Το κλίμα στην Καλαμπάκα

Το ενδιαφέρον για τη μελέτη των μεταβολών του καιρού εντάθηκε τα 30 τελευταία χρόνια λόγω του διαρκώς αυξανόμενου κινδύνου για την ζωή του πλανήτη, ( φαινόμενο του θερμοκηπίου).

0 867

Το ενδιαφέρον για τη μελέτη των μεταβολών του καιρού εντάθηκε τα 30 τελευταία χρόνια λόγω του διαρκώς αυξανόμενου κινδύνου για την ζωή του πλανήτη, ( φαινόμενο του θερμοκηπίου).

Το ενδιαφέρον για τη μελέτη των μεταβολών του καιρού εντάθηκε τα 30 τελευταία χρόνια λόγω του διαρκώς αυξανόμενου κινδύνου για την ζωή του πλανήτη, ( φαινόμενο του θερμοκηπίου).
Φυσικά  όπως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έτσι και στην Καλαμπάκα αλλά και σε όλο τον νομό μας τα τελευταία χρόνια γίνονται καταγραφές σε ότι αφορά την θερμοκρασία τον υετό (βροχή, χιόνι, χαλάζι) τον άνεμο και γενικά σε ότι λαμβάνει χώρα στην τροπόσφαιρα της Γης.
Σε επαγγελματικό ή σε σοβαρό ερασιτεχνικό επίπεδο υπάρχουν πλούσια στοιχεία σχετικά με το κλίμα στο νομό μας.
Αν θέλουμε να δώσουμε ένα γενικό ορισμό σχετικά με το τι κλίμα επικρατεί στην περιοχή μας θα κάνουμε λάθος.  Η Πίνδος από την μία, η πεδιάδα της Θεσσαλίας, το Αιγαίο αλλά και τα βουνά στην βόρεια πλευρά μας κάνουν το κλίμα στο νομό μας αρκετά σύνθετο.  Αρκετά θερμά καλοκαίρια στο εσωτερικό του νομού, δροσερά όμως στα ορεινά τμήματα , παγετούς αρκετά  συχνούς αλλά και χιονοπτώσεις τον χειμώνα στα ορεινά αλλά και πεδινά τμήματα. Δεν λείπουν οι καταιγίδες που μερικές φορές είναι έντονες.  Οι βροχές και τα χιόνια σε μερικές περιοχές τις Πίνδου όπως στην περιοχή του Ασπροποτάμου και Μεσοχώρας  ξεπερνούν τα 2000 χιλιοστά το έτος! Πιο τοπικά τώρα σε ότι αφορά την Καλαμπάκα. Ζεστά καλοκαίρια αλλά και με  αρκετές καταιγίδες και αρκετά ψυχροί χειμώνες με αρκετές βροχές και χιόνια συνθέτουν το κλίμα τις περιοχής. Η ετήσια μέση τιμή της θερμοκρασίας στους  14,6  βαθμούς κελσίου ενώ ο μέσος όρος βροχόπτωσης στα 850  χιλιοστά μέση τιμή το χρόνο. Το ρεκόρ βροχόπτωσης σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό σταθμό της ΕΜΥ που δυστυχώς δεν λειτουργεί πια  σημειώθηκε το έτος 1958-1959 με 1556mm ενώ η χειρότερη χρονιά ήταν το 1990 με 416 χιλιοστά. Θερμοκρασιακά η μεγαλύτερη μέγιστη ήταν το 1988 με 42 βαθμούς σύμφωνα με τον σταθμό ΚΕΓΕ  Καλαμπάκας που δυστυχώς ούτε αυτός λειτουργεί πλέον…
Το ρεκόρ ελάχιστης το είχαμε το 2001 με -16 βαθμούς. Βλέπουμε πως η περιοχή μας υδροοικονομικά ανήκει στις πλούσιες περιοχές. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι ο παγετός τον χειμώνα με 46 ημέρες μερικό παγετό μέσο όρο αλλά και 5 μέρες ολικό παγετό ετήσιο μέσο όρο. Οι  χιονοπτώσεις στην πόλη μας είναι 9-11 μέρες  το χρόνο.
Εδώ θέλω να παρουσιάσω το μεγάλο πρόβλημα ανομβρίας και σχετικά θερμών ημερών στην περιοχή μας τα 2 τελευταία χρόνια,  τον χειμώνα 2007 και τώρα φυσικά το 2008 . Το 2007 ήταν η πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν στοιχεία που δεν είχαμε καθόλου χιονόπτωση ενώ σημειώθηκε ρεκόρ μέσης  θερμοκρασίας  τον Ιανουάριο του 2007 κατά 5,1 βαθμούς υψηλότερη! Πραγματικά τρομαχτικό ρεκόρ. Επίσης το Καλοκαίρι του 2007 είχαμε 4 συνολικά καύσωνες κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1950 τουλάχιστον και μετά. Πολύ άνομβρο ήταν επίσης το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2008 με μόλις 36 χιλιοστά όταν η μέση τιμή για τους δυο αυτούς μήνες είναι στα 175 χιλιοστά… Ας μην ξεχνάμε πως το νερό που πέφτει και μάλιστα σε χιόνι στα ορεινά τμήματα δεν αναπληρώνεται μετά. Οι Καταιγίδες απλά ξεπλένουν τις επιφάνειες ίσως δημιουργούν και ζημιές, όπως τον Απρίλη του 2005, παρά βοηθάνε με το να αποθηκευτεί νερό στους υδροφόρους ορίζοντες.

Του Ευθ. Τζιλήνα από το περιοδικό "Καλαμπάκα city" τεύχος 1. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr