Ποια είδη μανιταριών στο νομό είναι φαγώσιμα

Έντεκα Ο.Τ.Α. του νομού Τρικάλων συμμετέχουν σε σχετικό πρόγραμμα συγκροτώντας δίκτυο για την αξιοποίηση των μανιταριών. Πρόκειται για τους δήμους Καλαμπάκας, Κλεινοβού, Αιθήκων, Κόζιακα, Πύλης, Πινδαίων, Χασίων, Καστανιάς, Φαρκαδόνας, Πιαλείων και τη Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου.

0 398

Έντεκα Ο.Τ.Α. του νομού Τρικάλων συμμετέχουν σε σχετικό πρόγραμμα συγκροτώντας δίκτυο για την αξιοποίηση των μανιταριών. Πρόκειται για τους δήμους Καλαμπάκας, Κλεινοβού, Αιθήκων, Κόζιακα, Πύλης, Πινδαίων, Χασίων, Καστανιάς, Φαρκαδόνας, Πιαλείων και τη Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου.

Έντεκα Ο.Τ.Α. του νομού Τρικάλων συμμετέχουν σε σχετικό πρόγραμμα συγκροτώντας δίκτυο για την αξιοποίηση των μανιταριών. Πρόκειται για τους δήμους Καλαμπάκας, Κλεινοβού, Αιθήκων, Κόζιακα, Πύλης, Πινδαίων, Χασίων, Καστανιάς, Φαρκαδόνας, Πιαλείων και τη Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου. Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως ορεινές – μειονεκτικές Μεσογειακού τοπίου με περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν την καλλιέργεια και ανάπτυξη των μανιταριών.
Το υποπρόγραμμα «Αξιοποίηση των Μανιταριών – MYCOMED» έχει στόχο την διερεύνηση των δυνατοτήτων καλλιέργειας διαφόρων ειδών μανιταριών στις ορεινές – μειονεκτικές περιοχές της Μεσογείου με περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν την καλλιέργεια και ανάπτυξη των μανιταριών, καθώς και τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τέτοιου είδους δραστηριότητες στις περιοχές αυτές.
Ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας
Στόχος του ΚΕΝ.Α.ΚΑ.Π. Α.Ε. με την συμμετοχή του ως εταίρου στο παρόν πιλοτικό πρόγραμμα είναι, η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ ορεινών περιοχών της Μεσογείου όπου η καλλιέργεια και η εμπορία των μανιταριών αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, και η βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών του νομού μέσω της πιλοτικής αξιοποίησης ενός προϊόντος, όπως τα μανιτάρια, που έχει περιθωριακή παρουσία στην αγροτική οικονομία του νομού.
Εδώδιμα και φαγώσιμα μανιτάρια στο νομό μας
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο διακρατικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Τρικάλων, μεταξύ των 4.000 -5.000 ειδών μυκοχλωρίδας που υπάρχουν σ’ όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, μόνο γύρω στα 300 είδη μυκήτων είναι φαγώσιμοι. Στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ακόμα, πως υπάρχουν 150 εδώδιμα είδη μανιταριών, από τα πιο κοινά μανιτάρια των αγρών μέχρι και (σύμφωνα με ορισμένες πηγές) τις σπάνιες τρούφες που αναπτύσσονται κάτω από το χώμα. Υπάρχουν όμως, διευκρινίστηκε και αρκετά δηλητηριώδη ανάμεσά τους κι έτσι η συλλογή τους από την ύπαιθρο εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως για άτομα που δεν είναι ειδικοί στην αναγνώριση των ειδών. Κυριότερο εδώδιμα – φαγώσιμα είδη μανιταριών που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια στον ορεινό όγκο του Νομού Τρικάλων αποτελούν είδη των Agaricus sp., Pleurotus sp., Lentinula sp., Mycena sp. Ωστόσο, επισημάνθηκε στη συνάντηση, η αναγνώριση και καταγραφή των Μανιταριών πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε από έμπειρο – εξειδικευμένο προσωπικό. Τονίστηκε ιδιαίτερα, ότι μερικά μανιτάρια όταν φαγωθούν προκαλούν παραισθήσεις, ενώ άλλα είναι ισχυρά δηλητήρια, όπως οι Αμανίτες (Amanita sp.) οι οποίοι είναι μια οικογένεια μανιταριών που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο ισχυρά δηλητηριώδη και θανατηφόρα μανιτάρια (Amanita phalloides, A. verna, A. pantherina, A. muscaria). Τέλος στην ενδιαφέρουσα διακρατική συνάντηση και όσον αφορά την καλλιέργεια των μανιταριών στην Ελλάδα αυτή έχει ιστορία μόλις 35 χρόνων και παρουσιάζει σταδιακή ανάπτυξη.
Η σημερινή τους ανάπτυξη
Σήμερα, η καλλιέργεια μανιταριών έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους και έχει εξελιχθεί σε υψηλού βαθμού τεχνολογίας αγρό-βιομηχανική επιχείρηση. Έτσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η συνολική παγκόσμια παραγωγή εδώδιμων μανιταριών πλησιάζει τους πέντε εκατομμύρια τόνους, παρουσιάζοντας μια ετήσια αύξηση της τάξης του 8% περίπου, ενώ η συνολική αξία του προϊόντος έφθασε το 1994 στο ύψος των δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνολική παγκόσμια παραγωγή, το μανιτάρι Agaricus (Agaricus bisporous, αλλά και Agaricus bitorquis) είναι πρώτο στη λίστα, με παραγωγή μεγαλύτερη από 1.800.000 τόνους ετησίως. Τη δεύτερη θέση κατέχει το μανιτάρι Shiitake (Lentinula edodes) με παραγωγή 826.000 τόνους ετησίως, ενώ ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη της καλλιέργειας των ειδών Pleurotus, των οποίων η παραγωγή υπερ-τετραπλασιάστηκε και ανήλθε από 169.000 τόνους σε 797.000 τόνους ετησίως κατά την οκταετία 1986-94.

του Αποστόλη Ζώη

Η ΕΡΕΥΝΑ 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr