Ανέτοιμοι να σβήσουμε το τσιγάρο

Καμία βελτίωση ή αναδιαμόρφωση δεν έχει γίνει στους κλειστούς χώρους των οποίων οι ιδιοκτήτες θα κληθούν από την 1η Ιουλίου να εφαρμόσουν τον νόμο για την οριστική απαγόρευση του καπνίσματος και στη χώρα μας.

0 325

Καμία βελτίωση ή αναδιαμόρφωση δεν έχει γίνει στους κλειστούς χώρους των οποίων οι ιδιοκτήτες θα κληθούν από την 1η Ιουλίου να εφαρμόσουν τον νόμο για την οριστική απαγόρευση του καπνίσματος και στη χώρα μας. Καμία βελτίωση ή αναδιαμόρφωση δεν έχει γίνει στους κλειστούς χώρους των οποίων οι ιδιοκτήτες θα κληθούν από την 1η Ιουλίου να εφαρμόσουν τον νόμο για την οριστική απαγόρευση του καπνίσματος και στη χώρα μας.

Σε μηδενικό σημείο βρίσκονται μόλις δύο μήνες πριν από την ισχύ του νόμου οι αναγκαίες τροποποιήσεις και ενέργειες για τη διαμόρφωση και την αναπροσαρμογή όλων των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων καθώς οι επαγγελματίες πολλών κλάδων αναζητούν και το πιο μικρό «παραθυράκι» στη νομοθεσία προκειμένου να τρενάρουν την ημερομηνία εφαρμογής της.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης εστιάτορες, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και μπαρ, αλλά και οι ιδιοκτήτες πρακτορείων του ΟΠΑΠ, ψάχνουν διεξόδους για να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία των καταστημάτων, των επιχειρήσεων και των πρακτορείων τους.

Και ενώ εδώ και μήνες θα έπρεπε να έχουν αποσταλεί ενημερωτικές επιστολές μέσω των νομαρχιών και των δήμων που θα τους καλούν να αποφασίσουν σχετικά, τίποτα δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί.

Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να λάβουν ειδική αδειοδότηση αν θέλουν να αποφύγουν τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει ο νέος αντικαπνιστικός νόμος.

Καμία διαδικασία
«Δεν έχουμε ξεκινήσει καμία διαδικασία εφόσον δεν έχουμε καμία ενημέρωση ή κοινοποίηση από το υπουργείο Υγείας. Πρώτα πρέπει να ενημερωθούμε – εφόσον οι έλεγχοι θα γίνονται από τη Δημοτική Αστυνομία και στη συνέχεια να έρθουν οι επαγγελματίες για τις σχετικές δηλώσεις», λέει στο «Εθνος» ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, υπεύθυνος για την ασφάλεια της πόλης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κ. Ανδρέας Παπαδάκης.

Με την άποψη του κ. Παπαδάκη συμπνέει και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Νικ. Μακραντωνάκης που δηλώνει ότι δεν έχουν στα χέρια τους κάποιες οδηγίες για να πορευθούν προς την εφαρμογή του νόμου.

Η πεποίθηση των επαγγελματιών είναι ότι, αν εφαρμοστεί πλήρως η απαγόρευση, τότε ο κόσμος θα κλειστεί στα σπίτια του και γι’ αυτό όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργος Καββαθάς «έχουμε ήδη αποστείλει στο υπουργείο Υγείας υπομνήματα σχετικά με τις θέσεις και τις αντιπροτάσεις μας, πιέζοντας ακόμη και για επανεξέταση ορισμένων επιμέρους ρυθμίσεων του νέου νόμου. Είμαστε χώρα με υψηλό ποσοστό καπνιστών. Αν η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύσει ως έχει, θα υπάρξει εξαιρετικά σοβαρό οικονομικό πρόβλημα καθώς και πρόβλημα επιβίωσης για περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις του χώρου».

Διάταξη
Την καταρχήν αυστηρότητα των ρυθμίσεων έρχεται να μετριάσει η διάταξη της παραγράφου 2, σύμφωνα με την οποία μπορούν να διαμορφωθούν στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χώροι καπνιζόντων που θα διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και θα έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού.

Για τα καταστήματα δε υγειονομικού ενδιαφέροντος έως 70 τετραγωνικών μέτρων προβλέπεται ότι θα χαρακτηρίζονται με απόφαση του ιδιοκτήτη τους, που θα ενσωματώνεται στην άδεια λειτουργίας τους, ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες, η οποία όμως μπορεί να τροποποιηθεί μετά από την υποβολή αίτησης περί μετατροπής του χαρακτηρισμού.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος για την οριστική απαγόρευση του καπνίσματος, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, προβλέπει:

Απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους.

Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα αεροδρόμια και όλους τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και στα ίδια τα μέσα μεταφοράς, στα κυλικεία κ.λπ.

Δύνανται να διαμορφώνονται ειδικοί χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού.

Ειδικά για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν, στην άδεια λειτουργίας του ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.

Σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ.

Πρόστιμα Α. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας και σε όποιον πουλά προϊόντα καπνού σε ανηλίκους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης έως 1.000 κατά την 1η διαπίστωση, έως 2.000 με τη δεύτερη παράβαση, απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοολούχων ποτών ή αν δεν πωλούν τα παραπάνω πρόστιμο έως 20.000 στην τρίτη παράβαση, σε περίπτωση και τέταρτης παράβασης οριστική ή προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Β. Σε κάθε άλλον παραβάτη του νόμου πρόστιμο έως 500 ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Με Κοινοτική οδηγία η διαφήμιση των προϊόντων καπνού απαγορεύεται μέσω της τηλεόρασης, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει πρόσθετα απαγορευτικά μέτρα.

Σε αρκετές χώρες απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού στα ανήλικα άτομα και ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και μαζικές καμπάνιες ενημέρωσης που έχουν ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την ενθάρρυνση των καπνιστών να συμμετέχουν σε προγράμματα διακοπής.

Αυστρία: Απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσια κτίρια, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιες μεταφορές. Δεν απαγορεύεται στους χώρους εργασίας.

Βέλγιο: Από το 2006, απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εργασίας. Επιτρέπεται μόνο σε καθορισμένους αεριζόμενους χώρους. Απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια – επιτρέπεται μόνο σε ξεχωριστούς κλειστούς αεριζόμενους χώρους. Εξαιρούνται τα μπαρ, όπου απαιτείται αερισμός και τμήμα μη καπνιστών.

Γαλλία: Από το 2008, πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, εστιατόρια και μπαρ.

Ισπανία: Από το 2006, απαγορεύεται στους χώρους εργασίας και σε εστιατόρια και μπαρ μεγαλύτερα των 100 τ.μ. που δεν έχουν τμήμα καπνιστών.

Γερμανία: Από το 2002, απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας. Δεν απαγορεύεται όμως στις συγκοινωνίες και σε ορισμένα δημόσια κτίρια.

Ιταλία: Από το 2005, απαγόρευση σε όλους τους δημόσιους χώρους, τους χώρους εργασίας και τα εστιατόρια. Επιτρέπεται μόνο σε καθορισμένους κλειστούς αεριζόμενους χώρους καπνίσματος.

Σουηδία: Απαγόρευση ισχύει για όλους τους χώρους εργασίας. Από το 2005 πλήρης απαγόρευση σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ. Επιτρέπεται μόνο σε ειδικά κλειστά αεριζόμενα δωμάτια καπνίσματος.

Μ. Βρετανία: Από το 2007, πλήρης απαγόρευση σε όλους τους χώρους εργασίας, εστιατόρια και μπαρ.

Πηγή: WHO 2007, ΕΡΗΑ 2006

ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr