Θεατρικό Εργαστήρι Επί Σταγών – Βγαίνουν οι Καλικάντζαροι στον πεζόδρομο σήμερα το απόγευμα

Οι Καλικάντζαροι, σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου).

0 551

Οι Καλικάντζαροι, σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου).

Οι Καλικάντζαροι, σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου).

Τις μέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη, για να πειράξουν τους ανθρώπους ,να ανακατέψουν τα σπίτια τους… είναι άτακτοι! τους αρέσουν τα πειράγματα , τα παιχνίδια! Τα μέρη που μένουν μετά τον ερχομό τους είναι οι μύλοι, τα γεφύρια, τα ποτάμια και τα τρίστρατα . Εκεί παραμονεύουν όλη νύχτα και φεύγουν με το τρίτο λάλημα του πετεινού, πριν το πρώτο φως της μέρας, που το τρέμουν.

Μόλις περάσει το Δωδεκαήμερο , επιστρέφουν εκεί που μένουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο , στα έγκατα της γης και πριονίζουν το δένδρο που την κρατά και τη στηρίζει (παραλλαγή του μυθικού Άτλαντα). Κοντά στο τέλος της εργασίας του ςβγαίνουν στην επιφάνεια, γιατί φοβούνται μήπως τελικά η ετοιμόρροπη γη πέσει και τους πλακώσει!Όταν πάλι κατεβαίνουν στα έγκατα, βρίσκουν το δένδρο… ακέραιο και ξαναρχίζουν το πριόνισμα!

Η λαϊκή δοξασία δεν θέλει τους καλικαντζάρους ικανούς να βλάψουν τους ανθρώπους παρά μόνο να τους πειράξουν,να τους ενοχλήσουν ή να τους φοβίσουν. Ο λαός τους θεωρεί μωρούς και ευκολόπιστους. Λένε ότι ανεβαίνουν στους ώμους των ανθρώπων που συναντούν τη νύχτα, και προσπαθούν να τους πνίξουν, αν δεν αποκριθούν σωστά στις ερωτήσεις τους!

Άλλοι πάλι τους έχουν δει να παρασέρνουν τους ανύποπτους διαβάτες σε χορό και μόνο οι καλοί χορευτές τη γλιτώνουν! Το χειρότερο όμως; παίρνουν τη μιλιά σε όποιον μιλήσει κατά τη συνάντηση μαζί τους.

Το Θεατρικό Εργαστήρι “Επί Σταγών” ξαναζωντανεύει το λαϊκό θρύλο των καλικαντζάρων.

Γι’ αυτό τα παιδιά από το «θεατρικό παιχνίδι», αναλαμβάνουν δράση. Βγάζουν τους καλικατζάρους από τα έγκατα της γης στην πόλη μας.

Συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της οδού Τρικάλων, στο ύψος της πλατείας Δημαρχείου, τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00.

Άραγε, θα ενοχλήσουν , θα φοβίσουν ή θα παρασύρουν σε χορό;
Ελάτε να τους συναντήσουμε …

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr