3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ορεινής διάσωσης

Άρχισε χθες το πρωί στην Καλαμπάκα το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής διάσωσης που διοργανώνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Τρικάλων και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου και την υποστήριξη της κεντρικής διοίκησης.

0 393

Άρχισε χθες το πρωί στην Καλαμπάκα το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής διάσωσης που διοργανώνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Τρικάλων και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου και την υποστήριξη της κεντρικής διοίκησης.

Άρχισε χθες το πρωί στην Καλαμπάκα το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής διάσωσης που διοργανώνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Τρικάλων και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου και την υποστήριξη της κεντρικής διοίκησης.
Πρόκειται για ένα συνέδριο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων διασώσεων και στις εργασίες του αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την ορεινή διάσωση, τα προβλήματα, την οργάνωση και τον συντονισμό επιχειρήσεων διάσωσης.
Η τελετή έναρξης και το θεωρητικό μέρος του συνεδρίου φιλοξενήθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο ενώ το πρακτικό μέρος (απεγκλωβισμός – διάσωση τραυματία σε βράχο πάνω απ’ το «ΞΕΝΙΑ»).
Συμμετοχές – θεματολογία – εισηγήσεις
Στο συνέδριο συμμετέχουν παραρτήματα της ΕΟΔ, ορειβατικοί σύλλογοι, αντιπροσωπείες ομάδων διάσωσης εξωτερικού, εθελοντικές διασωστικές οργανώσεις, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική η ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, η πολεμική αεροπορία κλπ.
Αντιμετώπιση ενός πολυτραυματία – τεχνικές δυσκολίες – Νέα προβλήματα στην αεροδιάσωση από τον κ. Ζ. Τρόμπακα, επικοινωνίες στην ορεινή διάσωση και αεροδιάσωση από τον κ. Δ. Λιάμο, Στατιστική Ορεινών ατυχημάτων από τον κ. Β. Ντόβα, διαδικασία ανέλκυσης πολυτραυματία σε ορθοπλαγιά από τον κ. Χ. Ασαργιωτάκη κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καλαμπακιώτης Κώστας Λιόλιος (στέλεχος σχολών ορειβασίας και αναρρίχησης) στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην τεχνική τοποθέτηση μόνιμων ασφαλειών στα Μετέωρα.
Επίσης χθες απονεμήθηκαν βραβεία σε άτομα με σημαντική προσφορά στην ΕΟΔ, στην έρευνα και διάσωση τέλος.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα το πρακτικό μέρος του συνεδρίου όπου με την βοήθεια και χρήση τριών ελικοπτέρων της πολεμικής αεροπορίας (Super puma) θα πραγματοποιηθεί άσκηση αεροδιάσωσης ορειβατών από τον Κόζιακα ενώ με άλλο ελικόπτερο θα γίνει επίδειξη καταρρίχησης.
Τελετή έναρξης χαιρετισμοί
Τους συνέδρους καλοσώρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔ κ. Αθ. Σωτηράκης ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τη δημ. αρχή Καλαμπάκας για την σημαντική προσφορά στην οργάνωση του 3ου Πανελληνίου συνεδρίου τονίζοντας τον καταλυτικό ρόλο της Τ.Α. στην ανάπτυξη του εθελοντισμού.
Τέλος ευχαρίστησε το Παράρτημα Τρικάλων της ΕΟΔ στην οργάνωση του συνεδρίου. «… Αποτελεί ξεχωριστή τιμή και χαρά που επιλέξατε την Καλαμπάκα για την πραγματοποίηση του τόσο σημαντικού για τον εθελοντισμό συνεδρίου σας και είμαστε έτοιμοι να φιλοξενούμε μόνιμα όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και το παγκόσμιο…», τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Βύρων Μπουτίνας, ο οποίος χαρακτήρισε ουσιαστική την εθελοντική προσφορά των διασωστών στον άνθρωπο και την κοινωνία.
«… σας ευχαριστούμε για τον αλτρουϊσμό, την προσφορά και την βοήθεια που δίνετε στον άνθρωπο και την κοινωνία…», τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής κα Σούλα Μερεντίτη η οποία χαρακτήρισε την εθελοντική προσφορά στάση ζωής και φάρος ελπίδας. Τέλος απευθυνόμενη στον παριστάμενο Γεν. Γραμμ. Πολιτικής Προστασίας κο Μουζά υπογράμμισε ότι το θέμα για την πολιτεία δεν είναι οι προσωπικές δεσμεύσεις του, του κάθε κρατικού στελέχους αλλά οι υποχρεώσεις του κράτους να οργανώσει και αξιοποιήσει την εθελοντική προσφορά.
Τον ρόλο της ΕΛΑΣ στην εθελοντική προσφορά στις έκτακτες ανάγκες του ανθρώπου και της κοινωνίας ανέπτυξε ο εκπρόσωπός της κ. Κώστας Πλακιάς υπογραμμίζοντας μια σειρά πρωτοβουλίες και ενέργειες που έχουν γίνει.
Τι είπε ο Γεν. Γραμματέας Πολιτική Προστασίας
Τον χαιρετισμό του προέδρου της Κυβέρνησης και Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή μετέφερε στο συνέδριο ο Γεν. Γραμ. Πολιτικής Προστασίας κ. Μουζάς.
Ο κ. Μουζάς έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της πολιτικής προστασίας για τη συνεργασία με τις 230 εθελοντικές οργανώσεις και τους 130 χιλ. εθελοντές που δρουν στην Ελλάδα τονίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες του εθελοντισμού.
Τέλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της πολιτικής προστασίας που όπως είπε συντείνουν σε τέσσερις βασικούς άξονες όπως στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με θέσπιση κριτηρίων, την εκπαίδευση των εθελοντών, την πιστοποίηση και την αστική ευθύνη.
Ο κ. Μουζάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση που θεωρείται, όπως τόνισε, εξαιρετικά σημαντική.
Ποιοί παραβρέθηκαν
Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκαν επίσης ο Δ/ντής της Πυροσβεστικής Καλαμπάκας κ. Παπαπολύκαρπος, οι Γιώργος Κουζάς και Αγραφιώτης ως εκπρόσωποι της Α/Τ Καλαμπάκας, οι αντιδήμαρχοι Καλαμπάκας Χρ. Στάλιας και Στέργιος Τσιαντούλας Κλεινοβού Τσιούμας, ο Νομ. Σύμβουλος Βασ. Μπούρας, ο δημ. σύμβουλος Θοδ. Αλέκου κ.α.

"H ΕΡΕΥΝΑ"

 

IMG_3663.jpg
IMG_3687.jpg
παρών και Καλαμπακιώτες στο Συνέδρειο
IMG_3678.jpg
το πρακτικό μέρος….
κατααρρίχηση από ελικόπτερο…
IMG_3832.jpg
img_3684.jpg
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr