Το Άγιο φως από τα Ιεροσόλυμα εως τα Τρίκαλα

Κάθε χρόνο συντελείται ένα θαύμα στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Μέσα στο Ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου μπαίνει μόνο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων με το λευκό στιχάρι, έχοντας βγάλει τα άμφια.

0 333

Κάθε χρόνο συντελείται ένα θαύμα στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Μέσα στο Ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου μπαίνει μόνο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων με το λευκό στιχάρι, έχοντας βγάλει τα άμφια.

Κάθε χρόνο συντελείται ένα θαύμα στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Μέσα στο Ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου μπαίνει μόνο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων με το λευκό στιχάρι, έχοντας βγάλει τα άμφια. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος μπήκε μέσα στο Ιερό κουβούκλιο στις 13:00 και εξήλθε μαζί με το Άγιο Φως στις 14:00 για να το πάρουν όλοι οι πιστοί και οι αντιπροσωπείες κρατών και πολλών ορθοδόξων εκκλησιών για να το διανείμουν όσο ποιο μακριά μπορούν στην υφήλιο, μεταφέροντας συγχρόνως το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου. Πριν ο Πατριάρχης μπει στον Πανάγιο Τάφο, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και Αστυνομία ελέγχουν το χώρο για ύπαρξη εστίας φωτιάς και σφραγίζουν τον Τάφο με κερί για το ακέραιο της διαδικασίας. Με το Άγιο φως είναι αναμμένες οι 33 λευκές λαμπάδες, όσα και τα χρόνια του Χριστού, που κρατά ο Πατριάρχης εξερχόμενος του τάφου. Για λίγα λεπτά το φως δεν καίει αν το αγγίξεις, δείγμα του θαύματος που συντελείται. Η όλη τελετή γίνετε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λόγο των γνωστών διενέξεων ορθοδόξων και Αρμενίων. Το Άγιο Φως παρέλαβε η Ελληνική αντιπροσωπεία και η μεταφορά του στην Αθήνα έγινε από τον έξαρχο του Παναγίου Τάφου Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Θεοφάνη συνοδευόμενο από εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η υποδοχή του Αγίου Φωτός έγινε με τιμές αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το βράδυ στις 7:30. Αμέσως με 18 τακτικές πτήσεις η Ολυμπιακή μετέφερε το Φως σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Πως έφτασε ειδικά στα Τρίκαλα το Άγιο Φως.

agiofos1.jpgΣτο αεροδρόμιο της Λάρισας έφτασε με C-130, όπου το παρέλαβαν άνθρωποι του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου. Το Άγιο Φως έφτασε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στις 22:28, (με λίγο καθυστέρηση φέτος, λόγω της πτήσης) με συνοδεία περιπολικού της Αστυνομίας. Αμέσως το Φως το παρέλαβαν οι λιγοστοί άνθρωποι που περίμεναν για να το μεταφέρουν στις ενορίες τους. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται κάθε χρόνο και όποιος επιθυμεί μπορεί να παραλαμβάνει το Άγιο Φως και να το μεταφέρει στη δικιά του ενορία. Όπως φαίνεται, μάλλον αυτό το σημαντικό γεγονός δεν το γνωρίζουν πολλοί κάτοικοι των Τρικάλων, γιατί αν το γνώριζαν θα ήταν εκεί πολλοί περισσότεροι για να παραλάβουν το Φως. Πιθανόν να μην υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση.

 

agiofos2.jpg

Τη στιγμή την οποία το Άγιο Φως φτάνει στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

agiofos3.jpg

Το Φως του Παναγίου Τάφου έφτασε στο μικρό χωριό των Τρίκαλων και ο Ιερέας της ενορίας έχει το προνόμιο να μεταφέρει το Άγιο Φως στους πιστούς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νίκος Σαλέπης

salepisn@otenet.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr