Αντιπαραθέσεις στο Δ.Σ. Καλαμπάκας

Αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία για θέματα του παρελθόντος (έργο πλατείας «Δημουλά»), που μπορούν να χαρακτηριστούν ως σκιαμαχίες, ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καλαμπάκας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

0 317

Αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία για θέματα του παρελθόντος (έργο πλατείας «Δημουλά»), που μπορούν να χαρακτηριστούν ως σκιαμαχίες, ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καλαμπάκας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία για θέματα του παρελθόντος (έργο πλατείας «Δημουλά»), που μπορούν να χαρακτηριστούν ως σκιαμαχίες, ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καλαμπάκας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.
Πρωταγωνιστές ο Δήμαρχος Βύρων Μπουτίνας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τάκης Σακελλαρίου με τον καθένα να επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο για πολιτικές που ασκήθηκαν απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και αυτές που ασκούνται από την νυν.
Κορύφωση της αντιπαράθεσης το θέμα που αφορούσε την έγκριση μελέτης προμήθειας ως ηλεκτρολογικού εξοπλισμού πλατείας «Δημουλά» και εξοπλισμού συντριβανιού στην ίδια πλατεία, ως και η πρόταση για ορθή επανάληψη αποφάσεων του Δημ. Συμβουλίου που αφορούσε την μίσθωση του εκθεσιακού κέντρου στο ΚΕΝΑΚΑΠ, ως και την συντήρηση του μουσείου. Ως γνωστόν για τα θέματα αυτά η αντιπολίτευση είχε καταθέσει σχετικές ενστάσεις στην περιφέρεια ζητώντας την ακύρωσή τους.
Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις που ελήφθησαν στα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν ομόφωνες.
Στο ουσιαστικό μέρος τώρα της συνεδρίασης (πρόταση δήμου Καλαμπάκας για ένταξη έργων στο ΟΠΑΑΧ και 4ο ΚΠΣ), ομόφωνα το δημ. συμβούλιο πρότεινε τα έργα που θα ενταχθούν.
Ενημέρωση για ΠΑΔΥΘ και Δάνειο
Ενημερώνοντας το σώμα για την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΑΔΥΘ ο κ. Μπουτίνας υπογράμμισε ότι αυτή αφορούσε την διαχείριση απορριμμάτων ενόψει της λειτουργίας του ΧΥΤΑ που όπως είπε, θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Ιούλιο.
Ο κ. Μπουτίνας μίλησε για ανάγκη οργάνωσης στη λειτουργία της ΠΑΔΥΘ αλλά και στην διελκυνστίνδα μεταξύ ΤΕΔΚ Τρικάλων και Καρδίτσας με τους υπόλοιπους δήμους αναφορικά με την μορφή που θα λάβει η λειτουργία της.
Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του δημάρχου ο δήμος Καλαμπάκας θα παραλάβει 150 κάδους ανακύκλωσης και ένα απορριμματοφόρο ενώ το οικονομικό τίμημα προβλέπεται να φτάσει τα 150 χιλ. Ευρώ το χρόνο.
Απ’ την πλευρά του ο κ. Σακελλαρίου ζήτησε να γίνει μελέτη για τον προσδιορισμό του όγκου απορριμμάτων του δήμου Καλαμπάκας αλλά το ύψος των εσόδων από τα δημ. τέλη ώστε να σχεδιαστεί τιμολογιακή πολιτική.
Τέλος όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη ενημέρωσης των δημοτών όσον αφορά την ανάγκη διαλογής των σκουπιδιών.
Σε ότι αφορά το δάνειο (1,350 εκ. Ευρώ) ο κ. Μπουτίνας είπε ότι τα χρήματα έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα ενώ για την καθυστέρηση πληρωμής των προμηθευτών είπε ότι όλα τα εντάλματα έχουν σταλεί στον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου και σύντομα θα αρχίσει η εξόφληση.
Προτάσεις έργων για ΟΠΑΑΧ
Στο ουσιαστικό μέρος της συνεδρίασης το Δ.Σ. ομόφωνα πρότεινε τα έργα που ο δήμος Καλαμπάκας ζητάει να ενταχθούν στο ΟΠΑΑΧ και στο 4ο ΚΠΣ.
Έργα ΟΠΑΑΧ
1) «Αποκατάσταση – ανάδειξη πλατανόδασους Διάβας 1.000.000 Ευρώ.
2) «Αγροτική οδοποιία στα Δ.Δ. Καστρακίου, Διάβας και Καλαμπάκας» 500.000 Ευρώ (μέτρο 5.3.32).
3) «Δημιουργία – βελτίωση αρδευτικού δικτύου στα Δ.Δ. Καστρακίου, Διάβας, Καλαμπάκας» 300.000 Ευρώ.
4) «Δημιουργία χώρων θέας και αναψυχής στα Δ.Δ. του δήμου Καλαμπάκας» 300.000 Ευρώ.
5) «Αποκατάσταση κτιρίου Αγροτ. Συνετ. Στο Δ.Δ. Καστρακίου και μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων» 300.000 Ευρώ.
Απ’ την πλευρά της αντιπολίτευσης προτάθηκε να ενταχθεί και το κτίριο του Αγρ. Συνετ. Βλαχάβας.
Τον προβληματισμό του για το έργο του δημ. σχολείου Καστρακίου που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Θησέας» με 1 εκ. Ευρώ.
Ο κ. Μπουτίνας έκανε λόγο για καθυστέρηση απορρόφησης των χρημάτων λόγω του ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες αδιοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάτι που ίσως οδηγήσει στην τροποποίηση του «Θήσεας» ώστε να μην χαθούν τα χρήματα.
Προτάσεις έργων για Δ΄ ΚΠΣ
Επέκταση και αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Καλαμπάκας 5.057.500
Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Καστρακίου 2.820.300
Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων Διάβας 3.332.000
Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων νέου σχεδίου Καλαμπάκας 6.961.500
Έργα οδοποιίας και έργα υποδομής νέου σχεδίου Καλαμπάκας 7.500.000
Ανάπλαση και αναβάθμιση της παλαιάς πόλης Καλαμπάκας 1.500.000
Ανάπλαση και αναβάθμιση του παλαιού οικισμού Καστρακίου 500.000
Αναπαλαίωση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Καστρακίου 1.000.000
Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Μεγ. Κερασιάς 300.000
Ανάπλαση και αξιοποίηση της κοίτης του Πηνειού Ποταμού 1.500.000
Ανάπλαση και αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής Πλατανίωνα Διάβας 800.000
Κατασκευή δικτύων άρδευσης του Δ.Δ. Αύρας 500.000
Κατασκευή Δημοτικού Μεγάρου του Δήμου Καλαμπάκας 1.500.000
Κατασκευή TELEFERIC και έργα υποδομής στην Κορομηλιά Διάβας 1.000.000
Κατασκευή Δικτύων αποχέτευσης στον οικισμό Κορομηλιάς 300.000
Βελτίωση και επέκταση των αρδευτικών αυλάκων Κρύας Βρύσης 300.000
Έργα ανάπλασης και αξιοποίησης κοινόχρηστων χωρών όλων των Δ.Δ. 500.000
Στα έργα αυτά προστέθηκαν και αυτά που πρότεινε ο κ. Σακελλαρίου και αφορούν την κατασκευή πάρκιγκ και πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου ή Κέντρου νεότητας, την ίδρυση αστικής συγκοινωνίας κλπ.
Τέλος ο πρόεδρος του Τ.Σ. Σαρακίνας κ. Γ. Μπερτές πρότεινε την αποχέτευση του Δ.Δ.
Άλλα θέματα
Στα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης ομόφωνα το Δημ. συμβούλιο όρισε την Κυριακή 30 Μαρτίου ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του δημοτικού συμβουλίου νέων που θα πραγματοποιηθεί στο Α΄ Δημοτικό σχολείο.
Υπεύθυνο της διαδικασίας όρισε τον αντιδήμαρχο Χρ. Στάλια.
Να πούμε ότι μέχρι τώρα στο μητρώο έχουν εγγραφεί 250 νέοι ενώ καταληκτική ημερομηνία εγγραφής είναι η 17η Μαρτίου 2008.
Επίσης ομόφωνα το Δ.Σ. αποδέχθηκε την πίστωση (86.000 Ευρώ) που αφορούν λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων και ενέκρινε την κατανομή του ποσού που εισηγήθηκε η επιτροπή Παιδείας.
Εξαίρεση στην ομοφωνία υπήρξαν το 6ο και 7ο θέμα όπου η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για μεθοδεύσεις.
Απ’ την πλευρά του ο Δήμαρχος άσκησε έντονη κριτική στον κ. Σακελλαρίου αποδίδοντάς του Ευθύνη ως μέλος της επιτροπής παραλαβής του έργου.
Να πούμε ότι η αντιπαράθεση αφορά το έργο της πλατείας «Δημουλά» με τον κ. Μπουτίνα να υποστηρίζει ότι οι δυο μελέτες του αφορούν προμήθεια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού των συντριβανιών έρχονται για να αποκαταστήσουν ευθύνες της προηγούμενης δημ. αρχής που παρέλαβε, όπως υποστηρίζει, χωρίς να έχει τηρηθεί η μελέτη ως προς την κατασκευή των συντριβανιών.
Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης
Στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα το Δ.Σ. αποδέχθηκε πίστωση 2.500 Ευρώ για την κατασκευή βάσης όπου θα τοποθετηθεί προκατασκευασμένη αίθουσα σχολείου που παραχωρεί η Ν.Α.
Επίσης αποδέχθηκε πίστωση 12,24 και 24 χιλ. Ευρώ για την υλοποίηση προγράμματος μερικής απασχόλησης, μισθοδοσίας εργαζομένων ΚΕΠ κλπ.
Τέλος αποδέχθηκε πίστωση 60 χιλ. Ευρώ για το κλείσιμο ΧΑΔΑ.
Αναφορικά με το επίμαχο θέμα της ορθής επανάληψης στα θέματα συντήρησης του μουσείου και μίσθωσης του εκθεσιακού κέντρου στο ΚΕΝΑΚΑΠ το Δ.Σ. ενέκρινε κατά πλειοψηφία την σύσταση επιτροπής για τον προσδιορισμό του μισθώματος αποτελούμενη από τους Δημ. συμβούλους Τσιαντούλα και Αθανασούλα. Για δικαίωση της κριτικής που άσκησε στη δημ. αρχή έκανε λόγο ο κ. Σακελλαρίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr