«Κάτω από τον ίδιο ουρανό» – Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου και του Αλβανικού τμήματος Καλαμπάκας στο πρόγραμμα Commenius

Την Κυριακή 1η Μαρτίου, στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» στα πλαίσια του ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius

0 484

Την Κυριακή 1η Μαρτίου, στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» στα πλαίσια του ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius

1o gym comm 2015 1Την Κυριακή 1η Μαρτίου, στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» στα πλαίσια του ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio “Schools Without Borders” στο οποίο συμμετέχει και το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας.

Υπεύθυνοι για την διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και οι συντονιστές του προγράμματος κ. Καλογιάννη Αλίκη και κ. Μαγειρίας Δημήτρης.

Για τους στόχους, την αξία και τα αποτελέσματα του προγράμματος αναφέρθηκε η Διευθύντρια της Β/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, κ. Κάκλα Βασιλική, η οποία τόνισε την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης όλων των κοινωνικών ομάδων στη σχολική κοινωνία.

Μίλησε για τη σημασία του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ιδιαιτερότητας, για την επιλογή του να «μοιραζόμαστε» συνήθειες, κουλτούρα, πολιτισμό και τέλος για την αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης όλων των εμπειριών των δράσεων του προγράμματος στην καθημερινή σχολική και όχι μόνο ζωή μας.

Από το σχολείο ( 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας ) αρχικά μίλησε η εκπαιδευτικός κ. Κουράκου Γεωργία η οποία αναφέρθηκε στο ζήτημα της ταυτότητας, που αφορά στις πεποιθήσεις και στις αντιλήψεις που διαμορφώνει το άτομο σε σχέση με τον εαυτό του αλλά και με τους άλλους, καθώς επίσης και στα στοιχεία εκείνα που το διαφοροποιούν ή το εντάσσουν σε μια ομάδα (εθνική, πολιτιστική, γλωσσική). Επίσης μίλησε για το πρόβλημα της διγλωσσίας και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες μαθητές στη κατάκτηση της δεύτερης γλώσσας.

Ακολούθησε η ομιλία της δασκάλας Merita Hida Ymeri από την Αλβανία η οποία μίλησε για την προσωπική της εμπειρία ,την προσπάθεια που κάνει για να ενισχύσει τους συμπατριώτες της αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η κ. Ymeri συνεχίζει τα μαθήματα διδασκαλίας της Αλβανικής γλώσσας καθώς πιστεύει στην αρχή της αλληλεπίδρασης των γλωσσών, δηλαδή το άτομο πρέπει πρώτα να έχει κατακτήσει την μητρική του γλώσσα για να μπορέσει να κατακτήσει και την δεύτερη.

Η παρουσίαση του Σχολείου μας έκλεισε με παραδοσιακούς Αλβανικούς χορούς, που χόρεψε με απίστευτο ρυθμό μια ομάδα αποτελούμενη από οχτώ μαθήτριες. (Έρικα Υμέρι, Έλσα Σμάιλαϊ, Αννίτα Σμάιλαϊ, Άντα Ντερβίσι, Σαντίιε Ντερβίσι, Μπρίσα Υμέρι, Άντζελα Μιράκα, Μαρινέλα Σίνα).

Στο τέλος της εκδήλωσης οι οικογένειες των μαθητριών προσέφεραν στους παρευρισκόμενους παραδοσιακές λιχουδιές και γεύσεις από την πατρίδα τους, την Αλβανία.

ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Σχολείου

1o gym comm 2015 11o gym comm 2015 21o gym comm 2015 3

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr