Στα 138 ανήλθαν τα κρούσματα δηλητηρίασης στη ΣΜΥ

Αναστάτωση επικρατεί στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών αλλά και στην τοπική κοινωνία μετά τα μαζικά κρούσματα δηλητηρίασης σε σπουδαστές της Σχολής όπως χθες αποκάλυψε η «ΕΡΕΥΝΑ». Τα κρούσματα, ξεκίνησαν να εμφανίζονται το βράδυ της περασμένης Τρίτης και μετά το μεσημεριανό φαγητό, όταν 42 σπουδαστές νόσησαν από δηλητηρίαση. Ο αριθμός των νοσούντων σπουδαστών παρουσίασε ραγδαία ανοδική τάση.

0 510

Αναστάτωση επικρατεί στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών αλλά και στην τοπική κοινωνία μετά τα μαζικά κρούσματα δηλητηρίασης σε σπουδαστές της Σχολής όπως χθες αποκάλυψε η «ΕΡΕΥΝΑ». Τα κρούσματα, ξεκίνησαν να εμφανίζονται το βράδυ της περασμένης Τρίτης και μετά το μεσημεριανό φαγητό, όταν 42 σπουδαστές νόσησαν από δηλητηρίαση. Ο αριθμός των νοσούντων σπουδαστών παρουσίασε ραγδαία ανοδική τάση.

Αναστάτωση επικρατεί στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών αλλά και στην τοπική κοινωνία μετά τα μαζικά κρούσματα δηλητηρίασης σε σπουδαστές της Σχολής όπως χθες αποκάλυψε η «ΕΡΕΥΝΑ».
Τα κρούσματα, ξεκίνησαν να εμφανίζονται το βράδυ της περασμένης Τρίτης και μετά το μεσημεριανό φαγητό, όταν 42 σπουδαστές νόσησαν από δηλητηρίαση. Ο αριθμός των νοσούντων σπουδαστών παρουσίασε ραγδαία ανοδική τάση. Τελικώς, νόσησαν 138 σπουδαστές της ΣΜΥ. Από αυτούς τέσσερα ή πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Τρικάλων με έντονα συμπτώματα αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Χθες το πρωί, στο νοσοκομείο των Τρικάλων μεταφέρθηκαν 15 συνολικά σπουδαστές, εκ των οποίων παρέμειναν και νοσηλεύονται οι 12.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι 15 σπουδαστές, με εντονότερα συμπτώματα μεταφέρθηκαν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Να υπογραμμίσουμε ότι το ΓΕΣ μέχρι χθες αργά το μεσημέρι μιλούσε για 2 μόνο σπουδαστές που μεταφέρθηκαν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Οι σπουδαστές που νοσηλεύονται έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις, ώστε να προκύψει εάν η δηλητηρίαση είναι ιογενούς ή μικροβιακής μορφής.
Μέχρι χθες τουλάχιστον οι γιατροί του νοσοκομείου των Τρικάλων δεν έπαιρναν επίσημα θέση για τη μορφή της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εξέφραζαν ούτε καν τις εκτιμήσεις τους για το αν πρόκειται για ιό ή για μικρόβιο, αν και οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για νόσο που είναι απόρροια μικροβίου σαλμονέλας. Μέχρι πάντως να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις οποίες, σημειωτέον έχουν υποβληθεί όλοι οι σπουδαστές της ΣΜΥ ουδείς μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα την αιτία της νόσου. Βέβαια, η μαζικότητα εκδήλωση της ασθένειας προκαλεί προβληματισμό. Όπως και, εκτός από τη μαζικότητα, και η σύμπτωση του χρόνου της εκδήλωσης της νόσου σε τόσους πολλούς σπουδαστές.
Στη Θεσσαλονίκη
Σημειωτέον ότι από το νοσοκομείο των Τρικάλων θα γίνει καλλιέργεια κοπράνων στους σπουδαστές που νοσηλεύονται ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα.
Επιπροσθέτως, από το στρατιωτικό νοσοκομείο της Λάρισας τα δείγματα των εξετάσεων εστάλησαν στη Θεσσαλονίκη.
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η δηλητηρίαση ιογενούς μορφής σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι σπουδαστές νόσησαν από ιό που μεταδόθηκε από τον έναν στον άλλο. Η δηλητηρίαση μικροβιακής μορφής οφείλεται σε μικρόβιο, το οποίο μπορεί να προσέλαβαν στον οργανισμό τους, είτε μέσω τροφής, είτε μέσω νερού. Με απλά λόγια και μετά από αυτό το εκτεταμένο περιστατικό θα πρέπει να εξεταστούν τόσο οι συνθήκες υγιεινής στη Σχολή όσο και οι συνθήκες που επικρατούν στο μαγειρείο. Επιπροσθέτως, δεν αποκλείεται να γίνει έρευνα και στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και στο νερό που καταναλώνουν οι σπουδαστές.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από τη ΣΜΥ δεν εξεδόθη δελτίο τύπου για το όλο ζήτημα, παρότι δεν είναι και το πλέον σύνηθες να νοσούν 138 επί συνόλου 350 περίπου σπουδαστών. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού τοποθετήθηκε επί του θέματος, μετά από επικοινωνία της «ΕΡΕΥΝΑΣ» με τον εκπρόσωπο τύπου του ΓΕΣ κ. Γρηγοριάδη.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι αναμένονται οι εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου και να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Πάντως ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι για τους σπουδαστές που νόσησαν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία τους.
Όσον αφορά τα τρόφιμα που καταφθάνουν στην σχολή ο ίδιος δήλωσε ότι ελέγχονται από γιατρούς.
Να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού δεν υπάρχει για το θέμα ανακοίνωση, ωστόσο ιστοσελίδες Αθηναϊκών Μέσων Ενημέρωσης αναφέρονται στο περιστατικό με την επίκληση δελτίου τύπου του ΓΕΣ, το οποίο κάνει λόγο για 42 σπουδαστές.
Τέλος να σημειωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες που η εφημερίδα μας δημοσίευε χθες είχε εμφανιστεί πριν μερικούς μήνες στην σχολή ανάλογο περιστατικό αλλά με μικρό αριθμό νοσούντων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

πηγή: Η ΕΡΕΥΝΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr