Μετέωρα για όλους – Το κείμενο που αναγνώστηκε στο 11th Rocking Under The Rocks Festival

Πήραμε την πρωτοβουλία να μιλήσουμε απόψε στο “Rocking under the Rocks Festival” για το θέμα που μας απασχολεί περισσότερο απ’ οτιδήποτε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

0 581

Πήραμε την πρωτοβουλία να μιλήσουμε απόψε στο “Rocking under the Rocks Festival” για το θέμα που μας απασχολεί περισσότερο απ’ οτιδήποτε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Πήραμε την πρωτοβουλία να μιλήσουμε απόψε στο “Rocking under the Rocks Festival” για το θέμα που μας απασχολεί περισσότερο απ’ οτιδήποτε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Είμαι από την Καλαμπάκα, μεγάλωσα εδώ, αγαπώ αυτό το μέρος, έζησα τις πιο όμορφες στιγμές με την οικογένειά μου και με φίλους σ’ ένα μέρος μοναδικού φυσικού κάλλους, σ’ έναν τόπο που μας προσφέρεται από τη μητέρα φύση όχι μόνο σαν θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού μας αλλά σαν ένας τόπος ανοιχτός για τις κυριακάτικες οικογενειακές βόλτες, για πεζοπορία, για ποδηλασία και ιδιαιτέρως για αναρρίχηση μιας και τα Μετέωρα είναι ένας από τους αγαπημένους αλλά και πιο διάσημους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως!

Απολαμβάναμε ιδιαίτερα σαν μικρά παιδιά να εντοπίζουμε τους αναρριχητές στα βράχια και να τους χαιρετάμε από μακριά, ακόμη πιο παλιά έχουμε εικόνες από χρωματιστά παραπέντε στον ουρανό της πόλης. Όνειρό μας ήταν κάποια στιγμή να σκαρφαλώναμε στο πιο ψηλό σημείο.

Στις βόλτες μας, κάθε φορά υπήρχε κάτι καινούριο να παρατηρήσεις. Κάθε εποχή τόσο όμορφα αποτυπωμένη στο τοπίο αυτό κι όλο καινούριες εικόνες, καινούριοι ήχοι κι όσο μεγαλώναμε καινούριες εμπειρίες. Φεγγαράδες και βροχή αστεριών που τόνωναν την ευαισθησία μας για τη φύση, το ρομαντισμό μας σαν έφηβοι, την αγάπη μας γι’ αυτόν τον τόπο, τον πολιτισμό και κυρίως το σεβασμό μας απέναντι στο περιβάλλον αλλά και τον μοναχισμό ο οποίος συνυπήρχε με τις εκάστοτε δραστηριότητες μα κι απέναντι σ’ εκείνους τους μοναχούς που τόλμησαν αναρριχόμενοι να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο τη λατρεία τους στο Θεό. Κι αποδίδουμε ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό σ’ εκείνους που κάποτε εκτίμησαν τη μορφολογία του τοπίου και συνέχισαν τη ζωή τους ασκητικά μέσα σε κάποιες από τις άπειρες σπηλιές που βρίσκονται στου βράχους των Μετεώρων και που η ομορφιά τους, η αξία τους και η πολυτιμότητά τους χαρακτηρίζονται όχι μόνο από βυζαντινή και αρχαιολογική αξία αλλά και από παλαιοντολογική.

Επιπλέον, σαν πολίτες Καλαμπάκας και Καστρακίου μάθαμε και συνεχίζουμε έθιμα και παραδόσεις που λάβαιναν χώρα στα Μετέωρα. Είναι τόσα πολλά, και ξέρω ότι ακούγοντάς με έχετε αυτές τις εικόνες και τα συναισθήματα στο μυαλό σας.

Ώσπου η προϊσταμένη τη 19ης ΕΒΑ πρότεινε μια λίστα απαράδεκτων και άτοπων απαγορεύσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παράλογων σημείων και την απαγόρευση για αναρρίχηση στους βράχους, τη σχοινοβασία καθώς και διάφορα αεροαθλήματα αλλά και την πεζοπορία και την ποδηλασία.

Σχετικά πρόσφατα είχαμε και την εκ νέου τοποθέτηση φύλακα στα Μετέωρα με την εντολή της απομάκρυνσης ντόπιων και μη επισκεπτών τις νυχτερινές ώρες καθώς και την απειλή έκκλησης αστυνομικής παρέμβασης σε περίπτωση άρνησης αποχώρησης. Απαράδεκτο!

ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΒΑΤΟ ΠΟΤΕ!

Τονίζουμε, επιπλέον, ότι οποιαδήποτε δράση διέπεται από αυστηρούς κανόνες προστασίας των βράχων, του τοπίου καθώς και των βυζαντινών κτισμάτων. Δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο ούτε από τους ντόπιους, ούτε από τους επισκέπτες και ούτε ειδικότερα από τους αναρριχητές. Όσον αφορά, κιόλας, τον εναλλακτικό τουλάχιστον τουρισμό σέβονται απόλυτα το χώρο. Ερχόμαστε πολύ συχνά σε επαφή μαζί τους και καθώς αντιλάμβάνονται πόσο αγαπούμε κι επιθυμούμε να προστατεύσουμε αυτόν τον τόπο πράττουν ανάλογα όλα αυτά τα χρόνια. Και πιθανώς τα Μετεώρα να είναι από τα ελάχιστα φυσικά μνημεία και τουριστικούς προορισμούς που έχουν μείνει ανέπαφα παρά την ιδιαίτερα έντονη τουριστική δραστηριότητα κι η οποία απειλείται με την αποκλειστικότητα του θρησκευτικού τουρισμού.

Καθώς αυτό είναι παράλογο πρέπει αυτή τη φορά να σταθούμε απέναντι σ’ όσους θέλουν ν’ αποκλείσουν οποιαδήποτε εναλλακτική μορφή τουρισμού και ελεύθερης πρόσβασης στο χώρο.
Τα Μετέωρα δεν είναι μόνο χώρος προσευχής και ιεροσύνης, δεν είναι μόνο πόλος έλξης θρησκευτικού τουρισμού ούτε βέβαια και οι αναρριχητές απαίτησαν ποτέ αποκλειστικότητα στο χώρο, ούτε βέβαια και κανείς που δραστηριοποιείται είτε πολιτιστικά είτε παρόμοια. Τα Μετέωρα είναι για εμάς τους ντόπιους , είναι για τους τουρίστες, για κάθε είδους αθλητές, είναι γι αυτούς που θέλουν να τα προβάλλουν και να τα διαφημίσουν επειδή τα θαυμάζουν, είναι γι’ αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν τις μονές.

ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΙ ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ!

Σας καλούμε, λοιπόν, να στηρίξετε αυτόν τον αγώνα που είναι κοινός, να ενημερωθούμε, να ενεργοποιηθούμε και να υπερασπίσουμε τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που συνδέεται με τα Μετέωρα! Ελάτε να οργανώσουμε δράσεις υπεράσπισης και διαφύλαξης του χώρου που δικαιωματικά ανήκει και σ’ όλους μας!

Ευχαριστώ!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr