Στον αέρα τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ΚΔΑΠ ΗΦΑΙΣΤΟΣ στα Τρίκαλα

Την αναθεώρηση των παράλογων και απάνθρωπων κριτηρίων ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να φιλοξενούνται όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που θα υποβάλλουν αίτηση στο ΚΔΑΠ ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ζητά η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σούλα Μερεντίτη, με ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς.

0 322

Την αναθεώρηση των παράλογων και απάνθρωπων κριτηρίων ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να φιλοξενούνται όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που θα υποβάλλουν αίτηση στο ΚΔΑΠ ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ζητά η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σούλα Μερεντίτη, με ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Την αναθεώρηση των παράλογων και απάνθρωπων κριτηρίων ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να φιλοξενούνται όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που θα υποβάλλουν αίτηση στο ΚΔΑΠ ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ζητά η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σούλα Μερεντίτη, με ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών.

Η Τρικαλινή βουλευτής στην ερώτησή της αναφέρει τα εξής:

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γονείς των παιδιών, που φιλοξενούνται στο ΚΔΑΠ ΗΦΑΙΣΤΟΣ στα Τρίκαλα. Η πλειοψηφία των παιδιών  που τα τελευταία χρόνια φιλοξενούνται στο κέντρο,  κινδυνεύουν πλέον βρεθούν στο δρόμο. Ο λόγος είναι τα παράλογα και απάνθρωπα  κριτήρια που τίθενται πλέον για τη φιλοξενία παιδιών με αναπηρίες στον ΗΦΑΙΣΤΟ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που επιβάλει η απόφαση των υπουργείων για τους δικαιούχους γονείς, αποκλείεται  αυτόματα ο  μεγαλύτερος αριθμός παιδιών, εφόσον αποκλείει:  τις άνεργες μητέρες, τις συνταξιούχες,  τις εργαζόμενες χωρίς ασφάλιση και αυτές που εργάζονται σε δημόσιο και ΟΤΑ.

Επίσης, με την απόφαση αυτή, συμβαίνει κάτι ανήκουστο.  Τα τέσσερα υπουργεία τοποθετούν στην ίδια μοίρα με τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ,  μια ιδιαίτερη ομάδα συνανθρώπων (παιδιά/έφηβοι με αναπηρίες)  μας που χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους . Αγνοούν φαίνεται τα υπουργεία τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή μία μητέρα που έχει επωμισθεί  μόνη της την ευθύνη της φροντίδας ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες,  δεν έχει   χρόνο για  εξεύρεση εργασίας . Αντίθετα, αν το παιδί της  μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τότε αυτόματα της δίνεται και η δυνατότητα να αναζητήσει εργασία.

Παράλληλα  είναι εντελώς παράλογο  να τεθεί όριο ηλικίας στα συγκεκριμένα παιδιά,  γιατί  η ιδιαιτερότητα τους  δεν είναι μία  παροδική ασθένεια  που έχει ημερομηνία λήξης. Τα συγκεκριμένα παιδιά χρειάζονται φροντίδα και στήριξη καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τις ανάγκες αυτές  τις καλύπτουν εδώ και τόσα χρόνια τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ , αναπληρώνοντας έστω και εν μέρει το μεγάλο κενό που υπάρχει στη χώρα μας  στην ολοκληρωμένη κρατική κοινωνική υποστήριξη και μέριμνα για τα άτομα με αναπηρίες.

Οι  γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτά, ζητούν την ανάληψη  μιας τίμιας, γενναίας και δίκαιης πολιτικής πρωτοβουλίας για να δοθεί άμεση λύση στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η προαναφερόμενη απόφαση χρηματοδότησης.

Εν όψει των παραπάνω ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

 

  1. Θα αναθεωρήσουν τα κριτήρια ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να φιλοξενούνται σε αυτό όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που θα υποβάλλουν αίτηση στο ΚΔΑΠ ΗΦΑΙΣΤΟΣ;
  2. Θα καταργηθεί το κριτήριο της ηλικίας δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα παιδιά χρειάζονται φροντίδα και στήριξη καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους;

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr