Το καλοκαίρι της μεγάλης δίψας…

Κάτω από το μισό βρίσκονται τα αποθέματα νερού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προοιωνιζόμενα ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ο φετινός χειμώνας υπήρξε ο πιο ξηρός της τελευταίας εξαετίας και η φετινή «υδρολογική» περίοδος (δηλαδή από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα) μία από τις χειρότερες της τελευταίας εικοσαετίας.

xera.gif
0 249

Κάτω από το μισό βρίσκονται τα αποθέματα νερού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προοιωνιζόμενα ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ο φετινός χειμώνας υπήρξε ο πιο ξηρός της τελευταίας εξαετίας και η φετινή «υδρολογική» περίοδος (δηλαδή από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα) μία από τις χειρότερες της τελευταίας εικοσαετίας. Το πρόβλημα της λειψυδρίας
«Είναι ίσως η δεύτερη χειρότερη χρονιά της νέας χιλιετίας από άποψη βροχοπτώσεων και σίγουρα ο χειρότερος χειμώνας για την περιοχή της Θεσσαλίας», εξηγεί στον ΕΤ ο μετεωρολόγος-επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Νίκος Μαζαράκης.
Σύμφωνα με τα συστήματα καταγραφής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το φετινό χειμώνα οι βροχοπτώσεις στη Λάρισα ήταν 63% κάτω από το μέσο όρο (όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα), μειωμένες κατά το ήμισυ στη Βόρειο Ελλάδα και 55% κάτω του φυσιολογικού στα Δωδεκάνησα!

Σχεδόν πενήντα τοις εκατό λιγότερες βροχές είχαμε στην Αττική και μείον 34% στην Πελοπόννησο, ενώ μόνο στην Κρήτη και τις Κυκλάδες το «υδατικό ισοζύγιο» (όπως το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί) ήταν θετικό, δηλαδή πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Το πρόβλημα διαφαίνεται και στα αποθέματα των επτά μεγαλύτερων ταμιευτήρων της ΔΕΗ, οι πιο πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στη θεωρητικά πιο «υγρή» Δυτική Ελλάδα. Τα στοιχεία των ετήσιων εισροών από βρόχινο νερό σε αυτούς τους ταμιευτήρες (Κρεμαστών Αχελώου, Πολυφύτου στον Αλιάκμονα, Θησαυρού στον Νέστο, Αώου στην Ηπειρο, Πουρναρίου στον Αραχθο, Πλαστήρα στον Ταυρωπό και Λάδωνα στη Δυτική Πελοπόννησο) έδειξαν ότι από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα τα νερά που συγκεντρώθηκαν συνολικά είναι λιγότερα από 4 δισ. κυβικά μέτρα, που αντιστοιχούν (μέχρι στιγμής) στη χειρότερη υδρολογική χρονιά για τις συγκεκριμένες περιοχές από το 1990.

Η συνέχεια εδώ
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=29874

Ας ελπίσουμε οι βροχές που θα έχουμε την Δευτέρα και Τρίτη 24-25 Μαρτιού και τα αρκετά χιόνια στα ορεινά και πιθανόν στα ημιορεινά τμήματα να ειναι σημαντικές ώστε να μετριάσουν λίγο την άνομβρη περίοδο που διανύουμε εδώ στην Θεσσαλία. Αξιόλογες βροχές περιμένουμε και στις 28-29 Μαρτίου
http://www.meteorameteo.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr