Βουβός αποχαιρετισμός από χιλιάδες πιστούς

Με έκδηλη την οδύνη και τη συγκίνηση στα πρόσωπά τους, εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στη Μητρόπολη Αθηνών για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

0 297

Με έκδηλη την οδύνη και τη συγκίνηση στα πρόσωπά τους, εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στη Μητρόπολη Αθηνών για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Με έκδηλη την οδύνη και τη συγκίνηση στα πρόσωπά τους, εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στη Μητρόπολη Αθηνών για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Παρά το τσουχτερό κρύο και τα διαστήματα πρόσκαιρου χιονόνερου, νέοι, συνταξιούχοι, μητέρες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά, πολλοί ιερωμένοι και άνθρωποι που άφησαν για λίγο την εργασία τους πέρασαν από τη Μητρόπολη για να τιμήσουν τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά της αναμονής ως την είσοδο του ναού.Παράλληλα, την Τρίτη καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του Αρχιεπισκόπου. Ειδικότερα η σορός του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό έως και την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 8 μμ. Την επομένη στις 10 πμ θα ψαλεί η εξόδιος ιερά ακολουθία και στη συνέχεια θα εκφωνηθούν επικήδειοι λόγοισύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο.
Η σορός θα μεταφερθεί στο Α’ νεκροταφείο και θα τη συνοδεύσουν οι προσελθόντες επίσημοι. Από το πυροβολείο του Λυκαβηττού θα ριφθούν είκοσι ένας κανονιοβολισμοί ενώ μέσα στο νεκροταφείο θα υπάρχει μικτό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων για να αποδώσει τιμές.Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα κρατήσει συμβολικά πέντε λεπτών «σιγή» την Πέμπτη από τις 12:00 έως 12:05, ως ένδειξη συμμετοχής στο εθνικό πένθος.Σύμφωνα με υπολογισμούς, μέχρι τις 11.00 το βράδυ της Δευτέρας περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είχαν προσκυνήσει το σκήνωμα του μακαριστού Χριστόδουλου. Μάλιστα οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν λειτούργησαν ανασταλτικά στην προσέλευση των προσκυνητών.

Στο μεταξύ, συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έχουν αποστείλει πολύ ηγέτες ξένων κρατών, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Τζορτζ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν.Ο Τζορτζ Μπους σημειώνει ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος «ήταν ευρέως γνωστός ως μία ευκρινής φωνή της Ορθόδοξης πίστης», ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «δυσαναπλήρωτη απώλεια».

Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο έχουν ενταθεί οι διαβουλεύσεις για την επόμενη ημέρα στην Εκκλησία και όλοι οι ενδιαφερόμενοι επιδιώκουν συμμαχίες.Όπως αναφέρει Το Βήμα, η ημερομηνία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου αποτέλεσε το πρώτο σημείο τριβής μεταξύ των ιεραρχών που μετέχουν στη 12μελή Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ορισμένοι ιεράρχες επιθυμούσαν να οριστεί ως ημέρα εκλογής η 12η Φεβρουαρίου αλλά τελικά επελέγη η 7η Φεβρουαρίου, η οποία υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από τους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο, Σπάρτης κ. Ευστάθιο και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο. Όπως λέγεται, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο ισχυρότερων, όπως χαρακτηρίζονται, υποψηφίων, δηλαδή των Μητροπολιτών Θηβών κ. Ιερώνυμου και Σπάρτης κ. Ευστάθιου, βρίσκονται οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Σύρου κ. Δωρόθεος, οι οποίοι θα μετάσχουν στην κούρσα της διαδοχής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr