Ισχύει για το 2008 ο φόρος 10% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Την ώρα που οι έμποροι ζητούν την επαναφορά του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ, επικαλούμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το έντυπο της εφορίας που θα αρχίσει να αποστέλεται εντός των ημερών επιβεβαιώνει ότι ο φόρος του 10% ισχύει κανονικά για τα εισοδήματα του 2008.

0 266

Την ώρα που οι έμποροι ζητούν την επαναφορά του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ, επικαλούμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το έντυπο της εφορίας που θα αρχίσει να αποστέλεται εντός των ημερών επιβεβαιώνει ότι ο φόρος του 10% ισχύει κανονικά για τα εισοδήματα του 2008. Την ώρα που οι έμποροι ζητούν την επαναφορά του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ, επικαλούμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το έντυπο της εφορίας που θα αρχίσει να αποστέλεται εντός των ημερών επιβεβαιώνει ότι ο φόρος του 10% ισχύει κανονικά για τα εισοδήματα του 2008. Η κυβέρνηση ίσως το επανεξετάσει για το 2009. Όταν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραλάβουν το έντυπο της Εφορίας, το οποίο εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει να αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, θα διαπιστώσουν ότι οι όποιες σκέψεις για επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ δεν πρόκειται να έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα του 2008. Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, από το 2009 «και βλέπουμε» είναι η άποψη που επικρατεί στους διαδρόμους της Καραγεώργη Σερβίας όπου εδρεύει το «στρατηγείο» για τη διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, εκτός αν το οικονομικό διευθυντήριο της κυβέρνησης -το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει το επόμενο διάστημα- αποφασίσει τελικά να μην εφαρμόσει τη νέα φορολογία ούτε για τα εισοδήματα του 2009. Πάντως, η διατήρηση του φόρου για το 2008 προκύπτει με σαφήνεια από τον πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης που δημοσιεύει η εφημερίδα, αφού υπάρχει στην περίπτωση 11 το ερώτημα: «Είστε νέος επιτηδευματίας με πρώτη έναρξη εργασιών το 2006 ή νέος ελεύθερος επαγγελματίας με πρώτη έναρξη εργασιών το 2003 και γεννηθήκατε μετά την 31η Δεκεμβρίου 1978;»
Το ερώτημα αυτό τίθεται προκειμένου να εξαιρεθούν της νέας φορολογίας, δηλαδή του 10% για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος των 10.500 ευρώ, οι επιτηδευματίες ηλικίας έως 30 ετών και οι οποίοι ακόμη δεν έχουν «κλείσει» έξι χρόνια από την ημερομηνία έναρξης της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, καθώς επίσης και όσοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν έχουν κλείσει τρία χρόνια ως επιτηδευματίες. Αυτή είναι και η ουσιαστικότερη αλλαγή στο νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό. Πάντως, το νέο έντυπο κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης. Εξακολουθούν να ισχύουν όσα έχουν θεσπιστεί εδώ και μία πενταετία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να πάει πίσω τις αλλαγές που σχεδιάζει στα τεκμήρια περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι π.χ. το ελάχιστο κόστος χρήσης ΙΧ αυτοκινήτων και εξοχικών κατοικιών, αν όχι να τα «ξεχάσει» τελείως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr