Οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και τσιγάρο

O νόμος είναι σαφής και μάλιστα δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: Το τσιγάρο σε κλειστούς χώρους -ακόμη και δημόσιους- απαγορεύεται. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον οι απανταχού ιδιοκτήτες εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης αλλά και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα έχουν προθεσμία έξι μηνών για να απαγορεύσουν το κάπνισμα στις επιχειρήσεις τους.

0 481

O νόμος είναι σαφής και μάλιστα δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: Το τσιγάρο σε κλειστούς χώρους -ακόμη και δημόσιους- απαγορεύεται. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον οι απανταχού ιδιοκτήτες εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης αλλά και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα έχουν προθεσμία έξι μηνών για να απαγορεύσουν το κάπνισμα στις επιχειρήσεις τους. O νόμος είναι σαφής και μάλιστα δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: Το τσιγάρο σε κλειστούς χώρους -ακόμη και δημόσιους- απαγορεύεται. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον οι απανταχού ιδιοκτήτες εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης αλλά και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα έχουν προθεσμία έξι μηνών για να απαγορεύσουν το κάπνισμα στις επιχειρήσεις τους και να δημιουργήσουν ειδικά καπνιστήρια για όσους επιμένουν να συνεχίσουν το τσιγάρο.

Αλλο τόσο καιρό προθεσμία, όμως, έχουν και τα συναρμόδια υπουργεία για να… κλείσουν τα «παράθυρα» του νόμου, που αναζητούνται ήδη από πολλούς προκειμένου να ξεπεραστεί η απαγόρευση. Και μάλλον είναι πολλά.

Οπως προκύπτει από μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου, ήδη έχουν εξαιρεθεί των απαγορευτικών μέτρων οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος (δηλαδή καταστήματα κι όχι μόνο) που έχουν εμβαδό μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα. Αυτοί οι χώροι μπορούν με απόφαση του ιδιοκτήτη τους να χαρακτηριστούν χώροι αποκλειστικά για καπνίζοντες.

Σε αυτή την κατηγορία εμβαδού ανήκουν πολλά καφέ, εστιατόρια και άλλοι χώροι συγκέντρωσης και διασκέδασης σε όλη τη χώρα – κυρίως στην περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι από 1ης Ιουλίου δεν αποκλείεται να υπάρξουν αρκετές «εστίες» μη τήρησης των απαγορεύσεων, χώροι δηλαδή που θα είναι άβατοι για τους μη καπνιστές!

Για τους μεγαλύτερους χώρους προβλέπεται η δημιουργία χωριστών καπνιστηρίων. Ομως ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί οι προδιαγραφές με τις οποίες θα φτιάχνονται τα καπνιστήρια τόσο στα σημεία διασκέδασης όσο και στους εργασιακούς χώρους.

Ενα άλλο μεγάλο «παράθυρο» αφορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι αρμόδιοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη στον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχονται οι τυχόν παραβάτες. Οι δυσκολίες φαίνονται από την πρώτη κιόλας απαγόρευση: Αν υπολογιστούν τα χιλιάδες σημεία πώλησης τσιγάρων σε όλη τη χώρα, γίνεται φανερό πως η… παρακολούθηση του ποιος πουλάει σε ανηλίκους και ποιος όχι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr