Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Βλαχαβιωτών «Η ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ»

Όταν μια ομάδα νέων κυρίως ανθρώπων του Τ.Δ. Βλαχάβας του δήμου Καλαμπάκας πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν νέο σύλλογο στον τομέα του Πολιτισμού άλλοι είπαν ότι αυτό είναι πολυτέλεια και άλλοι ότι θα λειτουργήσει «υπονομευτικά» προς τον υπάρχον. Βεβαίως οι ανταγωνισμοί, οι έριδες, οι αντιπαραθέσεις είναι ίδιον φαινόμενο των τοπικών μικρών και κλειστών κοινωνιών.

0 529

Όταν μια ομάδα νέων κυρίως ανθρώπων του Τ.Δ. Βλαχάβας του δήμου Καλαμπάκας πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν νέο σύλλογο στον τομέα του Πολιτισμού άλλοι είπαν ότι αυτό είναι πολυτέλεια και άλλοι ότι θα λειτουργήσει «υπονομευτικά» προς τον υπάρχον. Βεβαίως οι ανταγωνισμοί, οι έριδες, οι αντιπαραθέσεις είναι ίδιον φαινόμενο των τοπικών μικρών και κλειστών κοινωνιών.

Και είναι αυτά τα φαινόμενα αποτέλεσμα κατάλοιπων και νοοτροπιών που διαμορφώνονται διαχρονικά στις τοπικές κοινωνίες.
Από την άποψη αυτή η Βλαχάβα δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.
Ωστόσο και είναι αυτό κάτι που τονίζεται ιδιαίτερα από τους έχοντες την πρωτοβουλία ίδρυσης του νέου πολιτιστικού φορέα, δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό να υπάρχουν δυο πολιτιστικοί σύλλογοι.
Απεναντίας μέσα απ’ τον καλώς νοούμενο ανταγωνισμό μπορεί να προκύψουν και θετικά αποτελέσματα που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του τοπικού πολιτισμού.
Το μείζων λοιπόν για τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της Βλαχάβας είναι να υπάρχει παράλληλη δράση ώστε να μεγιστοποιηθεί και το συνολικό αποτέλεσμα.
Γιατί εκείνο που εν τέλει αποτελεί ζητούμενο και ενδιαφέρει είναι το συνολικό αποτέλεσμα για είναι τόπο.
Πάντως σ’ αυτά, οι δυο πολιτιστικοί φορείς της Βλαχάβας καλούνται να δώσουν εξετάσεις.
Η εκδήλωση
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο κέντρο «Ρουαγιάλ Παλλάς» της Καλαμπάκας και σ’ αυτήν έδωσαν το παρών πολλοί Βλαχαβιώτες αλλά και φίλοι του νέου συλλόγου. Εκ μέρους της προσωρινής διοίκησης χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος της κ. Ευαγ. Φωτόπουλος ο οποίος εκτός των άλλων υπογράμμισε ότι ο νέος σύλλογος θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην καταγραφή μελέτης και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Βλαχάβας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος η προσωρινή διοίκηση απήθυνε κάλεσμα για συμμετοχή και δράση κυρίως στους νέους του χωριού.
«…Δεν αντιπαλεύουμε κανέναν, δρούμε για την πρόοδο, την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Βλαχάβας…», κατέληξε το κάλεσμα.
Στη συνέχεια ακολούθησε ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής μουσικής και πολιτιστικής παράδοσης από τα χορευτικά τμήματα του νεοσύστατου συλλόγου.
Η βραδιά έκλεισε με την πλούσια λαχειοφόρο και γλέντι με χορό και τραγούδι που κράτησε μέχρι αργά.
Να σημειώσουμε τέλος ότι σύντομα θα εκλεγεί κανονική διοίκηση η οποία και θα ανακοινώσει τις μελλοντικές πρωτοβουλίες του νέου συλλόγου που μπορεί να γεννήθηκε μέσα απ’ τον ανταγωνισμό αλλά μπορεί να λειτουργήσει συλλογικά και να φέρει θετικό αποτέλεσμα για την Βλαχάβα και τον τοπικό πολιτισμό. Την προσωρινή διοίκηση συναποτελούν οι: Αλεξ. Τάτσιος, Νικ. Τσεκούρας, Κώστας Φωτόπουλος, Ευαγ. Φωτόπουλος, Νικ. Μπράβας, Βασ. Τάτσιος και Απ. Καραλής.
Χαιρετισμός προέδρου Τ.Σ. κ. Γ. Τσεκούρα
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Βλαχάβας κ. Γιώργος Τσεκούρας χαιρέτησε την πρωτοβουλία ίδρυσης του νέου συλλόγου υπογραμμίζοντας ότι θα εισηγηθεί στο Τ.Σ. την παραχώρηση του κτιρίου όπου στεγάζονταν ο τοπικός Γεωργικός Συνεταιρισμός και υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τον σύλλογο και οικονομικά.
Ποιοι παραβρέθηκαν
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Καλαμπάκας Χρ. Στάλιας και Στέργιος Τσαντούλας, η δημοτική σύμβουλος Γιάννα Τούλα, ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Δημ. Σακελλαρίου, οι δημ. σύμβουλοι Θοδ. Αλέκος, Ντ. Καρακώστας, Γ. Δήμου και Ευθ. Καραφύλλας, ο πρόεδρος του Εργ. Κέντρου Χρ. Σινάνης, ο πρόεδρος των αγελαδοτρόφων Ν. Τρικάλων ενώ τηλεγραφήματα έστειλαν ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ, ο Υπουργός δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Νικ. Λέγκας και ο πρώην βουλευτής Θεοδ. Σκρέκας.

Η ΕΡΕΥΝΑ 24 Φεβρουαρίου 2008, αρ. φύλλου 14841,   σελίδα 17 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr