Μείζον Εθνικό θέμα από τη λειτουργία σχολείου εκμάθησης Αλβανικής γλώσσας στην Καλαμπάκα

Στη Βουλή έφτασε το θέμα λειτουργίας φροντιστηρίου εκμάθησης της Αλβανικής γλώσσας στα παιδιά των οικονομικών μεταναστών από την γείτονα χώρα που διαμένουν στην Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή. Το θέμα τείνει να εξελιχθεί σε μείζον εθνικό θέμα ύστερα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

0 420

Στη Βουλή έφτασε το θέμα λειτουργίας φροντιστηρίου εκμάθησης της Αλβανικής γλώσσας στα παιδιά των οικονομικών μεταναστών από την γείτονα χώρα που διαμένουν στην Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή. Το θέμα τείνει να εξελιχθεί σε μείζον εθνικό θέμα ύστερα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

Στη Βουλή έφτασε το θέμα λειτουργίας φροντιστηρίου εκμάθησης της Αλβανικής γλώσσας στα παιδιά των οικονομικών μεταναστών από την γείτονα χώρα που διαμένουν στην Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή.
Το θέμα τείνει να εξελιχθεί σε μείζον εθνικό θέμα ύστερα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τόσο τον δήμαρχο Καλαμπάκας Βύρων Μπουτίνα, όσο και τον Νομάρχη Ηλία Βλαχογιάννη ότι άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου.
Η ερώτηση του κ. Βελόπουλου απευθύνεται στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ο οποίος μέχρι τώρα δεν απάντησε με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε επίκαιρη ερώτηση.
Ο κ. Βελόπουλος ισχυρίζεται ότι αν και η ερώτηση ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί στις 5 Μαΐου ο υφυπουργός Παιδείας κ. Λυκουρέντζος προφασιζόμενος κώλυμα «λόγω εξετάσεων» δεν παρέστη με συνέπεια να μην συζητηθεί δεδομένου ότι η Βουλή έκλεισε στις 8 Μαΐου.
Τι υποστηρίζει ο κ. Βελόπουλος
Στην ερώτησή του ο κ. Βελόπουλος τονίζει:
«…Από τους ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς των ακραίων σωβινιστικών κύκλων των Τιράνων, δημοσιεύματα και πλήρη τηλεοπτική κάλυψη, από τον αλβανικό τηλ. δίαυλο «TOP CHANNEL» έγινε γνωστό (;), ότι ήδη λειτουργεί στην Καλαμπάκα Τρικάλων, το πρώτο αλβανικό σχολείο στην Ελλάδα! Φαίνεται ότι στο ξεκίνημα της λειτουργίας του, το σχολείο αυτό, που φοιτούν 32 μαθητές, ηλικίας 6-12 ετών, είχε κάποιες δυσκολίες εξευρέσεως αλβανικών αλφαβηταρίων και άλλων βιβλίων, οπότε δυο αδέλφια (Miraka) γονείς μαθητών, ταξίδευσαν αμέσως στα Τίρανα και ζήτησαν βοήθεια από τον ανωτέρω τηλεοπτικό δίαυλο. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και εστάλησαν όλα τα απαραίτητα! Όλα ήσαν έτοιμα, στο τέλος Νοεμβρίου 2008.
Έτσι, στο γραφείο του δημάρχου (!) Καλαμπάκας κ. Βύρωνος Μπουτίνα αλλά και παρουσία του Νομάρχου Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, έλαβε χώρα η τελετή διανομής των βιβλίων στους αλβανούς μαθητές. Στην τελετή παρέστη και ο Αλβανός πρέσβης Vili Minaroli, αλλά και ο πρόεδρος του συλλόγου Αλβανών μεταναστών Καλαμπάκας Artur Ceka. Τα βιβλία τα προσέφεραν Αλβανοί επιχειρηματίες, ως δωρεάν, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του αλβανικού τηλ. διαύλου «ΤOP CHANNEL». Αξίζει να τονισθεί, ότι ο δήμος Καλαμπάκας πρωτοστάτησε για το άνοιγμα του σχολείου και εξασφάλισε και την αίθουσα μαθημάτων και τον σχολικό εξοπλισμό…
Επιπλέον, ο τηλ. δίαυλος, εδώρισε και 30 κάρτες λήψεως αλβανικών δορυφορικών προγραμμάτων, εξαμήνου διαρκείας, για τα σπίτια των μαθητών…
ΕΡΩΤΑΤΑΙ:
1. Πώς είναι δυνατόν, όταν τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, στην Βόρειο Ήπειρο, έχουν τρομερές ελλείψεις όχι μόνον βιβλίων και δασκάλων, αλλά και στοιχειώδους υποδομής και το Αλβανικό κράτος «καθυστερεί» δραματικά για το κάθε τι, εμείς, με περισσή σπουδή, να «τρέχουμε» σε επικίνδυνα μονοπάτια;
2. Έχοντας, ανάμεσα σε άλλες ιδιαιτέρως αρνητικές καταστάσεις, τις ασύδοτες αρπαγές ιδιοκτησιών ομογενών μας σε περιοχές – φιλέτα, τις διώξεις και συχνές συλλήψεις τους, τις καταστροφές έργων όπως αναμεταδότες ελληνικού τηλ. σήματος και υδραγωγίων, πώς άραγε προχωρούμε με ευνοϊκή διάθεση, σε ίδρυση αμιγώς αλβανικού σχολείου;…».
Βαρύτατες καταγγελίες
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναφέρουμε τις δηλώσεις του κ. Βελόπουλου στο κοινοβούλιο σε συζήτηση σχετικά με εξωτερικά θέματα.
Συγκεκριμένα ο κ. Βελόπουλος μεταξύ άλλων τονίζει:
«…Δέχεστε το «Βόρεια Μακεδονία» και δεν δέχεστε το «Βόρειος Ήπειρος». Ε, αυτό είναι, ενοχλητικό, είναι προσβλητικό για μένα που είμαι από τη Μακεδονία, όπως και για όλους τους Έλληνες βέβαια, φαντάζομαι, πλην των κυβερνώντων της Νέας Δημοκρατίας. Ακούστε. Ξέρετε ότι κάνανε σχολείο στην Καλαμπάκα πρόσφατα, αλβανικό σχολείο στην Καλαμπάκα, με την «ομπρέλα» του Δημάρχου; Το λέω κι εδώ μέσα. Έρχονται και άλλα παρόμοια. Καλός είναι ο εξελληνισμός, καλός είναι ο πολυπολιτισμός, αλλά καμιά φορά να προσέχουμε τι κάνουμε. Ακούστε, η Αλβανία δεν είναι κανένα κράτος ευρωπαϊκό. Εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο όπλων! Έχουν εργοστάσιο παραγωγής κοκαΐνης. Αυτή είναι η αλήθεια. Ποιους πάτε να βάλετε στην Ευρώπη; Κύριε Χηνοφώτη, έχω άδικο; Ήσασταν Υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Δεν είναι η Αλβανία η χώρα με το μεγαλύτερο εμπόριο ναρκωτικών; Συμφωνεί ο κ. Χηνοφώτης. Που τους πάτε τους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Που τους πηγαίνετε; Εδώ, κύριοι συνάδελφοι, ο πρώην Υπουργός Δημοσίας Τάξεως συμφωνεί ότι η Αλβανία έχει εργοστάσιο παραγωγής κοκαΐνης. Πού τους πηγαίνουμε;
Έχουν όπλα, γίνεται λαθρεμπόριο όπλων. Δεν τα ξέρετε αυτά; Αβρόχοις ποσί; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
Και το ψευτοεπιχείρημα ότι αν θα γίνουν Ευρωπαίοι θα κάνουν την ευρωπαϊκή πολιτική πράξη, είναι άλλο παραμύθι, κύριε Βαληνάκη! Η Τσεχία δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Πολωνία δεν είναι; Αυτοί είναι αμερικανόδουλοι, δεν είναι Ευρωπαίοι. Θα βάλετε και άλλους αμερικανόδουλους – γιατί η Αλβανία είναι αμερικανόδουλη έτσι κι αλλιώς – στην Ευρωπαϊκή Ένωση…».
Να σημειώσουμε ότι το θέμα αναμένεται να καταγγείλλει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ροντούλης κατά την επίσκεψή του στην Καλαμπάκα την προσεχή Τρίτη. Πάντως το θέμα θα απασχολήσει το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής αφού η ερώτηση του κ. Βελόπουλου θα είναι η πρώτη στη σειρά των ερωτήσεων που θα συζητηθούν. Να σημειώσουμε ότι απ’ το περιβάλλον του κ. Βελόπουλου γίνεται λόγος ότι τα Τρίκαλα αποτελούν την αγαπημένη τοποθεσία Αλβανών επισκεπτών.
Τι απαντά ο κ. Μπουτίνας
Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Βελόπουλου, τις οποίες θέσαμε υπ’ όψιν του, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Βύρων Μπουτίνας τονίζει:
«…ο δήμος Καλαμπάκας δεν έκανε τίποτα παραπάνω παρά να βοηθήσει να βρεθεί ο χώρος ώστε να λειτουργήσει το λεγόμενο Αλβανικό σχολείο που δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα φροντιστήριο για τα παιδιά των μεταναστών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι βαπτισμένα Χ.Ο., ώστε να μάθουν την μητρική τους γλώσσα.
Όλα τα παιδιά φοιτούν σε ελληνικά σχολεία μετέχοντας της ελληνικής παιδείας.
Με τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες είμαστε σαν μια οικογένεια.
Ζουν ήσυχα, προσφέρουν στην τοπική οικονομία και ποτέ δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα.
Πιστεύει άραγε σοβαρά κανένας ότι μπορούμε να στερήσουμε στα παιδιά αυτά την μητρική τους γλώσσα;
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΛΑΟΣ εκφράζω την έκπληξή μου.
Θεωρώ ότι είναι υπερβολές και εν πάση περιπτώσει βάση ποιών στοιχείων αποφαίνεται ότι συμβαίνουν όσα υποστηρίζει στην ερώτησή του;
Έχοντας επίγνωση της κατάστασης θεωρώ ότι πάει να δημιουργηθεί ένα θέμα εκεί που δεν υπάρχει.
Ας μας αφήσουν να πορευθούμε ήσυχα και αρμονικά όπως τόσα χρόνια.
Ότι καταγγέλλουμε από την Αλβανική κυβέρνηση για την Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου ας μην το κάνουμε και εμείς…», καταλήγει ο κ. Μπουτίνας.

πηγή Η ΕΡΕΥΝΑ – Βαγγέλης Γκιάτας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr