Διπλή «απογείωση» στα ασφάλιστρα ΙΧ το 2009

Σε φάση… απογείωσης περνούν τον Ιανουάριο και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων που αναμένεται να ακριβύνουν 20% αρχικά και γύρω στο 40% στα τέλη του 2009. Το ανατιμητικό κλίμα των ασφαλίστρων θα είναι συνεχές, θα καλύπτει όλη την προσεχή διετία, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2012 να χουν διπλασιαστεί τα σημερινά ασφάλιστρα Ι.Χ. αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κ.λπ.

0 438

Σε φάση… απογείωσης περνούν τον Ιανουάριο και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων που αναμένεται να ακριβύνουν 20% αρχικά και γύρω στο 40% στα τέλη του 2009. Το ανατιμητικό κλίμα των ασφαλίστρων θα είναι συνεχές, θα καλύπτει όλη την προσεχή διετία, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2012 να χουν διπλασιαστεί τα σημερινά ασφάλιστρα Ι.Χ. αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κ.λπ.

Σε φάση… απογείωσης περνούν τον Ιανουάριο και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων που αναμένεται να ακριβύνουν 20% αρχικά και γύρω στο 40% στα τέλη του 2009. Το ανατιμητικό κλίμα των ασφαλίστρων θα είναι συνεχές, θα καλύπτει όλη την προσεχή διετία, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2012 να χουν διπλασιαστεί τα σημερινά ασφάλιστρα Ι.Χ. αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κ.λπ.  Θα είναι δε αποτέλεσμα της παράλληλης σταδιακής αναπροσαρμογής των κατωτάτων ορίων αποζημίωσης που πληρώνουν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες για τα τροχαία ατυχήματα (υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες) και τα οποία θα δεκαπλασιαστούν σε σχέση με τα σημερινά.

Ερωτηθείς χθες σχετικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Φωκίων Μπράβος για τις αναμενόμενες ανατιμήσεις των ασφαλίστρων για τον Ιανουάριο, τις προσδιόρισε γύρω στο 12%.

Τα νέα κατώτατα όρια αποζημιώσεων θα αυξηθούν ως εξής:

  •  Υλικές ζημιές: Το ελάχιστο ποσό ασφαλιστικής κάλυψης ορίζεται από 1ης Ιουλίου 2009 σε 500.000 ευρώ ανά ατύχημα από 100.000 ευρώ σήμερα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αξιώσεων των θυμάτων. Από 1ης Ιανουαρίου 2012 το ελάχιστο όριο κάλυψης θα ανέλθει σε 1.000.000 ευρώ.
  •  Σωματικές βλάβες: Από την 1η Ιουλίου 2009 το κατώτατο όριο κάλυψης ορίζεται σε 2.500.000 ευρώ ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό θυμάτων, και σε 5.000.000 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2012 (σήμερα το όριο είναι 500.000 ευρώ).

Ενημέρωση
Η συμπεριφορά των πολιτών στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων, ζημιών είναι το θέμα ενημερωτικής εκστρατείας (και σε σχολεία) που ξεκινά η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια της Ενωσης Μαργαρίτα Αντωνάκη.

Παρουσιάστηκε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία MARC ΑΕ, από τον Φωκ. Μπράβο (πρόεδρος της Ενωσης ασφ. εταιρειών), τον Νικ. Αδαμαντιάδη (πρόεδρος Επιτροπής Επικοινωνίας), Θωμά Γεράκη (πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος της MARC ΑΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (97%) θεωρεί σημαντική τη λήψη προληπτικών μέτρων. Ωστόσο, παρά την καθολική παραδοχή για την αναγκαιότητα των πρόληψης, μόνο ο ένας στους τρεις δηλώνει ότι λαμβάνει επαρκή μέτρα για αποφυγή ατυχημάτων, ζημιών και καταστροφών.

Το 46% ανέφερε ότι λαμβάνει κάποια μέτρα τα οποία όμως δεν θεωρεί επαρκή, και ένας στους πέντε πολίτες (21,1%) ομολογεί ότι δεν ανήκει σε εκείνους που παίρνουν μέτρα πρόληψης στη ζωή τους.

Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο προνοητικές σε σχέση με τους άνδρες (33,7% – 31,2%), ενώ η λήψη μέτρων πρόληψης αυξάνεται με βάση την ηλικιακή κατηγορία.

Η αμέλεια αναφέρεται ως ο σημαντικότερος λόγος μη λήψης επαρκών μέτρων πρόληψης (62,6%)

Τα συμπεράσματα ανά τομέα:

  • Τομέας Υγείας: Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 6 στους 10 πολίτες δεν κάνουν τακτικά τσεκ-απ, το 45,2% δεν προσέχει τη διατροφή του, το 47,2% των γυναικών δεν κάνει τακτικά τεστ Παπ και έλεγχο στήθους, ενώ αρκετοί (30%) δεν προσφεύγουν εγκαίρως στον γιατρό όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
  • Τομέας ασφάλειας ακίνητης περιουσίας: Το 70,6% των σπιτιών δεν διαθέτει συναγερμό, σχεδόν οι 6 στους 10 δεν ελέγχουν την υδραυλική και την ηλεκτρική εγκατάσταση, ενώ μόνο οι 4 στους 10 έχουν πυροσβεστήρα στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας τους.
  • Τομέας οδικής ασφάλειας: Οι 7 στους 10 οδηγούς του Λεκανοπεδίου παραδέχονται ότι έχουν παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη, το 56,3% προσπερνά μπαίνοντας και στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και το 30% φαίνεται ότι οδηγεί και ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι 9 στους 10 οδηγούς δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν πάντα ζώνη ασφαλείας, ενώ το 75,8% φοράει πάντα κράνος όταν οδηγεί δίκυκλο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr