Σωματείο Συνοδών Βουνού Ελλάδος – Υπόμνημα προς τον Υπ. Τουρισμού

Υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα αιτήματά τους, παρέδωσε το Σωματείο Συνοδών Βουνού Ελλάδος, στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μαρκόπουλο κατά την επίσκεψή του στην Καλαμπάκα την Δευτέρα 1 Ιουνίου.

0 1.579

Υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα αιτήματά τους, παρέδωσε το Σωματείο Συνοδών Βουνού Ελλάδος, στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μαρκόπουλο κατά την επίσκεψή του στην Καλαμπάκα την Δευτέρα 1 Ιουνίου.

Υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα αιτήματά τους, παρέδωσε το Σωματείο Συνοδών Βουνού Ελλάδος, στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μαρκόπουλο κατά την επίσκεψή του στην Καλαμπάκα την Δευτέρα 1 Ιουνίου.

Ακολουθεί το σχετικό υπόμνημα. 

Αξιότιμε

Κύριε  Υπουργέ

 

  •  Σας γνωστοποιούμε την ίδρυση του επαγγελματικού μας σωματείου Συνοδών Βουνού Ελλάδος, που αποτελείται από τους αποφοίτους των σχολών  ΙΕΚ του ΟΤΕΚ με πιστοποίηση ΟΕΕΚ. Το σωματείο μας εδρεύει στην Καλαμπάκα του ν. Τρικάλων

 

Η ειδικότητα μας εντάσσεται στον τομέα τουρισμού – μεταφορών του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και  δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς  του εναλλακτικού  τουρισμού  με εξειδικευμένο προσωπικό  ώστε να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια σε αυτήν την τόσο απαιτητική  μορφή εναλλακτικού τουρισμού που αρχίζει πλέον να αναπτύσσεται σε ικανοποιητικό βαθμό και στην χώρα μας. Η χώρα μας πλούσια σε πανίδα, χλωρίδα, μορφικά πεδία,  βουνά, δάση,  ποτάμια, λίμνες, αλπικά πεδία απερίγραπτης ομορφιάς, πολιτιστική κληρονομιά, με μεγάλο χρονικό εύρος επισκεψιμότητας δίνει την δυνατότητα αυτού του είδους ο τουρισμός να μπορεί να αναπτυχθεί όλες τις εποχές του χρόνου.  Δεν είναι λίγα τα γραφεία τουρισμού που οργανώνουν τέτοιου είδους ταξίδια ιδιαίτερα της κεντρικής Ευρώπης όπου το ενδιαφέρον  αυτής της μορφής αναψυχή είναι μεγάλο. Τι γίνεται όμως εδώ; ποιος οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους στο δάσος ;  Πως και με τι κριτήρια προσλαμβάνονται άτομα να εκτελέσουν αυτό το λειτούργημα; Πως τα γραφεία εναλλακτικού τουρισμού επιλέγουν το προσωπικό τους; Ποιος ελέγχει τα προσόντα των ασκούντων ενός τόσο απαιτητικού επαγγέλματος;

Δυστυχώς η αξιολόγηση μέχρι τώρα γίνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις  την ευαισθησία και την  διάθεση που έχει ο κάθε ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου. Οργανώνουν συνήθως διήμερα σεμινάρια έναντι αδρής  αμοιβής και υπόσχονται ότι μέσα σε αυτό το τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κάποιος μπορεί να θεωρείται εκπαιδευμένος να αναλάβει ζωές συνανθρώπων μας  για αναψυχή στη φύση με τις δυσάρεστες καταλήξεις που έχουμε βιώσει τελευταία π.χ. Λούσιος..  Με πόση «ελαφρά την καρδία»  οι επιτήδειοι του χώρου αφήνουν κόσμο στα χέρια άπειρων και ανειδίκευτων,  συνήθως ανέργων, που για ψίχουλα  αναλαμβάνουν πεζοπορίες πολλές φορές σε επικίνδυνα και δύσκολα πεδία;

Άλλες φορές ζητείται από μέλη ορειβατικών λεσχών να αναλάβουν αυτή τη δουλειά ,ή από γηγενείς μόνιμους κατοίκους ορεινών περιοχών.   ‘Όμως και αυτά τα άτομα παρόλο που έχουν γνώση των διαδρομών είναι απλά ερασιτέχνες και αυτό είναι το χόμπι τους δεν μπορεί κανείς να τους ζητήσει επαγγελματισμό   αφού άλλο είναι το επάγγελμα τους      

Όπως αντιλαμβάνεστε  κ. Υπουργέ το επάγγελμα του Συνοδού Βουνού   και στην Ελλάδα είναι υπαρκτό και ασκείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και από οποιονδήποτε  εδώ και πάρα πολλά χρόνια .Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε καμία αναγνωρισμένη σχολή, δημοσίου φορέα ή ιδιωτικού  να παρέχει αυτού του είδους την εκπαίδευση εμπεριστατωμένα   και να είναι πιστοποιημένη από  έναν κρατικό φορέα με αδιαμφισβήτητο  κύρος όπως ο ΟΕΕΚ παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και την απαραίτητη ασφάλεια που απαιτείται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Βγαίνοντας λοιπόν στην  αγορά εργασίας ως οι πλέον εκπαιδευμένοι αντιμετωπίζουμε την απαξίωση και άρνηση από κάθε φορέα στην αναγνώριση μας καθώς και στην προσφορά εργασίας. Και βέβαια πώς να μην συμβαίνει αυτό όταν την δουλειά μας την κάνει οποιοσδήποτε χωρίς πρόβλημα και κανέναν έλεγχο από την πολιτεία; Γιατί να προσλάβουν εμάς  αφού θα τους κοστίσουμε παραπάνω και επιπλέον δεν θα κερδίζουν λεφτά από τις παράτυπες σχολές του ενός Σαββατοκύριακου; Την στιγμή μάλιστα που ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΑΓ. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Είναι επιτακτική ανάγκη κύριε Υπουργέ η αναγνώριση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και  η συνέχιση του συγκεκριμένου τμήματος κάτω από την ομπρέλα του ΟΤΕΚ και ανά δυο χρόνια να δέχεται σπουδαστές ώστε όποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτή την ειδικότητα να ξέρει που να απευθυνθεί και να μην πέφτει θύμα επιτήδειων ιδιωτών. Θεωρούμε ότι η ειδικότητα μας είναι ανάλογης βαρύτητας με των Ξεναγών και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 Ζητούμε την έκδοση μιας προσωπικής ταυτότητας όλων των πιστοποιημένων αποφοίτων από το υπουργείο σας ως ένδειξη που θα επικυρώνει την εκπαίδευσή μας

Έχοντας λοιπόν  την καλύτερη διάθεση   και ανεξάντλητη όρεξη για δουλειά, οι Συνοδοί Βουνού είναι διαθέσιμοι πλέον στην αγορά εργασίας  του εναλλακτικού τουρισμού. Είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί καθώς και να πλαισιώσουν  τα περιβαλλοντικά προγράμματά σας στην εκπαίδευση που  περιλαμβάνουν πεζοπορικές διαδρομές, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και την απαραίτητη ασφάλεια

 κ. Υπουργέ

Ζητούμε την παρέμβασή σας στην προώθηση αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων  μας που τόση  ανάγκη έχει η χώρα μας για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και αγροτουρισμού.

Με τιμή

Το Δ. Σ. του

Σωματείου Συνοδών Βουνού Ελλάδος

 

  • Από πρόσφατα δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε τον χαρακτηρισμό ορισμένων επαγγελμάτων- ειδικοτήτων ως πράσινα επαγγέλματα, όπου αναφέρονται ειδικότητες συσχετιζόμενες με το περιβάλλον. Η ειδικότητα μας που ανήκει στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού   είναι μια από αυτές  όπως το αποδεικνύει άλλωστε  και το καταστατικό της, αλλά και όπως αποδεικνύεται και από τον κύριο σκοπό  που αναφέρεται στο καταστατικό του σωματείου μας που είναι: η διαφύλαξη και φροντίδα του φυτικού και ζωικού πλούτου του τόπου μας. Στο δημοσίευμα αναφέρονται ακόμη όλες οι σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ που οδηγούν σε διπλωματούχους των αναφερόμενων «πράσινων επαγγελμάτων»  η δικιά μας ειδικότητα όχι. Αντιθέτως συμπεριλαμβάνεται το ΙΕΚ «Ξεναγός Εθνικών Δρυμών» που είναι παραπλήσια ειδικότητα του ιδίου φορέα, του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ). Εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί εκείνοι και όχι εμείς, αφού η  ειδικότητά μας έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον καθώς  περιλαμβάνει περιβαλλοντικό γνωστικό αντικείμενο.   Ενδεικτικά  σας παραθέτουμε ορισμένες ενότητες του οδηγού κατάρτισης της ειδικότητάς μας :

 

1.φυσική Γεωγραφία της Ελλάδας – Ορεινές προστατευόμενες περιοχές (οι εκπαιδευόμενοι διδάχθηκαν την φυσική γεωγραφία της χώρας και ειδικότερα τις προστατευόμενες περιοχές, Εθνικούς δρυμούς, μνημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλους )

2.Ελληνική Πολιτιστική κληρονομιά-Παραδοσιακοί ορεινοί οικισμοί (εδώ παρέχεται η απαραίτητη εκπαίδευση σε θέματα αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με την προβολή των φυσικών και πολιτιστικών αξιοθέατων των παραδοσιακών ορεινών οικισμών καθώς και θέματα προστασίας των μνημείων και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου)

3.Φυσικό περιβάλλον-Οικολογία-Γεωλογία-Ορεινή χλωρίδα και πανίδα (οι εκπαιδευόμενοι διδάχθηκαν την βασική θεματολογία που αφορά στην αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος ,ως αξιοθέατου στον τουρισμό, τα προγράμματα και τις πολιτικές που αναπτύσσονται στον τομέα αυτό καθώς και τις αρχές προστασίας του Περιβάλλοντος.)

4.Οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τουρισμό, όπως: κοινοτική  ‘’Πράσινη Βίβλος” για τον τουρισμό

5. Στοιχεία τουριστικής νομοθεσίας : (Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος , Ειδική προστασία δασών, Προστασία πολιτιστικού περιβάλλοντος)

 δικαιωμάτων και την εδραίωση της συγκεκριμένης ειδικότητας που τόση αν

Για τους παραπάνω λόγους θα επιθυμούσαμε να εντάξετε και την ειδικότητα του Συνοδού Βουνού στον κατάλογο των πράσινων επαγγελμάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr