Ο Αθανάσιος Καρνέζης για την Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου

Η 27η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου και όπως κάθε χρόνο από το 1962,

0 346

Η 27η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου και όπως κάθε χρόνο από το 1962,

Η 27η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου και όπως κάθε χρόνο από το 1962, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου ανέθεσε σε μια μεγάλη προσωπικότητα της σύγχρονης σκηνής, τον Πολωνό σκηνοθέτη και διευθυντή του Νόβι Τεάτρ της Βαρσοβίας, ΚΡΙΣΤΟΦ ΒΑΡΛΙΚΟΦΣΚΙ να συντάξει το μήνυμα που διαβάστηκε σε όλες της θεατρικές αίθουσες του κόσμου.

“Οι αληθινοί δάσκαλοι του θεάτρου συχνά απαντώνται εκτός σκηνής. Και γενικώς δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για το θέατρο ως μηχανισμό αντιγραφής συμβάσεων ή αναπαραγωγής κοινοτυπιών. Επικεντρώνονται περισσότερο στην πηγή της παρόρμησης, τα πραγματικά ζωογόνα ρεύματα που τείνουν να υπερβούν τις θεατρικές αίθουσες και τα πλήθη που είναι διατεθειμένα να αντιγράψουν έναν οποιοδήποτε κόσμο. Αντιγράφουμε αντί να δημιουργούμε κόσμους που να εστιάζουν ή και να εξαρτώνται από τον διάλογο με το κοινό και τα υποδόρια συναισθήματά του. Ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δεν μπορεί να αποκαλύψει καλύτερα από το θέατρο τα κρυμμένα πάθη”, αναφέρει στο μήνυμά του.

«’Ο μύθος επιδιώκει να εξηγήσει το ανεξήγητο. Καθώς αναδύεται από ένα φόντο αλήθειας, οφείλει να επιστρέψει στο ανεξήγητο’: με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε ο Κάφκα τη μετουσίωση του μύθου του Προμηθέα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι ίδιες λέξεις θα όφειλαν να περιγράφουν το θέατρο. Και αυτό το είδος θεάτρου που θεμελιωμένο στην αλήθεια βρίσκει την ολοκλήρωσή του στο ανεξήγητο, εύχομαι σε όλους τους εργάτες του θεάτρου”.

Το μήνυμα μεταφράστηκε σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

Για την αντιγραφή Αθανάσιος Καρνέζης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr