Απάτη ύψους 56 εκατ. ευρώ ανακάλυψε η ΥΠΕΕ στην Κρήτη

0 252




Στο «μικροσκόπιο» της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) μπήκαν αγροτικοί συνεταιρισμοί και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε μια πρωτοφανή απάτη συνολικού ύψους 56 εκατ. ευρώ, μέσω παράνομης είσπραξης αγροτικού ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, η απάτη αναφέρεται σε αγρότες που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς – με απαλλαγή βιβλίων και στοιχείων – στους οποίους επιστρέφεται ο ΦΠΑ σε ποσοστό 7% επί της τιμολογιακής αξίας των αγροτικών προϊόντων που παρήγαγαν και πούλησαν πέρυσι. Οι έρευνες της ΥΠΕΕ ξεκίνησαν, όταν διαπιστώθηκαν υπερβολικά υψηλές δαπάνες που πραγματοποιούσαν με προκλητικό τρόπο από τους δικαιούχους αυτής της ρύθμισης.

Από τους ελέγχους της ΥΠΕΕ διαπιστώθηκε ότι κατά την τριετία 2005-2007 εισπράχθηκαν συνολικά 96 εκατ. ευρώ, όταν οι νόμιμες επιστροφές ΦΠΑ ανέρχονταν περίπου στα 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Υπηρεσία παρατηρείται σωρεία ποινικών και φορολογικών αδικημάτων.

Συγκεκριμένα, εμφανίζεται εξωπραγματικός όγκος συναλλαγών, με ανύπαρκτες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, κατασκευή επαγγελματικών σφραγίδων και πλαστογραφία υπογραφών καθώς επίσης αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων που δεν δικαιολογούνται από τον χρόνο παραγωγής τους και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με ανύπαρκτα στοιχεία διακίνησης και μεταφοράς.

Μέχρι και… νεκρούς ανάσταιναν


Ορισμένοι από τους παρανομούντες χρησιμοποίησαν για την είσπραξη του ΦΠΑ υπεύθυνες δηλώσεις αποθανόντων προσώπων. Ένας αριθμός εμπλεκομένων, ανεξαρτήτως των φορολογικών παραβάσεων, θα μηνυθούν από την ΥΠΕΕ και για σειρά ποινικών αδικημάτων, όπως πλαστογραφία, σύσταση συμμορίας, απάτη κατ’ εξακολούθηση, υπεξαίρεση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Όσοι εμπλεκόμενοι δεν έχουν υποπέσει σε ποινικά αδικήματα και συμμορφωθούν οικειοθελώς, δηλαδή επιστρέψουν τα παρανόμως εισπραχθέντα χρηματικά ποσά ΦΠΑ με το 1/5 των προσαυξήσεων στην αρμόδια ΔΟΥ, πριν την έκδοση εντολής προσωρινού ελέγχου, απαλλάσσονται από κάθε άλλο πρόστιμο ΦΠΑ και Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Οι έρευνες της ΥΠΠΕ συνεχίζονται, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν εμφανίζονται και άλλες αξιόποινες φορολογικές ή ποινικές πράξεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr