Απαξίωση της εκπαίδευσης του ξεναγού

Στην απαξίωση της εκπαίδευσης του ξεναγού οδηγεί διάταξη νομοσχεδίου που έχει καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ και συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η διάταξη προβλέπει ότι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού μπορεί να χορηγείται και σε πτυχιούχους αρχαιολογίας ή ιστορίας της τέχνης.

0 431

Στην απαξίωση της εκπαίδευσης του ξεναγού οδηγεί διάταξη νομοσχεδίου που έχει καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ και συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η διάταξη προβλέπει ότι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού μπορεί να χορηγείται και σε πτυχιούχους αρχαιολογίας ή ιστορίας της τέχνης.

Στην απαξίωση της εκπαίδευσης του ξεναγού οδηγεί διάταξη νομοσχεδίου που έχει καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ και συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η διάταξη προβλέπει ότι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού μπορεί να χορηγείται και σε πτυχιούχους αρχαιολογίας ή ιστορίας της τέχνης. Μέχρι σήμερα άδεια μπορούσαν να πάρουν μόνο οι απόφοιτοι των Σχολών Ξεναγών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Κέρκυρας.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση απαξιώνει την εκπαίδευση του ξεναγού αφού αρχαιολόγοι και ιστορικοί θα εξασκούν το επάγγελμα χωρίς την ειδική εκπαίδευση και πρακτική που απαιτείται μέχρι σήμερα. Υποβαθμίζει τις ίδιες τις Σχολές Ξεναγών στην Ελλάδα που θεωρούνται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, μένει αδιευκρίνιστο με ποιους εργασιακούς όρους θα απασχολούνται οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί τέχνης. Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Οπως και οι σπουδαστές των Σχολών Ξεναγών που επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει τα εργασιακά δεδομένα και εκμεταλλεύεται και την ανεργία των αρχαιολόγων.

πηγή: Ριζοσπάστης

Ακολουθεί επιστολή

των σπουδαστών των Σχολών Ξεναγών του Ο.Τ.Ε.Κ. Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Κέρκυρας.

Έχοντας λάβει γνώση του επικείμενου προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με τίτλο «Λειτουργική τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις», και συγκεκριμένα του άρθρου 3, παράγραφοι 1 & 2, ως σπουδαστές των Σχολών Ξεναγών του ΟΤΕΚ της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας και Κρήτης, εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας, για τους λόγους που παρατίθενται παρακάτω.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δίνεται δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του ξεναγού σε πτυχιούχους Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης, Έλληνες και αλλοδαπούς, χωρίς να έχουν καμιά εξειδίκευση, καμιά επιπλέον κατάρτιση, χωρίς να έχουν κάνει καμιά πρακτική άσκηση. Συνεπώς, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου:

 

  1. Απαξιώνεται η εκπαίδευση του ξεναγού έτσι όπως αυτή προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Ξεναγών, το οποίο καταρτίζεται από την Επιστημονική Επιτροπή του ΟΤΕΚ, που αποτελείται από καθηγητές Πανεπιστημίου και μάλιστα κυρίως αρχαιολόγους. Αν δεν υπήρχε ανάγκη επιπλέον επιμόρφωσης των πτυχιούχων αρχαιολογίας, τότε γιατί οι ίδιοι οι καθηγητές-μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής καταρτίζουν ένα πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό επιπλέον μαθημάτων πέρα από αυτά που διδάσκονται στο τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου ;

 

  1. Δεν λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος του ξεναγού το οποίο, πέρα από την απόκτηση γνώσεων, απαιτεί ειδική εκπαίδευση σε ένα ευρύ πεδίο γνώσεων και δεξιοτήτων (από θέματα ψυχολογίας και επικοινωνιακής ικανότητας ως θέματα πρώτων βοηθειών). Πόσο καταρτισμένος κι έτοιμος να ξεναγήσει μπορεί να θεωρείται ένας πτυχιούχος αρχαιολογίας όταν δεν έχει παρακολουθήσει μαθήματα τεχνικής ξενάγησης, διαδρομικής ξενάγησης, ψυχολογίας του τουρίστα, τουριστικής ανάπτυξης και νομοθεσίας και πρώτων βοηθειών ;

 

  1. Απαξιώνεται ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς η εκπαίδευση του ξεναγού στην Ελλάδα από τις Σχολές Ξεναγών του ΟΤΕΚ αποτελεί εδώ και χρόνια παγκοσμίως πρότυπο για την εκπαίδευση των ξεναγών, σύμφωνα και με έκθεση του CEDEFOP. Πώς είναι δυνατόν οι απόφοιτοι ξεναγοί του ΟΤΕΚ με 2,5 έτη εκπαίδευσης, με 26 εξειδικευμένα μαθήματα, με 108 ημέρες εκπαιδευτικών εκδρομών να εξισώνονται με συναδέλφους των οποίων η επιστημονική αρτιότητα και η επαγγελματική εκπαίδευση στο συγκεκριμένο τομέα της ξενάγησης δεν τεκμηριώνονται ;

 

  1. Χορηγείται η άδεια ξενάγησης σε αποφοίτους ξένων ιδρυμάτων που εκ των πραγμάτων δεν διαθέτουν την εξειδίκευση στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Πώς είναι δυνατόν να εξισώνεται η αρτιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν οι Σχολές Ξεναγών του ΟΤΕΚ, με τα απλά επιμορφωτικά και διάρκειας λίγων μηνών σεμινάρια, που δίνουν στους αλλοδαπούς συναδέλφους το δικαίωμα να ξεναγούν, τη στιγμή μάλιστα που οι Έλληνες ξεναγοί δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα στο εξωτερικό ; 

 

  1. Παραβλέπεται το γεγονός ότι ο ξεναγός είναι ο βασικότερος πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, το επάγγελμα του ξεναγού δεν αφορά την απλή και στείρα μετάδοση αρχαιολογικών γνώσεων. Αφορά προπάντων την προσπάθεια μύησης στην κουλτούρα ενός λαού, σκιαγράφησης της πολιτισμικής φυσιογνωμίας, της ταυτότητάς και των ιδιαιτεροτήτων του, έτσι όπως αυτά προκύπτουν από την καθημερινή ζωή και τις συνήθειές του. Μπορεί άραγε ένας πτυχιούχος αρχαιολογίας χωρίς επιπλέον εξειδίκευση ή ένας αλλοδαπός ξεναγός να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις απαιτήσεις ;

 

Το εν λόγω νομοσχέδιο εξάλλου παρουσιάζει και νομικά κωλύματα, τα οποία καταγγέλλονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών στην επιστολή που απηύθυνε στις 05/05/2009 στη Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται ουσιαστικά για σχέδιο νόμου μεθοδευμένο από τα συμφέροντα όσων θέλουν να εμπορευτούν τον τουρισμό και τον πολιτισμό στο βωμό του εύκολου κέρδους. Πρόκειται για σχέδιο νόμου που ουσιαστικά καταργεί τις Σχολές Ξεναγών του ΟΤΕΚ, ανατρέπει τα εργασιακά δεδομένα, καταστρατηγεί τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου κλάδου και εκμεταλλεύεται την ανεργία των αρχαιολόγων για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως η επίμαχη διάταξη θα οδηγήσει στην κατακόρυφη υποβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος ήδη δοκιμάζεται. Είναι εμφανές ότι με αυτόν τον τρόπο δεν πλήττεται απλώς ένας επαγγελματικός κλάδος, αλλά το συμφέρον ολόκληρης της χώρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης, και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών.

 

 

Με εκτίμηση

Εκ μέρους των Σπουδαστών των Σχολών Ξεναγών, οι εκπρόσωποί τους :

Κατερίνα Παπαμιχελάκη-Αθήνα

Δημητρία Παπαδοπούλου-Θεσσαλονίκη

Σπυριδούλα Πουλή-Κέρκυρα

Ελένη Σαμαριτάκη-Κρήτη

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr