπακοή και να κάνει την κρίση ευκαιρία για πνευματική ανοικοδόμηση, ώστε να γίνει καλύτερος χριστιανός, πιο συνειδητός στη σχέση του με τον Θεό αλλά και με τον διπλανό του.

Ο Θεός μας δίνει την ευλογία να τελέσουμε και πάλι όλοι μαζί, αυτή τη φορά, τη Θεία Λειτουργία. Οι ναοί ποτέ δεν έκλεισαν. Δεν κλείνει ένας ναός, ακόμη κι αν αυτό αποτελεί επιταγή μιας Κυβέρνησης. Καμία Κυβέρνηση, κανένας Πρωθυπουργός δεν είναι πάνω από τον Θεό. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός. Εξάλλου, όλα όσα συνέβησαν έγιναν επειδή ο Θεός το επέτρεψε για τους δικούς Του λόγους, τους οποίους καλούμαστε να σκεφτούμε, προσευχηθούμε και ερμηνεύσουμε. Αυτό το διάστημα δεν λειτουργούσαμε στους ναούς, αλλά και όταν λειτουργούσαμε δεν είχατε την ευκαιρία να συμμετέχετε στην ευχαριστιακή σύναξη.

Η Θεία Λειτουργία δεν είναι υπόθεση λίγων, κάποιων εκλεκτών και σπουδαίων. Είναι υπόθεση ενός συνόλου. Πράγματι, ο ίδιος ο όρος ‘’λειτουργία’’ σημαίνει το έργο ενός συνόλου. Δεν επιλέξαμε να μην έρχεστε στην Εκκλησία. Δεν επιλέξαμε να μην συμμετέχετε στη Θεία Ευχαριστία. Κάναμε υπακοή στην Πολιτεία και σωστά πράξαμε. Με λύπη και πόνο ψυχής, κάθε φορά που ξεκινούσε η Θεία Λειτουργία καθώς και οι Ιερές Ακολουθίες κατά την Μ. Εβδομάδα, κλειδώναμε τις πόρτες για να σας προφυλάξουμε. Ο πόνος αυτός γινόταν ακόμη μεγαλύτερος όταν ακούγαμε να χτυπάτε τις πόρτες για να προσευχηθείτε και δεν ανοίγαμε. Συγγνώμη που σας στέρησαν το δικαίωμα αυτό. Έτσι τα έφερε ο Θεός. Και ο χριστιανός όταν γνωρίζει πως όλα προέρχονται από τον Θεό, ησυχάζει, γαληνεύει κι εμπιστεύεται.

Από αυτή την Κυριακή, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, η χαρά μας μεγαλώνει. Κανένας δεν μπορεί να σας εμποδίσει να συμμετέχετε στη Θεία Λειτουργία και στις Ιερές Ακολουθίες της ενορίας μας. Θα μπορείτε να συμμετέχετε, να προσεύχεστε. Θα μπορείτε να τρώτε και να πίνετε Χριστό. Σώμα και Αίμα Χριστού. Ελεύθερα. Όχι για να αποδείξετε κάτι. Εξάλλου, η Θεία Ευχαριστία δεν είναι μαγκιά, όπως σωστά λέει ο καθηγητής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Χρυσόστομος Σταμούλης. Οι πόρτες ανοίγουν και ελεύθερα μπορείτε να έρχεστε. Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες. Θέλουμε υγιείς τους γέροντες και τις γερόντισσες του χωριού μας. Οι καμπάνες θα ηχούν όπως ηχούν εδώ και καιρό στην ενορία μας. Τα μεγάφωνα θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτά έτσι ώστε να ακούγονται οι ευχές και οι ύμνοι της Θείας Λειτουργίας αλλά και των Ακολουθιών ακόμη και σ’ αυτούς που βρίσκονται στην πλατεία.

Αδελφοί μου, φίλοι μου, παιδιά μου. Στις 26 Μαΐου (26 προς 27), ημέρα απόδοσης της εορτής του Πάσχα, θα τελέσουμε την Ακολουθία της Ανάστασης και τη Θεία Λειτουργία. Θα πάρετε το Άγιο Φως, θα ομολογήσουμε όλοι μαζί πως ναι, ο θάνατος πατείται με την Ανάσταση του Χριστού, ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη. Οι καμπάνες θα ηχήσουν πανηγυρικά και τα παιδιά μας θα αφήσουν στον ουρανό τα φαναράκια, έτσι όπως θέλουν. Με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, σας περιμένω. Δεν θέλω να αποδείξετε ότι δεν φοβάστε. Δεν θέλω να αποδείξετε πως ο κόσμος εξακολουθεί να εκκλησιάζεται. Δεν χωράνε αποδείξεις στην αντίληψη της ορθόδοξης πνευματικής ζωής. Σας περιμένω για να λειτουργήσουμε όλοι μαζί, να προσευχηθούμε όλοι μαζί. Αυτή τη φορά μέσα στον Άγιο Δημήτριο. Και τις αμέσως επόμενες ημέρες στα εξωκλήσια μας. Στον Άγιο Αθανάσιο, στην Αγία Παρασκευή, στον Άγιο Γεώργιο.

Εκεί, στη Θεία Λειτουργία να στήσουμε χορό με τους Αγίους και τους Αγγέλους. Να ξαναβρούμε τον τρόπο μας, τη μοναδικότητά μας, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το ορθόδοξο πνεύμα, τη θεία λατρεία. Είναι ο τρόπος μας, η ζωή μας, η ύπαρξη μας ολάκερη. Και να συναντήσουμε το πρόσωπο του Χριστού. Εκείνον που είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή (Ιω. 14, 6). Ας Τον εμπιστευτούμε λίγο περισσότερο. Aς Τον ευχαριστήσουμε για όσα χαρίσματα και ευλογίες μας έχει δώσει στη ζωή. Ας Τον ευχαριστήσουμε για τις θλίψεις που μας ωριμάζουν και συνεφέρουν. Ας Τον παρακαλέσουμε. Ας δοξολογήσουμε τον Θεό. Με γιορτές, χορούς και πανηγύρια. Έτσι, όπως ερμηνεύει ο Διονύσης Σαββόπουλος∙ ‘’και είτε με τις αρχαιότητες, είτε με ορθοδοξία, των Eλλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλον γαλαξία’’. Χριστός Ανέστη!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr