Σε ισχύ από την Πέμπτη το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων

Αυξήσεις για 23 αντίγραφα φάρμακα, μειώσεις για 172 αντίγραφα φάρμακα, μειώσεις τιμών έως 20% σε 23 πρωτότυπα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, λόγω λήξης της πατέντας, και τιμές για 338 νέα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνει το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που θα τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη.

0 289

Αυξήσεις για 23 αντίγραφα φάρμακα, μειώσεις για 172 αντίγραφα φάρμακα, μειώσεις τιμών έως 20% σε 23 πρωτότυπα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, λόγω λήξης της πατέντας, και τιμές για 338 νέα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνει το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που θα τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη. Αυξήσεις για 23 αντίγραφα φάρμακα, μειώσεις για 172 αντίγραφα φάρμακα, μειώσεις τιμών έως 20% σε 23 πρωτότυπα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, λόγω λήξης της πατέντας, και τιμές για 338 νέα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνει το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που θα τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης το συνολικό καθαρό ετήσιο όφελος, για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ύψους 8.340.136,00 ευρώ (βάσει των ποσοτήτων που πουλήθηκαν το έτος 2007 και τις μειωμένες λιανικές τιμές).

Το νέο δελτίο περιλαμβάνει κατ’ αρχήν τις νέες μειωμένες τιμές έως 20%, 23 πρωτοτύπων φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης, λόγω λήξης ισχύος του πρώτου Εθνικού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (πατέντας) της δραστικής ουσίας του φαρμακευτικού προϊόντος για τα οποία ισχύουν οι προϋποθέσεις όπως αυτές προβλέπονται από την εγκύκλιο του ΥΠΑΝ Α3/3623/06.

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνονται:

– Ευθυγραμμίσεις – μειώσεις 172 φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής (αντίγραφα) στο 80% της τιμής πώλησης των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους, τα οποία έχουν μειωθεί λόγω της ανακοστολόγησης του 2007 (άρθρο 442 της 6/2005 Α.Δ.). Το συνολικό ύψος των μειώσεων των λιανικών τιμών των ανωτέρω φαρμακευτικών προϊόντων (αντιγράφων) σε ετήσια βάση ανέρχεται στο ποσό των 2.709.997,00 ευρώ.

– Ευθυγραμμίσεις – αυξήσεις 23 φαρμακευτικών προϊόντων (αντιγράφων) στο 80% της τιμής πώλησης των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους οι τιμές των οποίων είχαν εγκριθεί σε προηγούμενα δελτία και στην ανακοστολόγηση του έτους 2007.

Σε ετήσια βάση η συνολική επιβάρυνση εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών των ανωτέρω αντιγράφων ανέρχεται στο ποσό των 388.174,34 ευρώ.

– Τιμές για 338 νέα φαρμακευτικά προϊόντα που έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους από τον ΕΟΦ και για τα οποία είχαν κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων μέχρι και την 18/04/08, βάσει της εγκυκλίου Α3-759/4/2/2008.

Αναλυτικότερα, από το σύνολο των ως άνω τιμών οι 271 αφορούν αντίγραφα, ενώ οι υπόλοιπες 67 πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα εκ των οποίων οι τέσσερις αντιστοιχούν σε σκευάσματα απολύτως νέων δραστικών ουσιών (RETACRIT, METVIX, PRADAXA, ISENTRESS).

Το υπ.Ανάπτυξης ενέκρινε τιμές στα νεοκυκλοφορούντα φαρμακευτικά σκευάσματα πρωτότυπα και όμοιας δραστικής ουσίας (αντίγραφα) σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας υπ’ αριθ. 6/05 Α.Δ. και με διαδικασίες που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία και μετά από γνωμοδότηση του ΕΟΦ και εισήγηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

Οι τιμές όλων των ανωτέρω νέων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων προσδιορίστηκαν και είναι απολύτως εναρμονισμένες με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της ΕΕ.

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνει, επίσης:

– Διαγραφές 60 φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με αντίστοιχες αποφάσεις του ΕΟΦ.

– μεταβολές για 57 προϊόντα που αφορούν μόνο αλλαγή ονομασίας και υπεύθυνου κυκλοφορίας. (Οι ως άνω τιμές δεν αφορούν τις τιμές των φαρμάκων)

– Διορθώσεις τιμών φαρμάκων προηγούμενων δελτίων που αντιστοιχούν σε 10 μειώσεις τιμών, δύο αυξήσεις και μία αναλογική τιμή πολλαπλάσιας συσκευασίας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι στο Δελτίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και φάρμακα ογκολογικά, επιφανειακής αναισθησίας του δέρματος, εμβόλια, αντιισταμινικά, φάρμακα για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας C, ανοσοκατασταλτικά, θρομβοεμβολιτικά, αντιρετροϊκά, για νόσο του POMPE.

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης το μεσημέρι της Τετάρτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr