Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γιώργος Βουλγαράκης

Την παραίτησή του υπέβαλε τελικώς την Παρασκευή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης, έπειτα από τη θύελλα που δημιουργήθηκε εις βάρος του τις τελευταίες ημέρες. Η παραίτηση έγινε δεκτή και νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει -επισήμως από το μεσημέρι της Δευτέρας- ο κ. Αναστάσης Παπαληγούρας.

0 374

Την παραίτησή του υπέβαλε τελικώς την Παρασκευή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης, έπειτα από τη θύελλα που δημιουργήθηκε εις βάρος του τις τελευταίες ημέρες. Η παραίτηση έγινε δεκτή και νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει -επισήμως από το μεσημέρι της Δευτέρας- ο κ. Αναστάσης Παπαληγούρας.

Την παραίτησή του υπέβαλε τελικώς την Παρασκευή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης, έπειτα από τη θύελλα που δημιουργήθηκε εις βάρος του τις τελευταίες ημέρες. Η παραίτηση έγινε δεκτή και νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει -επισήμως από το μεσημέρι της Δευτέρας- ο κ. Αναστάσης Παπαληγούρας.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο Γ.Βουλγαράκης κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη επιχείρηση να πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης με καταιγισμό, όπως αναφέρει, δημοσιευμάτων που στόχο έχουν την «εν ψυχρώ δολοφονία της πολιτικής μου οντότητας, τη σπίλωση της τιμής και της υπόληψής μου», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι πρωτοστατεί στην επιχείρηση αυτή.

Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βουλγαράκης, «την επίθεση αυτή θα μπορούσα να την αντέξω όπως άντεξα και στις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μου. Εκείνο που δεν δέχομαι είναι η επίθεση αυτή να πλήττει την παράταξη, το κυβερνητικό έργο και σας προσωπικά». Παράλληλα, κάνει λόγο για επιθέσεις και εναντίον της οικογένειάς του.

«Όλοι γνωρίζουν ότι, από όπου κι αν πέρασα, δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό» προσθέτει ο Γ.Βουλγαράκης, σημειώνοντας ότι «λειτούργησα πάντοτε με πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια, ποτέ δεν έκρυψα τίποτα» και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «η απόπειρα σπίλωσης θα καταρρεύσει».

Με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και ευχαρίστησε τον κ. Βουλγαράκη «για το σημαντικό πολιτικό έργο που προσέφερε από το 2004», ιδιαίτερα, όπως αναφέρει, «για τη μεγάλη μεταρρύθμιση των λιμανιών». 

Η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας φέρεται να ελήφθη από τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα εξόδου προς τον κ. Βουλγαράκη. Ακολούθησε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία και η σύνταξη της επιστολής παραίτησης του υπουργού.

Στην εξέλιξη αυτή φέρεται να συνέβαλαν, αφενός, οι επαφές που είχε από το πρωί ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και, αφετέρου, η συζήτηση που είχε τελευταία ο κ. Βουλγαράκης με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά.

Λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος είχε δηλώσει από το press room ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι από όσα σας είπα χθες» για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι δηλαδή «είναι υπουργός της κυβέρνησης».

Ο κ. Αντώναρος δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Πρ.Παυλόπουλος, Δ.Αβραμόπουλος και Β.Μεϊμαράκης, οι οποίοι είτε άφηναν αιχμές κατά του κ. Βουλγαράκη, είτε έδειχναν ουσιαστικά την οδό της εξόδου.

Το πρωί της Παρασκευής «συναγερμός» σήμανε στα δημοσιογραφικά γραφεία από επίσκεψη του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Γ.Τραγάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τραγάκης παρέμεινε περίπου 15′ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν μίλησε με τον πρωθυπουργό αλλά με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Γ.Αγγέλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ.Καραμανλής είχε καλύψει από τη ΔΕΘ τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά οι προτροπές υπουργών, βουλευτών και στελεχών να παραιτηθεί συνεχίστηκαν.

Την Τρίτη κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, μία αινιγματική φράση του πρωθυπουργού προκάλεσε ένταση των φημών περί παραίτησης του κ. Βουλγαράκη.

«Ο κίνδυνος που φαινομενικά αναδεικνύεται για υποθέσεις τη σοβαρότητα των οποίων ουδέποτε υποτίμησα, είναι υπαρκτός. Δεν εθελοτυφλούμε, αλλά και δεν θα γίνουν τροχοπέδη για τη συνέχιση του έργου μας» είχε πει ο κ. Καραμανλής.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι όσο χρόνο και να επιχειρήσει να κερδίσει ο κ. Γ.Βουλγαράκης, στο τέλος το κλίμα εναντίον του θα τον αναγκάσει να αλλάξει στάση, ενώ εκτιμούσαν ότι και ο Πρωθυπουργός θα αναγκαστεί από τις συνθήκες να του διαμηνύσει ότι πρέπει να διευκολύνει την κυβέρνηση.

Η επιστολή παραίτησης

Το κείμενο της επιστολής παραίτησης του κ. Βουλγαράκη έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε αναθέτοντάς μου συνεχώς από το 2004 μέχρι σήμερα, σημαντικές κυβερνητικές θέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκα σκληρά προκειμένου να υλοποιήσω το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του κόμματός μας. Είμαι δε περήφανος για το έργο και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στα υπουργεία στα οποία υπηρέτησα.

» Το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρείται να πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να επιβληθούν συνθήκες πολιτικής αναταραχής στον τόπο. Με καταιγισμό ψεμάτων και λάσπης που δημιουργούν εντυπώσεις, επιχειρείται η εν ψυχρώ δολοφονία της πολιτικής μου οντότητας, η σπίλωση της τιμής και της υπόληψής μου. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί σε αυτήν την ανήθικη και συκοφαντική τακτική, ενεργοποιώντας τις παλιές τακτικές προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα.

»Κύριε Πρόεδρε, Την επίθεση αυτή θα μπορούσα να την αντέξω όπως άντεξα και στις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μου. Εκείνο που δεν δέχομαι είναι η επίθεση αυτή να πλήττει την παράταξη, το κυβερνητικό έργο και σας προσωπικά. Είμαι από παιδί στη Νέα Δημοκρατία.

»Αγωνίστηκα για τις ιδέες της στα αμφιθέατρα, τη νεολαία, τη Βουλή, την κοινωνία και έμαθα να βάζω πάντα το συμφέρον της πάνω από το προσωπικό μου. Χρωστάω πολλά στον κόσμο αυτής της παράταξης για να τους υποχρεώσω να περιμένουν τη δικαίωσή μου. Όλοι γνωρίζουν ότι, από όπου κι αν πέρασα, δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό. Όσο και αν προσπάθησαν δεν έχουν βρει τίποτα να με κατηγορήσουν, γι΄ αυτό έχουν βάλει τώρα, στο στόχαστρο την οικογένειά μου. Λειτούργησα πάντοτε με πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια. Ποτέ δεν έκρυψα τίποτα.

»Κύριε Πρόεδρε, Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη που μου παρείχατε στο διάστημα της συντονισμένης αυτής επίθεσης. Για τους λόγους όμως που προανέφερα, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και παρακαλώ να την κάνετε αποδεκτή. 

»Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η απόπειρα σπίλωσης θα καταρρεύσει. Την πραγματική μάχη εναντίον των δυνάμεων του παρελθόντος και της διαπλοκής θα την κερδίσουμε. Αυτή τη μάχη θα συνεχίσω να τη δίνω μέσα στη Βουλή, στηρίζοντας με όλες μου τις δυνάμεις το κυβερνητικό έργο και τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια. Είτε το θέλουν είτε όχι, η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγησή σας, θα προχωρήσει απερίσπαστη στο έργο της για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε και μας αξίζει» καταλήγει ο κ. Βουλγαράκης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr