Η μηνιαία ανασκόπηση του Δημάρχου Δ. Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου

0 200

Φίλες και φίλοι μου καλημέρα, σας εύχομαι να έχετε μια όμορφη Κυριακή.

Πιστός στο ραντεβού μας και αυτή την Κυριακή, την τελευταία του μήνα, θα κάνω την μικρή ανασκόπηση αναφορικά με όσα έγιναν στον Δήμο μας το μήνα Μάιο.

Θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα την παρουσίαση, καθώς η χθεσινή παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στον Δήμο μας και στην πόλη είχε μια πολύ θετική είδηση. Όλο αυτό το διάστημα των πέντε μηνών που έχουμε στη διοίκηση του Δήμου, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε «κληρονομήσει» είναι το νέο Σχέδιο Πόλεως της Καλαμπάκας. Για πρώτη φορά Υπουργός κατά την επίσκεψή του στην περιοχή μας πήγε και είδε από κοντά το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Πλέον είμαι πολύ αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις που θα δίνουν οριστικές λύσεις σε αυτό το σημαντικό ζήτημα που αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην αναπτυξιακή προοπτική της Καλαμπάκας. Μαζί με τους συνεργάτες μου όλο το προηγούμενο διάστημα δουλέψαμε σκληρά για να προετοιμάσουμε τόσο το φάκελο του έργου όσο και τη χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού. Με σωστό προγραμματισμό και σχεδιασμό είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Ακόμη, είχα τις προηγούμενες ημέρες μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια όπου του εξέφρασα την ισχυρή μας βούληση για την αξιοποίηση του πρώην Υγειονομικού Σταθμού Καλαμπάκας. Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τους πρώην Δημάρχους κ.κ. Πινιάρα, Μπουτίνα, Σακελλαρίου και Σινάνη προκειμένου να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία. Θεωρώ ότι συνάντηση μας είναι η αρχή μιας σειράς ενεργειών που δρομολογούνται προκειμένου ο πρώην Υγειονομικός Σταθμός Καλαμπάκας να περάσει στα χέρια του Δήμου και να στεγαστεί το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. Ο κ. Δένδιας είναι ένα Υπουργός που ακούει τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και σε άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή μας.

Από πρώτη Μαΐου οι υπηρεσίες Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου ενισχύθηκαν με 35 επιπλέον άτομα. Μέσα από το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 55 άνω του ΟΑΕΔ καταφέραμε να προσλάβουμε προσωπικό που είχαμε ανάγκη προκειμένου να συνδράμουν στη μάχη της καθημερινότητας. Ήδη τα αποτελέσματα καθημερινά είναι εμφανή.

Αυτό το μήνα μια ακόμη θετική είδηση ήταν ότι η τοπική επιχειρηματικότητα στηρίζει το έργο της Δημοτικής Αρχής. Καθώς δυο επιχειρηματίες της Καλαμπάκας, ο Κώστας Κουβελάς (Meteora Race Park) και ο Στέφανος Σπανός (Color Center) δώρισαν στο Δήμο δυο σημαντικά μηχανήματα. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβελάς δώρισε ένα σύγχρονο μηχάνημα βαφής – ψεκασμού για διαγραμμίσεις και ο κ. Σπανός ένα θρυμματιστή κλαδιών. Οι δυο επιχειρηματίες αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή, για τη βελτίωση της καθημερινότητας και γενικότερα την αλλαγή της εικόνας της πόλης της Καλαμπάκας και των χωριών του Δήμου, συμβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις στην μεγάλη αυτή προσπάθεια. Για άλλη μια φορά του ευχαριστώ θερμά.

Σημαντική υπήρξε ακόμη η συνάντηση που είχα με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και τον Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ Ηλία Τσιαούση. Στη συνάντηση που είχαμε στο γραφείο μου επιβεβαιώθηκε η στενή και αγαστή συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει όλο αυτό το διάστημα και που οδηγεί στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας μετατρέποντας το σε Πρότυπη Δομή Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ενώσαμε δυνάμεις τόσο με την ηγεσία της 5ης ΥΠΕ όσο και με τη διοίκηση του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας και πετύχαμε την τοποθέτηση Βιοχημικού Αναλυτή ενώ έχει δρομολογηθεί η προμήθεια αντιδραστηρίων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Ασθενή και τη σύνδεση του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου με την εφαρμογή my Health για την άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων στο κινητό του πολίτη. Ακόμη, ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα με την πρόσληψη Καρδιολόγου ενώ δύο φορές το μήνα στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας γίνονται τακτικά ιατρεία από τις εξής ειδικότητες: Πνευμονολόγος, Αιματολόγος, Νευρολόγος και Δερματολόγος. Επιπλέον, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ δυο μόνιμων θέσεων ειδικοτήτων Τ.Ε. Ραδιολόγου – Ακτινολόγου και Τ.Ε. Ιατρικών Εργαστηρίων. Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021 -2027 στο σχεδιασμό της 5 ης ΥΠΕ, μετά από πρόταση μου, είναι η αναβάθμιση και λειτουργία τριών Περιφερειακών Ιατρείων στους πρώην Δήμους Ασπροποτάμου, Κλεινοβού και Καστανίας λόγω των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί οι συγκεκριμένες περιοχές από τις πρωτόγνωρες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Τέλος, ο κ. Σερέτης ικανοποίησε και το αίτημά μου για τη μετακίνηση παιδίατρου στην Χρυσομηλιά. Πολύ σημαντικές ειδήσεις που μας δίνουν ένα τόνο αισιοδοξίας, καθώς οι συνεργασίες μας αποδίδουν καρπούς.

Είμαστε δίπλα στα χωριά μας και αυτό το αποδεικνύουμε σε καθημερινή βάση. Επισκέφτηκα τα χωριά του Ασπροποτάμου. Άκουσα και είδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά και παράλληλα δρομολόγησα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τάκη Χύμα τις λύσεις. Έτσι το επόμενο διάστημα ξεκινούν εργασίες για την αποκατάσταση της ύδρευσης στην Πολυθέα, καθαρισμού σε όλα τα χωριά, καθώς και τσιμεντοστρώσεις σε σημεία που έχουν υποστεί ζημιές εντός των οικισμών.

Παράλληλα γίνονται εργασίες για την τοποθέτηση πιστοποιημένων παιχνιδιών σε παιδικές χαρές των χωριών των Ασπροποτάμου. Ενώ ξεκίνησε η αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, καθώς οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι ήδη ξεκίνησαν την εγκατάστασή τους στα ορεινά χωριά του Δήμου μας.

Ακόμη, καταφέραμε μετά από 45 μέρες σκληρής μάχης να αποκαταστήσουμε το δίκτυο ύδρευσης της Αηδόνας, ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες ολικής αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην Κρανιά, Δολιανά και Κονάκια Ασπροποτάμου. Παράλληλα ολοκληρώνονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του δικτύου άρδευσης στην περιοχής της γέφυρας Παραλλαγής όπου εξυπηρετούνται αγροκτήματα κατοίκων του Ελαφίου και της Μεγάλης Κερασιάς.

Συγκεκριμένα γίνεται αντικατάσταση του αγωγού άρδευσης σε συνολικό μήκος 300 μ. που είχε καταστραφεί από τον Daniel.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ στην παραλαβή ενός νέου σύγχρονου καταστροφέα κοπής χόρτων από τον Δήμο μας που πρόκειται να συμβάλλει στις εργασίες καθαρισμού χόρτων που πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση οι υπηρεσίες μας. Συνεχίζουμε την ενίσχυση του Αμαξοστασίου με νέα σύγχρονα μηχανήματα που αναμένεται να συμβάλλουν ουσιαστικά είτε σε θέματα πολιτικής προστασίας, είτε στην καθαριότητα, είτε σε άλλες σχετικές και απαραίτητες εργασίες.

Ακόμη, υπέγραψα τη σύμβαση ενός σημαντικού έργου που ξεκινά άμεσα και αφορά τη διαμόρφωση του πεζοδρόμου που ξεκινά από την πλατεία Δημουλά και καταλήγει στην οδό Σωκράτους, καθώς και την κατασκευή πεζοδρομίων και κιγκλιδωμάτων πέριξ του Πάρκου «Χρ. Σινάνη». Πρόκειται για το πρώτο βήμα αναβάθμισης του Πάρκου «Χρ. Σινάνη» που με τις επόμενες παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε μετατρέπεται σε ένα αισθητικά αναβαθμισμένο, λειτουργικό, σύγχρονο και ολοκληρωμένο χώρο αναψυχής. Μαζί με το έργο Open Mall που σύντομα θα είμαστε σε θέση να δημοπρατήσουμε αλλά και με τις παρεμβάσεις που ετοιμάζουμε σε κοινόχρηστους χώρους αναμένεται να αλλάξουμε την εικόνα της Καλαμπάκας μας δημιουργώντας μια σύγχρονη, ανθρώπινη και δημιουργική πόλη.

Χθες, το πρωί συναντήθηκα με τους Προέδρους των χωριών στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που έχουμε θεσμοθετήσει. Ήταν η τρίτη σε σειρά συνάντηση στους πρώτους αυτούς πέντε μήνες ενώ είχαν γίνει και συναντήσεις με τους Προέδρους ανά Δημοτικές Ενότητες. Εξήγησα στους προέδρους ότι η πρώτη προτεραιότητά μας τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης μας ήταν η αποκατάσταση υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τις πρωτοφανείς πλημμύρες των Daniel και αφορούν στην οδική πρόσβαση και στα δίκτυα ύδρευσης εντός των οικισμών. Κάναμε πολλά αυτούς τους πρώτους μήνες. Ενώ τους επισήμανα ότι τα προβλήματα είναι πολλά αλλά δεν μπορούν όλα να λυθούν μέσα στο 2024. Χρειάζεται προτεραιοποίηση και κατανόηση. Δουλειά του Δημάρχου είναι να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για να γίνονται τα έργα από τους προέδρους.

Από Δευτέρα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων μέσα από ένα συνολικό προγραμματισμό και σχεδιασμό. Οι Πρόεδροι θα πρέπει να βρίσκονται μαζί με τα μηχανήματα. Οι Πρόεδροι των χωριών και οι Τοπικοί Σύμβουλοι θα πρέπει να γνωρίζουν που βρίσκονται τα μηχανήματα. Δεν υπάρχει ειδικό κονδύλι για τους αγροτικούς δρόμους, η χρηματοδότηση των εργασιών γίνεται από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Είμαστε δίπλα στους Προέδρους και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να κρατήσουμε τα χωριά μας ζωντανά.

Μετά από πολλά χρόνια δίνουμε ζωή στον πρώην Δημαρχείο Χασίων. Ένα πολύ όμορφο κτίριο που τα προηγούμενα χρόνια αφέθηκε στην εγκατάλειψη. Εμείς το ξαναδίνουμε ζωή, ήδη πραγματοποιήσαμε μια σημαντική ημερίδα για τους Κτηνοτρόφους με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών ενώ συνεχίζουμε την προσπάθεια επαναλειτουργίας των περιφερειακών δημοτικών κτιρίων γιατί είμαστε δίπλα στους πολίτες και τις ανάγκες τους και το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στον πολύ σημαντικούς τομείς του Πολιτισμού και τα βήματα που έχουν γίνει με μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων που είχαμε για την ανάδειξη σημαντικών τοπικών ιστορικών γεγονότων όπως τα «Βλαχάβεια 2024» που για πρώτη φορά έγιναν διήμερες εκδηλώσεις, τη «Μάχη της Καλαμπάκας» όπου για πρώτη φορά γιορτάστηκε αλλά και για το Ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είδα να αγκαλιάζετε την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε ως Δημοτική Αρχή για να αναδείξουμε και να συνδέσουμε όλες εκείνες τις στιγμές της ιστορίας του τόπου μας που έκαναν τον τόπο μας φάρο ελευθερίας, ενότητας και ανθρωπιάς. Ακόμη οι μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις όπως η 11η επίδειξη 4χ4 στην Χρυσομηλιά και ο 6ος Ποδηλατικός Αγώνας «Meteora MTB Race – Βασίλης Ευσταθίου» που φιλοξενήσαμε στην περιοχή μας έφεραν πολύ κόσμο. Στηρίζουμε τους συλλόγους και τις πρωτοβουλίες που προάγουν και ενισχύουν τον αθλητικό τουρισμό.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας σε συνεργασία με την ΚΕΝΑΚΑΠ φιλοξενήσαμε την Τοπική Ομάδα Δράσης από την Εσθονία (LAG ARENDUSKODA) όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου 2023 -2027.

Όμως, και αυτό το Σαββατοκύριακο που διανύουμε φιλοξενούμε δημοσιογράφους από τη Σερβία στο πλαίσιο ενός ταξιδιού εξοικείωσης (press trips) που διοργανώνει η αρμόδια Αντιδημαρχία Τουρισμού του Δήμου μας. Οι δημοσιογράφοι από τη Σερβία μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει επισκέψεις πέρα από τα Μετέωρα και σε άλλα τοπόσημα του Δήμου μας όπως η λίμνη Λογγά, το Σπήλαιο της Θεόπετρας, το μονύδιο του Αγίου Θεοδοσίου Γάβρου και το Αναρριχητικό Κέντρο Γάβρου προκειμένου να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα και σε άλλες περιοχές του Δήμου μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, ελπίζω να μην σας κούρασα και να βρήκατε ενδιαφέροντα τα γραφόμενά μου. Καθημερινά γίνονται σημαντικά βήματα που αλλάζουν σημαντικά το Δήμο μας και την πόλη της Καλαμπάκας και πιστεύω ότι και ο Ιούνιος θα είναι ένας μήνας θετικών εξελίξεων που θα μας επιτρέψει να αισιοδοξούμε για ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο. Σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr