Οδηγίες αγοράς για τα σαρακοστιανά

Συμβουλές γι’ όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για την αγορά των σαρακοστιανών, ώστε να γιορτάσετε με ασφάλεια την Καθαρά Δευτέρα δίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που σύμφωνα με τους ελέγχους του διαπιστώνει πως οι τιμές σε σχέση με πέρυσι δεν παρουσιάζουν καμία σημαντική διαφοροποίηση.

0 378

Συμβουλές γι’ όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για την αγορά των σαρακοστιανών, ώστε να γιορτάσετε με ασφάλεια την Καθαρά Δευτέρα δίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που σύμφωνα με τους ελέγχους του διαπιστώνει πως οι τιμές σε σχέση με πέρυσι δεν παρουσιάζουν καμία σημαντική διαφοροποίηση.

Συμβουλές γι’ όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για την αγορά των σαρακοστιανών, ώστε να γιορτάσετε με ασφάλεια την Καθαρά Δευτέρα δίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που σύμφωνα με τους ελέγχους του διαπιστώνει πως οι τιμές σε σχέση με πέρυσι δεν παρουσιάζουν καμία σημαντική διαφοροποίηση. Ιδιαίτερα λοιπόν προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές που θα αγοράσουν ταραμά -ένα προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων- αλλά και οστρακοειδή, στα οποία ο "έλεγχος" απέχει ποσοτικά σε τεράστιο βαθμό από τις διατιθέμενες ποσότητες. Το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι οι διατροφικές ιδιαιτερότητες της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής γενικότερα, χρειάζεται να συνοδεύονται από ορισμένους κανόνες. Όσοι λοιπόν ετοιμάζεστε για ψώνια, φροντίστε να έχετε κατά νου τα εξής:

 1. Λαγάνα: Θέλει προσοχή γιατί συνήθως, λόγω μεγάλης ζήτησης είναι άψητη, και μπορεί προκαλέσει διαταραχές στο στομάχι.
 2. Ταραμάς: Προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αυγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία και στην ξινή γεύση. Προτιμήστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μην φάτε πολύ.
 3. Χαλβάς: Κατασκευάζεται από ταχίνι ενώ ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηροί καρποί κλπ δίνουν διάφορες γευστικές εκδοχές. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστων λιπαρών, σε αναλογίες ιδανικές για τη διατροφή μας. Ασφαλώς προτιμήστε τυποποιημένο, ή γνωστό επώνυμο χύμα.
 4. Ελιές: Εδώ οι μη τυποποιημένες δεν φαίνει να έχουν πρόσθετο πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η ανάμιξη διαφόρων τύπων. Καλό πλύσιμο στις χύμα.
 5. Τουρσιά: Όχι ό,τι καλύτερο για ευαίσθητα στομάχι -όπως σχεδόν όλα της Καθαρής Δευτέρας- είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Προτιμήστε τα τυποποιημένα, τα οποία γράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού, ή επώνυμα χύμα.
 6. Χταπόδι: Προτιμήστε το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζουν από τις βεντούζες. Η μελιδόνα έχει μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο να γίνουν μαλακά.
 7. Καλαμαράκια: Κυκλοφορούν και "μαϊμούδες". Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 του σώματος, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε και μικρότερα πτερύγια. Προτιμήστε κατεψυγμένα.
 8. Οστρακοειδή: Μύδια, στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες, κλπ. Προσοχή στην αγορά, μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακό πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρωδιά να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής – εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Κτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό.
 9. Μαλακόστρακα: Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί. Τα πιο ευαίσθητα από τα θαλασσινά. Αν δεν ξέρετε, προτιμήστε τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά. Αν "πρασινίζουν", μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, μακριά.
 10. Αλκοόλ: Μείνετε σε ένα τύπο ποτού – αλλά αν θέλετε να αλλάξετε, ανεβείτε σε πιο δυνατό. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι καλύτερο να πάτε από κρασί ή μπύρα στο ούζο αλλά όχι το αντίθετο. Και βέβαια το αλκοόλ δεν συνδυάζεται με την οδήγηση.


Συμπτώματα δηλητηρίασης

 

Αν ξαφνικά μετά τα νηστίσιμα εδέσματα αισθανθείτε λίγο…περίεργα, είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση, συμπτώματα της οποίας είναι:
 • πόνος στην κοιλιά,
 • επίμονος πονοκέφαλος, 
 • διάρροια,
 • ναυτία και εμετούς,
 • ζάλη.

Σε περίπτωση που οι εμετοί επιμένουν, καλέστε γιατρό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr