Μεγαλώνει το «καπέλο»

Καπέλο (2 λεπτών)… στο καπέλο (των 5,5 λεπτών) επί του λίτρου της αμόλυβδης έβαλαν την εβδομάδα που πέρασε οι εμπλεκόμενοι στην εμπορία των καυσίμων.

0 286

Καπέλο (2 λεπτών)… στο καπέλο (των 5,5 λεπτών) επί του λίτρου της αμόλυβδης έβαλαν την εβδομάδα που πέρασε οι εμπλεκόμενοι στην εμπορία των καυσίμων. Καπέλο (2 λεπτών)… στο καπέλο (των 5,5 λεπτών) επί του λίτρου της αμόλυβδης έβαλαν την εβδομάδα που πέρασε οι εμπλεκόμενοι στην εμπορία των καυσίμων. Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν ότι η κερδοσκοπία «φούντωσε» κι άλλο μέσα σε μία εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας υποτίθεται ότι εντάθηκαν οι προσπάθειες για τη συγκράτηση των τιμών, έτσι ώστε το «καπέλο» να αγγίζει τα 8 λεπτά στο λίτρο αμόλυβδης.

Συγκεκριμένα, μέσα σε μία εβδομάδα οι τιμές διυλιστηρίου, περιλαμβανομένων των φόρων, μειώθηκαν αισθητά, αλλά δεν μειώθηκαν εξίσου και οι λιανικές τιμές της αμόλυβδης, δηλαδή «απορροφήθηκαν» στη διαδρομή από την πόρτα του διυλιστηρίου ως το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου άλλα δύο λεπτά μέσα σε μια εβδομάδα – έτσι ώστε το καπέλο από την αρχή της χρονιάς να είναι 7,6 λεπτά ανά λίτρο. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να συζητά με τους εμπλεκομένους στο κύκλωμα εμπορίας καυσίμων τις δυνατότητες μείωσης των τιμών που… ανεβαίνουν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας περιμένει στο γραφείο του τους εκπροσώπους των διυλιστηρίων, των εταιριών εμπορίας καυσίμων και των βενζινοπωλών με βασικό θέμα συζήτησης το επίπεδο τιμών στο οποίο θα «ανοίξει» το πετρέλαιο θέρμανσης, η διανομή του οποίου αρχίζει αύριο Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, σε τιμές κατά 20% υψηλότερες από τις περσινές. Με τους εκπροσώπους συζήτησε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος, οι οποίοι εκτίμησαν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωθεί σε τιμές κοντά στα 72-75 λεπτά το λίτρο, δηλαδή κατά 19-22% ακριβότερο σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο (59-63 λεπτά το λίτρο).

Ο υφυπουργός υπέγραψε αγορανομική διάταξη που υποχρεώνει τους βενζινοπώλες να δηλώνουν ηλεκτρονικά κάθε αλλαγή τιμής – ακόμη και να επιβεβαιώνουν τη μη μεταβολή, εάν πωλούν με την ίδια τιμή για διάστημα τουλάχιστον 7 ημερών. Το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει αυτή την πληροφορία αναρτώντας στην ιστοσελίδα www.fuelprices.gr τις τιμές κάθε πρατηρίου την ίδια στιγμή που θα τις γνωστοποιεί ο πρατηριούχος, έτσι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει σε «ζωντανό χρόνο» πού θα βρει στην περιοχή του φθηνή βενζίνη. Οι βενζινοπώλες, πάντως, δεν δείχνουν πρόθυμοι να εφαρμόσουν την αγορανομική διάταξη, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι μόνον αυτοί που επηρεάζουν την τελική τιμή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr