Δέκα ανεξήγητα φαινόμενα

Παρά την εκπληκτική εξέλιξη και ανάπτυξη στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο άνθρωπος συνεχίζει να βιώνει φαινόμενα μεταφυσικά ή παραψυχολογικά, τα οποία δεν μπορεί να εξηγήσει ορθολογικά.

0 580

Παρά την εκπληκτική εξέλιξη και ανάπτυξη στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο άνθρωπος συνεχίζει να βιώνει φαινόμενα μεταφυσικά ή παραψυχολογικά, τα οποία δεν μπορεί να εξηγήσει ορθολογικά. Η σύνδεση σώματος – μυαλού

Μόλις τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει ξεκινήσει να κατανοεί τους τρόπους με τους οποίους το μυαλό επηρεάζει το σώμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φαινόμενο placebo, όπου αποδεικνύεται ότι ένας άνθρωπος μπορεί ν’ ανακουφιστεί από συμπτώματα ασθένειας, πιστεύοντας απλά ότι η θεραπεία που ακολούθησε είναι αποτελεσματική, ακόμη και αν αυτή είναι ψεύτικη.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως το σώμα, χρησιμοποιώντας διαδικασίες, τις οποίες δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, έχει τη δυνατότητα να αυτό-θεραπευθεί, με τρόπο αποτελεσματικότερο από αυτόν που προσφέρει η ιατρική.

Ψυχικές δυνάμεις και υπερ – αισθητική αντίληψη

Οι ψυχικές δυνάμεις και η υπερ – αισθητική αντίληψη (ESP) βρίσκονται στη λίστα των ανεξήγητων φαινόμενων για το λόγο και μόνο ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύει σε αυτές. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως η διαίσθηση είναι ένα είδος ψυχικής δύναμης, ένας τρόπος για να εισέλθει κάποιος στην απόκρυφη ή ειδική γνώση για τον κόσμο ή το μέλλον.

Ερευνητές μελέτησαν ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι έχουν ψυχικές δυνάμεις, ωστόσο τ’ αποτελέσματα που προέχονται από ελεγχόμενο επιστημονικό περιβάλλον, είναι αρνητικά ή αμφιλεγόμενα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι ψυχικές δυνάμεις δεν είναι δυνατό να δοκιμαστούν – ή για κάποιον ανεξήγητο λόγο – εξαφανίζονται στην παρουσία σκεπτικιστών ή επιστημόνων. Εάν αυτό αληθεύει, η επιστήμη δεν θα μπορέσει ποτέ να αποδείξει ή να διαψεύσει την ύπαρξη των ψυχικών δυνάμεων.

Η ζωή μετά θάνατον και οι επιθανάτιες εμπειρίες

Ένα ακόμη ανεξήγητο φαινόμενο είναι οι αναφορές ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στο θάνατο, που δήλωσαν ότι βίωσαν ορισμένες μυστικιστικές εμπειρίες (όπως ότι προχωρήσουν σ’ ένα τούνελ κατευθυνόμενοι προς μία πηγή φωτός, ότι βρίσκονται ξανά με αγαπημένα τους πρόσωπα, ότι έχω μία αίσθηση γαλήνης, κ.λ.π.). Αυτές οι εμπειρίες, ενδεχομένως, να υποδεικνύουν την ύπαρξη ζωής πέραν του τάφου.

Οι σκεπτικιστές, από την πλευρά τους θεωρούν πως αυτές οι εμπειρίες είναι φυσικές και προβλεπόμενες παραισθήσεις που έχει ένας τραυματισμένος εγκέφαλος. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος που να εξηγεί τι προκαλεί τις επιθανάτιες εμπειρίες, ή αν είναι πραγματικά εικόνες «από την άλλη πλευρά».

UFO

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ύπαρξη των UFO (Unidentified Flying Objects) – πολλοί άνθρωποι βλέπουν αντικείμενα στον ουρανό (από αεροπλάνα μέχρι μετεωρίτες) που δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι. Αν τώρα αυτά τα αντικείμενα και φώτα είναι ή δεν είναι εξωγήινα διαστημόπλοια είναι άλλο ζήτημα.

Παρόλα αυτά, η έρευνα απέδειξε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφάνισης UFO, επρόκειτο για συνηθισμένα αντικείμενα. Ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις εμφάνισης UFO θα παραμείνουν ανεξήγητες.

Deja vu

Deja vu στα γαλλικά σημαίνει ότι «το έχω ξαναδεί» και αναφέρεται σε αυτό το ιδιαίτερο και μυστηριώδες συναίσθημα ότι έχουμε ξαναζήσει μία κατάσταση, την οποία βιώνουμε εκείνη τη στιγμή. Μία γυναίκα, για παράδειγμα μπορεί να εισέρχεται σ’ ένα κτίριο, σε μία ξένη χώρα που δεν έχει επισκεφθεί ποτέ ξανά, ωστόσο βιώνει ένα απόκοσμο συναίσθημα, ενώ παράλληλα νιώθει ότι έχει ξαναζήσει το σκηνικό αυτό.

Για πολλούς ανθρώπους, το deja vu είναι μία ψυχική εμπειρία ή αναλαμπή προηγούμενων ζωών. Όπως συμβαίνει και με τη διαίσθηση, η έρευνα στην ανθρώπινη ψυχολογία μπορεί να προσφέρει περισσότερο νατουραλιστικές εξηγήσεις. Τελικώς, όμως, η αιτία και η φύση των φαινομένων αυτών παραμένουν ανεξήγητο μυστήριο.

Φαντάσματα

Τα πνεύματα των νεκρών είναι ένα δημοφιλές στοιχείο της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Από τον Σαίξπηρ έως τον κινηματογράφο και γνωστές σειρές της τηλεόρασης, βλέπουμε παντού την παρουσία τους.

Υπάρχουν αναφορές ανθρώπων που έχουν δει φαντάσματα ξένων, αλλά και αγαπημένων τους προσώπων. Μάλιστα, πολλοί δηλώνoυν ότι είδαν ή φωτογράφισαν διάφορα φαντάσματα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με αυτά.

Παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα για την ύπαρξη των φαντασμάτων, πολλοί ερευνητές ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα καταφέρουν να αποδείξουν ότι οι νεκροί μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ζωντανούς, δίνοντας μία απάντηση σε αυτό το μυστήριο..

Μυστηριώδεις εξαφανίσεις

Οι άνθρωποι εξαφανίζονται για διάφορους λόγους. Οι περισσότεροι είναι φυγάδες, κάποιοι πεθαίνουν σ’ ατυχήματα και κάποιοι λιγότεροι πέφτουν θύματα απαγωγής ή δολοφονούνται. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις στο τέλος εξιχνιάζονται.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως, με τις πραγματικά μυστηριώδεις εξαφανίσεις. Από το πλήρωμα του «Μαρί Σελέστ» έως τον Τζίμι Χόφα, την Αμέλια Έρχαρτ και την Ναταλί Χόλογουεϊ, ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται ότι εξαφανίζονται χωρίς ν’ αφήσουν κάποιος ίχνος.

Ένα άτομο που έχει εξαφανιστεί, μπορεί να βρεθεί ύστερα από έρευνα της αστυνομίας, ύστερα από εξομολόγηση ή μετά από ατύχημα. Όταν, όμως, τα στοιχεία είναι ελλιπή και οι ενδείξεις δεν οδηγούν πουθενά, τότε ούτε η αστυνομία, ούτε η εγκληματολογική έρευνα μπορούν να λύσουν το έγκλημα.

Διαίσθηση

Όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή το συναίσθημα της διαίσθησης, είτε ως «κακό προαίσθημα» είτε ως «έκτη αίσθηση» ή οτιδήποτε άλλο. Σαφώς το «κακό προαίσθημα» είναι συνήθως λανθασμένο. Καμιά φορά όμως, το προαίσθημα είναι και σωστό. Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι υποσυνείδητα συλλέγουν πληροφορίες από το περιβάλλον τους, που οδηγούν στο συναίσθημα ότι γνωρίζουν ήδη την πληροφορία χωρίς να ξέρουν ακριβώς πώς ή γιατί γνωρίζουν τις πληροφορίες αυτές.

Οι περιπτώσεις διαίσθησης είναι δύσκολο να αποδειχθούν ή να μελετηθούν και η ψυχολογία αποτελεί μόνο ένα μέρος της απάντησης.

Bigfoot

Για πολλές δεκαετίες, το μεγάλο, τριχωτό και ανθρωπόμορφο τέρας με το όνομα Bigfoot ή άνθρωπος των Ιμαλαΐων είχε θεαθεί σε διάφορες περιοχές της Αμερικής. Παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να υπάρχουν χιλιάδες Bigfoot, δεν έχει βρεθεί ποτέ ούτε ένα κουφάρι. Κανένας κυνηγός δεν έχει σκοτώσει κάποιο, ούτε υπήρξε ατύχημα με διερχόμενο αυτοκίνητο, ενώ κανένα δεν έχει πεθάνει από φυσικά αίτια.

Απουσία οποιονδήποτε χειροπιαστών αποδεικτικών στοιχείων, οστών ακόμη και δοντιών, απομένουν μόνον οι αναφορές αυτοπτών μαρτύρων και περίεργων φωτογραφιών και ταινιών. Καθώς δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί κάτι που δεν φαίνεται ότι δεν υπάρχει, η επιστήμη δεν πρόκειται ποτέ να πιστοποιήσει την ύπαρξη όντων όπως του ανθρώπου των Ιμαλαΐων και του τέρατος του Λοχ Νες, τα οποία ωστόσο συνεχίζουν να ζουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Ο μυστηριώδης ήχος του Τάος

Το τελευταίο ανεξήγητο φαινόμενο είναι ο υπόκωφος ήχος που κατακλύζει και ενοχλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της μικρής πόλης Τάος, στο Νέο Μεξικό. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν αναφορές για αυτόν τον υπόκωφο και μυστηριώδη ήχο, που έρχεται με τον άνεμο της ερήμου. Παραδόξως, μόνο το 2% των κατοίκων του Τάος έχουν αναφέρει ότι ακούν τον ήχο αυτό. Ορισμένοι θεωρούν ότι προκαλείται από κάποια περίεργη ακουστική. Άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μαζική υστερία ή για κάποιον μυστικό και μοχθηρό σκοπό. Πάντως, όποια περιγραφή και εξήγηση κι αν έχει δοθεί σε αυτόν το θόρυβο, κανείς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την πηγή του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από livescience.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr