Ερασιτέχνες ψαράδες με τη “βούλα” από Καρδίτσα και Τρίκαλα

Ένα από τα ποιο δημοφιλέστερα χόμπι στην Ελλάδα είναι το ψάρεμα. Στη Θεσσαλία έχει ιδρυθεί ο Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Καρδίτσας «Νικόλαος Πλαστήρας», ο οποίος χρονολογείτε από το 1977! Την περασμένη Τρίτη το βράδυ 8-4-2008 στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας, έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.

0 356

Ένα από τα ποιο δημοφιλέστερα χόμπι στην Ελλάδα είναι το ψάρεμα. Στη Θεσσαλία έχει ιδρυθεί ο Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Καρδίτσας «Νικόλαος Πλαστήρας», ο οποίος χρονολογείτε από το 1977! Την περασμένη Τρίτη το βράδυ 8-4-2008 στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας, έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.

praradesIM.jpgΈνα από τα ποιο δημοφιλέστερα χόμπι στην Ελλάδα είναι το ψάρεμα. Στη Θεσσαλία έχει ιδρυθεί ο Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Καρδίτσας «Νικόλαος Πλαστήρας», ο οποίος χρονολογείτε από το 1977! Την περασμένη Τρίτη το βράδυ 8-4-2008 στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας, έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. Εψήφισαν συνολικά 174 ερασιτέχνες ψαράδες. Από το κοινό ψηφοδέλτιο που υπήρχε, εκλέχθηκε το 7μελές νέο Δ.Σ. το οποίο συγκροτήθηκε σε Σώμα και έχει ως εξής: Πρόεδρος Τσικρίκης Βασίλειος, Αντιπρόεδρος Αρχοντής Κώστας, Γενικός Γραμματέας Λαλέας Σταύρος, Ταμίας Γεωργίου Αθανάσιος, Έφορος Παύλου Γεώργιος, Μέλος Ασκητής Απόστολος, και Μέλος Λάμπρου Γεώργιος. Στην Καρδίτσα βρέθηκαν και Τρικαλινοί οι οποίοι εγγραφτήκαν ως νέα μέλη του Συλλόγου και ψήφησαν, εφόσον στα Τρίκαλα δεν υπάρχει ακόμη ανάλογος Σύλλογος με ερασιτέχνες ψαράδες. Τα νέα μέλη είναι οι: Κουτής Αχιλλέας, Νιζάμης Κώστας, Σακαλιάς Νίκος, Σαλέπης Νίκος καιpraradesI.jpg Τσιανάκας Σπύρος. Η προοπτική δημιουργίας ενός τέτοιου Συλλόγου και στα Τρίκαλα συζητήθηκε μεταξύ φίλων, από τους οποίους εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι στο ενδεχόμενο αυτό, ο αριθμός των μελών θα είναι πολύ μεγάλος, καθώς με το ερασιτεχνικό ψάρεμα ασχολούνται εκατοντάδες συμπολίτες, πολλοί απ’ αυτούς εντατικά και συστηματικά. Στην Καρδίτσα η εκτίμηση του Δ.Σ. είναι πως ο αριθμός των μελών ίσως ξεπεράσει τα 1000. Σαν ερασιτέχνης ψαράς έχεις δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζεις. Σε άλλο άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτά.

Σύσκεψη για το ψάρεμα της λίμνης «Νικολάου Πλαστήρα»

prarades.jpgΜία από τις προτεραιότητες του νέου Δ.Σ. ήταν να υπάρξει νωρίς μία συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, Νομαρχία Καρδίτσας, Δήμος Πλαστήρα, Δήμος Νευρόπολης, Δήμος Ιτάμου, σχετικά με το ενδεχόμενο που ακούστηκε, ότι η Νομαρχία Καρδίτσας θα απαγορεύσει το ψάρεμα με καλάμι για όλο το μήνα Μάιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιούνταν χθες Πέμπτη το πρωί στην Νομαρχία Καρδίτσας. Τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η πρόταση του συλλόγου θα ήταν να αποτραπεί βέβαια αυτή η ενδεχόμενη απόφαση της Νομαρχίας και να υπάρξει περιορισμός μόνο στον αριθμό των καλαμιών κατά άτομο, δηλαδή μόνο δύο ανά άτομο. Αυτό θεωρείται ως λογικό από πλευράς του Συλλόγου για να υπάρξει κάποια ισορροπία και έλεγχος στο ψάρεμα. Δεν μπορεί όμως ξαφνικά από 1η Μαΐου να απαγορεύετε το ψάρεμα δια παντός μέσου τη στιγμή που την προηγούμενη μέρα κάποιοι επαγγελματίες πιθανώς, μπορεί να βγάλουν χιλιάδες κιλά με τα δίχτυα και να μην μπορούν να τα διοχετεύσουν στην αγορά. Αυτό ακριβώς συνέβη πριν λίγες μέρες, που σύμφωνα με πληροφορίες έμειναν πολλά κιλά ψάρια απούλητα, με αποτέλεσμα να πεταχτούν. Την περίοδο αυτή εκτός από τους Θεσσαλούς ψαράδες, έρχονται ακόμη και από Κοζάνη για να ψαρέψουν στη λίμνη Πλαστήρα. Τοpraradesimg.jpg εισόδημα για τους ντόπιους επαγγελματίες γύρο από την λίμνη θα είναι λίγο καλύτερο, διότι όλο και κάτι θα πάρει κάποιος επισκέπτης. Σκοπός ακόμη του Δ.Σ. είναι το στήσιμο ιστοσελίδας στην οποία θα μπορούν να ενημερώνονται τα μέλη. Επίσης να παταχθεί η παράνομη αλιεία, να εμπλουτίσουν τα ποτάμια με πέστροφα και οι λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου με εξευγενισμένα είδη ψαριών. Ακόμη, θα δώσουν μεγάλο βάρος στην προστασία του περιβάλλοντος των ποταμών και των λιμνών, γιατί χωρίς καθαρά νερά ψάρεμα δεν θα υπάρξει. Κάποτε ασχολούνταν όλες οι οικογένειες με το ψάρεμα στις παραποτάμιες περιοχές του Πηνειού, τώρα ούτε για βόλτα δεν τολμάς να πλησιάσεις στο ποτάμι λόγω της μόλυνσης που έχει υποστεί και η οποία είναι διαχρονική. Τα  ψάρια έχουν σκουλήκια και καρκινώματα, ενώ ως γνωστό έχουν εξαφανιστεί οι καραβίδες και τα χέλια.    Τουλάχιστον θα σταθούμε ικανοί να προστατέψουμε ότι καθαρό μας απέμεινε;

Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε για λίμνες που αποξηραθήκαν στον Νομό Τρικάλων, για λίμνες που θα δημιουργηθούν και που δημιουργήθηκαν, τις προοπτικές που υπάρχουν και τη μεγάλη σημασία της ύπαρξής τους. Ακόμη, πως ήταν το ψάρεμα παλιά στον Πηνειό και σε λίμνες της περιοχής.

 

Νίκος Σαλέπης

salepisn@otenet.gr           

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr